HISTORISK IGJEN: Ole Einar Bjørndalen tok - selvsagt - en ny VM-medalje i sitt første løp i Holmenkollen, Martin Forucade tok gullet, ukrainske Sergej Semenov tok bronsen.
HISTORISK IGJEN: Ole Einar Bjørndalen tok - selvsagt - en ny VM-medalje i sitt første løp i Holmenkollen, Martin Forucade tok gullet, ukrainske Sergej Semenov tok bronsen.Vis mer

- Mitt toppnivå var nok høyere enn Fourcade sitt

Ole Einar Bjørndalen (42) etter sin 41. VM-medalje.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det meste er allerede sagt - mange ganger til og med - om Ole Einar Bjørndalen. Det trenger ingen repetisjon.

Likevel: Den levende skiskytter-legenden slutter alrdri å forbløffe med sin helt unike evne til å levere toppresultater da det egentlig ikke skulle være mulig å gjøre det.

Som i Holmenkollen i dag. VM-sølv på sprinten etter feilfri skyting og et langrenn nesten som i gamle dager.

Prestasjonen kom etter en sesong der det meste har vært preget av helseproblemer og treningsavbrekk. Han gikk et par måneder i sommer uten å få trent. I januar kom det ei ny kule med trøbbel, og plan B - eller var det C? - måtte plukkes fram.

Men ingen - absolutt ingen - er så treningssmart som nettopp Bjørndalen. Ingen vet mer om egen kropp, og hvordan få den til å yte selv om grunnlaget skranter stygt. At han klarte å komme i medaljeform til dette mesterskapet er nok et bevis på det.

- Jeg har nok et ganske godt hode for slikt, sier han selv.

- Ikke uslåelig Det er ikke bare hodet som gjør ham til en skiskytterlegende. Men det fyller ut det vanvittige talentet han har i bunn.

I går holdt det til VM-sølv. Bare «umulige» Martin Fourcade var bedre. Franskmannen har nå to VM-gull av to mulige. Men ifølge Bjørndalen er han slett ikke uslåelig.

- Nei, han er bare et menneske han også. Han kan gjøre feil, sier Bjørndalen og kikker bort på verdensmesteren som sitter en meter bortenfor ham på pressekonferansen.

- Kan du slå ham her i VM?

- Alt er mulig. Ser vi historisk på det, hadde nok jeg et enda høyere maksnivå enn ham. Men jeg siktet meg inn på formtopper til mesterskap, han er på et høyt nivå hele tida. Det er imponerende det han gjør.

- Kan du nå det toppnivået du snakker om igjen?

- Ja, det tror jeg, men ikke i vinter. Til det er treningsgrunnlaget mitt altfor dårlig.

- Da er det med andre ord aktuelt for deg å holde på et par år til?

- Hehe, nå er det eneste fokuset mitt dette verdensmesterskapet, sier Ole Einar Bjørndalen, som har sagt at denne vinteren er hans siste som aktiv. Men det har han sagt før.

At han viste at han igjen kan hevde seg i toppen, gjør nok ikke lysten til å fortsette noe mindre.

Bare en konge Alle kaller Ole Einar Bjørndalen for «Kongen av skiskyting». Han ble på pressekonferansen i går spurt om hva en slik hedersbetgnelse betyr for ham.

- Det er bare en konge i Norge, og det er ikke meg. Jeg driver med skiskyting, så får kongen gjøre det en konge skal gjøre, sa en noe brydd Bjørndalen.

Da var det mye bedre å snakke om formen sin, forberedelsene sine og ikke minst resultatet.

- Jeg sa før løpet at et VM-gull på hjemmebane kunne konkurrere med et OL-gull. Nå ble det ikke gull, men dette sølvet setter jeg meget høyt, sier Bjørndalen, som gleder seg til å motta medaljen foran et folkehav i Oslo sentrum i kveld.

Er du i byen bør du stikke bortom Universitetsplassen og gi dette unikumet av en idrettsmann den hyllesten han fortjener. 

Har du ikke anledning i kveld, kan det godt hende du får flere muligheter. For Ole Einar Bjørndalen er på ingen måte ferdiggått i VM. Det er mange løp igjen.

- Selv med et spinkelt treningsgrunnlag, tror du formen du viste her i dag kan holde hele VM?

- Planen er at den skal holde i to-tre uker. I dag manglet jeg det siste giret på sisterunden. Jeg håper det kommer på plass i løpet av mesterskapet, sier Bjørndalen til Dagbladet.