BLIR DÅRLIG AV Å TENKE PÅ NATTAS MÅL: Mikkel Diskerud, her i samtale med Alexander Søderlund og Ole Selnæs under en norsk landslagssamling i sommer, gremmes av tabbemålet som sendte Panama til VM på bekostning av Diskeruds USA. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BLIR DÅRLIG AV Å TENKE PÅ NATTAS MÅL: Mikkel Diskerud, her i samtale med Alexander Søderlund og Ole Selnæs under en norsk landslagssamling i sommer, gremmes av tabbemålet som sendte Panama til VM på bekostning av Diskeruds USA. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

USA ikke til VM i Russland

«Mix» etter feilen som kostet USA VM-plassen: - Jeg kaster opp av det

Har sett målet i ettertid.

(Dagbladet): «Den største flausen i amerikansk sportshistorie», skrev USA Today i natt da USA for første gang på 32 år ikke kvalifiserte seg til VM-sluttspillet i Russland til sommeren.

I Brasil-VM for fire år siden var Mikkel «Mix» Diskerud med i den amerikanske troppen, men norskamerikaneren var ikke med laget som tapte mot Trinidad & Tobago i går.

Nedturen, derimot, er han en del av.

- Fotball, som mye annen lagidrett, er en repetitiv Sisyfos-øvelse. Man begynner nederst og ser hvor langt man kommer, og mens prosessen pågår er ingenting verken stabilt eller sikkert. Plutselig er oppturen over - og da begynner en ny opptur fra bunnen av - men nedtur er det egentlig aldri snakk om - og i alle fall ikke i de ekte vinnerskallene som umiddelbart tenker positivt, fremover og oppover. Stabæk lærte meg mye der. Amerikanske olympiere like så, skriver Mix i en e-post til Dagbladet.

Demper interessen

Mix lar seg intervjue under forutsetning at Dagbladet ikke kapper vekk noe i svarene hans.

For fire år siden var han altså med i troppen da USA spilte seg til åttedelsfinale i Brasil-VM, skapte VM-feber i USA, og sørget for at 197 000 amerikanere løste VM-billetter i Brasil.

Mix tror gårsdagens tap mot Trinidad vil dempe fotballinteressen hos amerikanerne.

- Omdømmet for amerikansk herrefotball vil lide. Interessen for neste års VM vil synke hos en majoritet i USA. Men for en ganske så stor minoritet vil den øke - og øke ganske mye. MLS må få æren for det. USA har innvandrere fra så mange land som nå kvalifiserer seg for «Russia 2018» - og stoltheten og tilknytningen til disse er massiv. De fleste amerikanske fotballfans har ett eller to landslag de følger og føler mye for, i tillegg til vårt eget, skriver han.

- Flere medier i USA mener dette er den mørkeste dagen i amerikansk fotballhistorie. Kan du forstå disse ytringene?

- Medier er ikke bedre i USA enn de som Lagerbäck utsettes for her. (ref. spørsmålene om Ødegaard/«hele Norge» ..). Egentlig er de litt verre. Fotball handler så mye om mentalitet og samhandling. Og ikke bare spillerne i mellom. Supporterne - 12.mann, pressen, utvelgelseskriteriene, moral, ydmykhet og glede. Enhver fotballkamp med unntak av Tyskland - Gibraltar gir erfaringsmessig odds på alle tre utfall. Det er en grunn til dét. Godt spill mot en type motstander i en kamp, og så plutselig «ræva» spill i neste kamp. På børsen og på BI kaller man dét volatilitet, og forholder seg rasjonelt til det. Men i fotballverden sett fra mange pressers ståsted er det enten grenseløs hylling eller «korsfest-korsfest» som gjelder. Men la oss ta noen eksempler - det var ikke bare fotballspillere som fikk Island til VM, men hele Island. Syria - som kan ha vært bare millimeter unna - var drevet av noe helt fantastisk - men som ingen tør å skrive om. Fotballens popularitet lider ikke av at Nederland, Ghana, Kamerun, Tyrkia, Kina, USA og Chile får seg en på trynet før sluttspillet starter. Det viser jo bare at VM faktisk begynner når hele kvaliken starter, og at det er lagets ressurser og ikke landets ressurser det kommer an på. Fotball er viktig i de fleste land. Og derfor er resultatene og mulighetene nettopp her så fine å vise til som en motpol til andre ting som utspiller seg på den globale arena og hvor altfor mange tror at enkelte folk og menneskegrupper i mentalitet og viljestyrke er andre så voldsomt overlegne, skriver han.

Kaster opp

Likevel vemmes og gremmes han over dommertabben i kampen mellom Costa Rica og Panama, som etter alle solemerker var med på å snyte USA for VM-billett.

Ballen var ikke over målstreken på det ene av Panamas to mål i 2-1-seieren, og med tre i stedet for ett poeng, smatt Panama forbi USA og til VM.

- Jeg vet det. Jeg så det. Jeg kaster opp av det. Jeg har det jævlig i dag på grunn av det. Men dét er min sorg - og la nå meg og mine venner på laget få gremmes i én dag uten å bli kalt dårlige tapere. Og bare i dag. For i morgen begynner en ny dag i Sisyfos fotspor. Og jeg skal snart glede meg over de som skal representere CONCACAF i VM. Og jeg skal krysse fingrene for Honduras, selv om jeg vet sommeren i Russland kan bli litt fattigere uten Australia. Og oss, avslutter Diskerud.