COOL MIX: Stabæks Mikkel Diskerud holder hodet kaldt og lobber inn 2-0 bak LSKs keeper Stefan Logi Magnusson. Foto: Kyrre Lien, Scanpix
COOL MIX: Stabæks Mikkel Diskerud holder hodet kaldt og lobber inn 2-0 bak LSKs keeper Stefan Logi Magnusson. Foto: Kyrre Lien, ScanpixVis mer

Mix-lobb løftet Stabæk ut av sumpa

Slo Lillestrøm på effektiviteten.

||| FORNEBU (Dagbladet.no): Stabæk - Lillestrøm 2-1.

Begge lag fikk etterlengtede oppturer sist uke. Nå er LSK tilbake i trøbbel, mens Stabæk omsider vant hjemme etter tre strake tap.

Stabæk var det klart beste laget før pause, og dødelig effektive. De scoret to mål på sine tre sjanser.

Etter pause var det Lillestrøm som skapte klart mest, men med unntak av et praktfullt reduseringsmål, gikk avslutningene enten utenfor eller rett på en god Jon Knudsen.

- Stabæk var best i første omgang. I andre omgang var vi bedre enn i første. Sjansemessig var det vel jevnt. Men Stabæk scorer på to av sine tre første. Jeg synes det er bra av oss å komme tilbake i andre omgang, men Stabæk er flinkere til å score på sjansene sine, sier LSK-trener Henning Berg.

Sjuk back Stabæks Jan Jönsson er stort sett enig med kollegaen.

- Vi gjorde en ganske bra kamp. Første omgang var bedre enn den andre. Men jeg liker ikke baklengsmålet, sier svensken.

Stabæks høyreback Vegard Hedenstad ble parkert av LSKs raske venstreving Edwin som serverte til målscorer Anthony Ujah.

- Vegard var sterkt forkjølet, og måtte også bytte ut. Dette var ikke likt Vegard, sier Jönsson.

Stabæk manglet også Jon Inge Høiland som et alternativ i forsvar på grunn av en overtråkk. Dermed debuterte 19 år gamle Jørgen Hammer i midtforsvaret - bare to dager etter at han fikk a-lagskontrakt.

- Det var fantastisk moro. Nivået er selvfølgelig mye høyere enn det jeg har spilt på før. Det går mye raskere, og du må tenke fortere, sier Hammer, som ble overrasket da han i går fikk beskjeden om at han skulle starte.

- Ja, dette gikk veldig fort, sier debutanten.

Langskudd Elleve og et halvt minutt inn i kampen kom Stabæk til sin første halvsjanse. Skjønt det liknet knapt en sjanse da Veigar Páll Gunarsson så ut til å drible seg fast drøye 20 meter fra mål.

Men et lite tråkk på ballen fra islendingen la den elegant igjen til Pontus Farnerud som tok løpefart og breisidet ballen nede i høyre hjørne.

Lillestrøm klarte ikke å spille seg til muligheter, og også hjemmelaget måtte i en lang periode nøye seg med halvgode forsøk fra distanse.

Etter 36 minutter fikk imidlertid Mikkel «Mix» Diskerud en bra sjanse etter innlegg fra høyre, men volleyforsøket bommet solid på mål.

Effektivt Lillestrøms eneste sjanse før pause kom da Björn Bergmann Sigurdarson spilte fram Erling Knutzon i feltet, men høyrevingens blanding av pasning og skudd traff verken målet eller Anthon Ujah som kom løpende ved bakerste stolpe.

Rett før pause viste Stabæk seg igjen effektive. Mix ble spilt fri av en lekker lobb, og lobbet selv ballen over keeper Stefan Logi Magnusson.

Lillestrøm kom bedre i gang etter pause, og fikk den første sjansen drøye seks minutter inn i omgangen. Anthony Ujah vendte og skjøt fra like utenfor feltet, men Jon Knudsen lå i full strekk og reddet.

Praktangrep Men drøye ti minutter etter pause kom reduseringen. Fotrappe Edwin Eziyodawe kjørte rundt med Vegard Hedenstad før han plasserte et innlegg rett på panna til Anthony Ujah, som bare kunne styre den i åpent mål.

Stabæk satte opp tempoet igjen, og Jan Banan Tømmernes var sentral. Først satte han ballen i mål, men var korrekt vinket av for offside. Så fikk han en ny gigantsjanse, men satte ballen i stanga.

Midtveis i omgangen fikk Ujah igjen godt med tid og plass i feltet. Han fikk dempe, vende og skyte temmelig uforstyrret, men bommet på mål.

Misset store sjanser Ni minutter før full tid fikk Edwin en gratismulighet etter at Morten M. Skjønsberg misset stygt på en avklaring. Ballen datt rett i beina på nigerianeren, men skuddet hans gikk rett på Jon Knudsen.

Ett minutt før slutt fikk Ujah nok en sjanse, men headet like utenfor mål.

Veigar Páll Gunnarsson driblet seg til kampens siste mulighet, men avsluttet utenfor på overtid. Han fikk også kampens siste spark på ballen, men frisparket landet oppå nettaket.

Dermed klatret Stabæk forbi Lillestrøm på tabellen, og har nå skaffet seg en solid luke ned til bunnstriden. Lillestrøm er tilbake i trøbbel etter det kortvarige lyspunktet med en etterlengtet seier for en uke siden.