Mjelde savner den ekte gullgleden

Føler seg fortsatt bare tom etter gullet.

Stem på årets navn! Velg din favoritt blant de ti kandidatene her.(Dagbladet.no): Utløsningen var enorm: Her hadde en av Norges mest profilerte klubber, ja, en hel by, gått og ventet på seriegullet i 44 deprimerende år.

Men i 2007 skulle det skje. Brann ble bare bedre og bedre, og fjernet gullspenninga mange uker før siste serierunde.

I oktober ble det holdt en heidundrende, knallrød og flere dager lang seiersfest som tok nattesøvnen også fra resten av Fotball-Norge. Og bakrusen var enkel å leve med for bergenserne – laget deres hadde tross alt endelig tatt gull.

Midt oppi det sto trener Mons Ivar Mjelde. Målet for sesongen var å bli seriemester, og han skjønte det i tilfelle ville bli svært. Men det ble ikke helt sånn han forestilte seg.

– Nei, det ble ikke det. Selv var jeg mest veldig tom da gullet var klart. Sånn er det fortsatt, egentlig, sier Mjelde til Dagbladet.

Ikke tatt av

– Jeg har selvfølgelig en god følelse, men det har liksom ikke tatt av. Det handler nok om at man har jobbet så hardt og målrettet mot noe, og når dette oppnås, blir man tom og utladet. I og med at vi har spilt i Europa etter serieslutt har det ikke blitt tid heller. Det har vært veldig hektisk.

– Men nå som jeg har juleferie og får koble av litt, så kanskje jeg endelig klarer å nyte det.

SAVNER FØLELSEN: Brann vant seriegull for første gang siden 1963. Mons Ivar Mjelde jublet   for gullet, men har fortsatt ikke fått den følelsen han trodde han skulle få. – Kanskje dem kommer, når jeg får litt tid til å kople av, sier den ferierende Brann-treneren. Foto: Erik Berglund
SAVNER FØLELSEN: Brann vant seriegull for første gang siden 1963. Mons Ivar Mjelde jublet   for gullet, men har fortsatt ikke fått den følelsen han trodde han skulle få. – Kanskje dem kommer, når jeg får litt tid til å kople av, sier den ferierende Brann-treneren. Foto: Erik Berglund Vis mer

40-årige Mjelde har fått hilsener fra både kolleger og supportere som har gjort ham varm om hjertet.

– Det har vært en god del oppmerksomhet. Nå i desember var det lokal gullfeiring her på Haus, med kaker og kaffe og taler. Dessuten har jeg fått masse blomster hjemme fra folk jeg ikke kjenner en gang. Det er veldig kjekt. Klart det har betydd mye for meg.

– Kjærkomment for Bergen

Mons Ivar Mjelde bor en halvtimes biltur utenfor Bergen, og imellom kamper og treninger trives han best på Haus. Men selv fra hjemstedet fikk han med seg at 2007 ble et merkeår for Bergen by.

– Gullet har betydd enormt mye for Bergen, tror Mjelde.

– Først og fremst fordi det er så lenge siden sist Brann vant noe. Folk hadde nesten mistet troen på at det var mulig å få det til. Derfor var det så ekstra kjærkomment – gullet vil åpne muligheter for klubben, nå skjønner man at det går an, i stedet for den skepsisen som bestandig har vært der.

To hårete mål

2006 ble enda en bekreftelse på at den skepsisen ikke har vært ubegrunnet: Brann ble fraløpt på høsten og måtte nøye seg med sølv bak Rosenborg, til tross for en klar ledelse tidligere i sesongen. Og i UEFA-cupen dummet de seg ut mot svenske Åtvidabergs.

Mjelde savner den ekte gullgleden

– Vi satte oss to hårete mål for 2007. 1: Vi skulle bli seriemestere. 2: Vi ønsket å kvalifisere oss for gruppespillet i UEFA-cupen. Vi klarte begge deler, sier Mjelde.

Avgjorde tidlig

Laget vant til slutt serien med best målforskjell, flest scorede mål og seks poengs margin. Det var mer suverent enn Mons Ivar Mjelde hadde trodd.

– Jeg trodde det kom til å bli slåssing helt inn. Men det skjedde noe i 20. serierunde, da mange trodde Lillestrøm skulle passere oss på målforskjell. Men i stedet for at de slo Tromsø og vi tapte for Fredrikstad, så skjedde det motsatte. Vi vant 4–0 i Fredrikstad og Tromsø slo til med 3–0 på Åråsen samme dag.

Den søndagen, 16. september, ble mye avgjort, ifølge Mjelde.

– For da var det plutselig seks poengs ledelse til oss. En stund seinere var det ni. Vi fikk et mentalt overtak. Vi visste at vi kunne koste på oss et tap og likevel ta det hjem, men det kunne ikke de andre, sier Mjelde, som ikke er i tvil:

– Dette har vært Branns beste sesong gjennom alle tider.