Rosenborg-krisa:

Mjøndalen avdekket RBKs største problem: Angst for å tape

Tabellen ser litt bedre ut for alle som holder med Rosenborg. Fotballen som spilles gjør det ikke.

LERKENDAL: En lettet Pål André Helland brukte en bordellmetafor til å advare lagkamerater om å ikke ta av etter seieren. Video: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV Vis mer
  • Rosenborg-Mjøndalen 3–2 (2–1)

SPEKULASJONENE OG MENINGENE rundt Eirik Hornelands jobb på Lerkendal er satt på vent til en gang midt i juni. Når den tid kommer har Rosenborg møtt Tiller i cupen (22. mai), vært på Brann Stadion (26. mai), hatt noen dager fri og gjort seg ferdig med Vålerenga hjemme (16. juni).

Selv etter tre scoringer og tre poeng mot Mjøndalen er det veldig lite som stemmer på Lerkendal.

Hadde ikke bortelaget gitt bort to og et halvt mål ville krisa nådd et nytt bunnivå.

Med poengene som ble vunnet er den bare satt på vent.

EN TING SYNES fortsatt helt klart selv om denne søndagen gjorde livet litt lettere for alle som er glade i klubben. Rosenborg kan ikke fortsette som de stevner. De kan ikke fortsette å la seg dominere på Lerkendal. De kan ikke miste det så fort de møter litt motgang. Men det er det som skjer, hver eneste gang, det er ikke mer enn en feilpasning som skal til.

Faren er med andre ord ikke i nærheten av å være over.

LERKENDAL: Aleksander Søderlund var lettet etter at han endelig åpnet målkontoen i kveld. Video/Reporter: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV Vis mer

MAN SKULLE TRO flyt og marginer til 2–0 ville gi Rosenborg roen de har savnet, de er tross alt Rosenborg, men nei. Det er ikke så enkelt. Ingenting er enkelt der Rosenborg er nå. Men fighting, duellering og kriging kommer gratis, og der var i hvert fall trønderne flere hakk opp.

I sine beste stunder liknet laget i hvert fall ganske mye på det de leverte etter pause på Åråsen.

Det var da noe.

MEN SELVFØLGELIG ER det ikke nok. Rosenborg er for skjøre til det. Det skal nesten ingenting til å bringe dem ut av fatning. Og enten det er en unggutt (Emil Konradsen Ceide) som ikke følger et løp og dermed glemmer det defensive ansvaret, eller en veteran (Tore Reginiussen) som gir bort ballen dypt nede på egen halvdel, så virker det mest som om Rosenborg 2019 spiller sin fotball på stram line.

Da er det bra å ha André Hansen i mål.

Fra 2–0 til pause (2–1) gjorde han tre meget gode redninger.

NÅR NYOPPRYKKEDE MJØNDALEN kommer til Lerkendal og har ballen 58 prosent av tida før pause, underbygges alle påstander om Rosenborgs problemer. Når jeg hører Alexander Søderlund puste lettet ut og si han er sjeleglad for at Rosenborg klarte å stå imot, forsterkes det. Ja, Mjøndalen brukte god tid på alle dødballene, det lå i kampplanen, men da Vegard Hansens mannskap var nødt til å jage kampen og poengene, var det ingen tvil om hvilket lag som var best.

Rosenborg er fortsatt et ekstremt engstelig fotballag.

Og det er når de blir redde, slipper seg ned og blir liggende lavt de blir et relativt lett bytte.

LERKENDAL: En delvis skuffet og delvis stolt Mjøndalen-kaptein følte at laget hans gjorde mer enn nok til å slå Rosenborg i kveld. Video/Reporter: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV. Vis mer

SIST ROSENBORG HADDE ni poeng etter ni kamper skrev vi 2011. Da lå de på 13. plass. Den gangen ble det bronse i enden av sesongen. Nå ligger de som nummer tolv, men det er også den eneste trøsten.

Alt annet som betyr noe på en tabell, målforskjell og avstanden til toppen, taler ikke til Rosenborgs fordel.

I 2011 HADDE Rosenborg ett minusmål og var ti poeng bak teten. Nå har de minus sju og er tretten poeng bak serieleder Odd. Og det er ikke tilfeldigheter eller marginer imot som har vært Rosenborgs problem, det er frykt og dårlig fotball.

Har ikke det blitt bedre når Vålerenga har vært på Lerkendal 16. juni vil laget fort være under nedrykksstreken igjen.

Hvor lenge det eventuelt kan fortsette blir det opp til klubbstyret og Ivar Koteng å svare på.