BEST MOT DE GODE: Mjøndalen har planen for hvordan man skal slå lag fra Eliteserien ut av cupen. Når de holder seg til den gjør de det også. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEST MOT DE GODE: Mjøndalen har planen for hvordan man skal slå lag fra Eliteserien ut av cupen. Når de holder seg til den gjør de det også. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

NM i fotball

Mjøndalen har gjort det til en regel å plage Brann. Det kler dem

Mjøndalen har slått to Eliteserielag og møter Sarpsborg i kvartfinalen. De kan vinne den og.

Mjøndalen-Brann 1-0 (1-0)

PLANEN ER SKREDDERSYDD for cupkamper mot lag fra den beste tabellen. Det handler bare om å holde den. Og Mjøndalen klarer det når struktur, balanse og overgangsspill trumfer den mer ambisiøse fotballen de prøver på i OBOS-ligaen.

Når Mjøndalen ikke prøver å være noe mer enn seg sjøl er de gode.

MJØNDALEN ER INNTIL videre, og før Elverum eventuelt klarer å ødelegge Vålerengas sesong på Ullevaal torsdag, det svakest plasserte laget i cupens kvartfinaler. Det er imponerende. Imponerende er også måten de håndterte Brann på. For selv om Sportsklubben fra Bergen per dato ligger 22 tabellplasser foran dem i systemet var det hjemmelaget som var best.

De hadde riktignok ikke ballen mest, i andre omgang omtrent ikke i det hele tatt

Men så lenge de hadde krefter og orket å flytte beina de brukte den best.

SIST BRANN VAR i Mjøndalen, sent i november 2014, rykket de ned for første gang siden 1985. Det var egentlig naturlig. Brann hadde hatt en sesong som mest minnet om en konstant nedoverbakke. Da de prøvde å få til noe på sesongens siste dag klarte de selvfølgelig ikke det. Men mye er skjedd siden den gang, Lars Arne Nilsen har gjort Brann til et topplag og før sommerpausen snakket vi om Brann som en potensiell fartsdump for Rosenborg.

Etter fiaskoen i Europa, den Brann spilte seg til gjennom fjorårets seriesølv, og fem seriekamper på rad uten seier er ikke det lenger noe tema.

Etter cup-exiten i Mjøndalen er plutselig også veien til Europa 2018 en mulighet fattigere.

ENDA VERRE FOR Brann er at det er vanskelig å snakke bort dette tapet. Det var ikke uflaks. Det var ikke snakk om et ran. Mjøndalen var best fordi Christian Gauseth ga dem en vakker goal, fordi Brann hele tida måtte ha et øye for de giftige kontrinsgmulighetene som dukket opp og fordi laget stort sett evnet å holde seg til kampplanen. Mjøndalen var farligst fordi kontringsfarten på topp er skreddersydd for gunstige brudd. Og derfor var det Mjøndalen skapte sjansene ut over Fredrik Haugens kjempesjanse fem minutter før slutt, og Mjøndalen som scoret målet.

Var det noen som slapp billig unna var det Brann.

Hadde dommertrioen sett det vi så, at Ousseynou Boye var onside og ikke offside i første omgang døende sekunder, hadde Mjøndalen vunnet 2-0.