Mjøndalen kan rykke opp til Tippeligaen med negativ målforskjell

Scorer færrest i ligaen - ligger på kvalikplass

CUP-SUKSESS: Mjøndalen slo ut blant annet Brann og HamKam av cupen, før det sa stopp mot Molde i kvartfinalen. Molde tok seg seinere hele veien til finalen. Her er Morten Sundli (t.v.) i duell med Jo Inge Berget. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
CUP-SUKSESS: Mjøndalen slo ut blant annet Brann og HamKam av cupen, før det sa stopp mot Molde i kvartfinalen. Molde tok seg seinere hele veien til finalen. Her er Morten Sundli (t.v.) i duell med Jo Inge Berget. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): For 21 år siden rykket Mjøndalen ned fra den øverste divisjonen i Norge, og siden har ikke bruntrøyene vært inne i det gjeveste selskap.

Siden laget fra Nedre Eiker rykket opp til Adeccoligaen i 2008 har de sakte, men sikkert, tatt steg oppover tabellen. I fjor spilte de kvalifisering til Tippeligaen, men tapte for Bodø/Glimt.

Også i år kan Mjøndalen kapre en kvalifiseringsplass, og det med negativ målforskjell!

- Ikke uflaks Med tre runder igjen av årets sesong har Vegard Hansens menn -5 i målforskjell. I teorien kan de derfor vinne de tre siste kampene og fortsatt ha minus i målprotokollen. Hovedgrunnen til den dårlige målforskjellen er svakheter offensivt, mener MIF-trener Vegard Hansen.

- Det mest åpenbare er jo at vi har vært for dårlige offensivt. Vi kan ikke skylde på uflaks, for vi har vært for tannløse. Vi mangler en veldig utpreget toppscorer, selv om Pål Kirkevold har scoret en del mål. I tillegg har vi vært for svake som lag, sier Hansen til Dagbladet.

Skulle det skje at Mjøndalen ender opp som det laget med færrest scoringer i Adeccoligaen, vil det være første gang på elleve år at ligaens minst målfarlige lag ikke ender sist eller nest sist.  Å havne så høyt som sjetteplass med negativ målforskjell er heller ikke vanlig kost, men Ranheim klarte faktisk å ta femteplassen i Adeccoligaen med -1 i målprotokollen i 2010. I kvalifiseringen ble det derimot tap.

- Kvalik er bonus Om ikke Mjøndalen har vært særlig farlige foran motstanderens mål denne sesongen, har det vært desto tettere foran eget bur. Før mandagens 4-2-tap for Sandefjord var det bare Bodø/Glimt og Hødd som hadde sluppet inn færre enn bruntrøyene.

- Spissene våre har et tungt, defensivt ansvar. Det gjør at vi er gode til å forsvare oss, men det har kanskje fært til at vi har brukt litt for mye krefter på det defensive. Det henger litt sammen, dette her, forklarer Hansen, som understreker at han er godt fornøyd med sesongen så langt, lite mål til tross.

- Skulle vi klare å nå kvaliken, vil det være en bonus. Og vi har faktisk ikke det verste programmet igjen.

- Når får vi se Mjøndalen tilbake i den øverste divisjonen?

- Det er ikke akkurat sånn at vi budsjetterer med opprykk. Men i løpet av noen år kan det være mulig. Samtidig er det ikke naturlig at en liten klubb som Mjøndalen spiller i Tippeligaen år etter år, så det kan bli litt opp- og nedrykk de kommende årene, sier Hansen.

«Den brune armé» har igjen Ull/Kisa (h), Vard Haugesund (b) og Hødd (h) i de tre siste serierundene.

PS! I Premier Leagues aller første sesong klarte Norwich det mesterstykket å ta tredjeplassen med -4 i målforskjell.

ENGASJERT: MIF-trener Vegard Hansen maner troppene til kamp. Mjøndalen kan selv sørge for å kapre kvalikplass med seier i de tre siste kampene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
ENGASJERT: MIF-trener Vegard Hansen maner troppene til kamp. Mjøndalen kan selv sørge for å kapre kvalikplass med seier i de tre siste kampene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix Vis mer