Mjøndalen med vanvittig snuoperasjon: - Et lite fotballeventyr var vi vitne til

Snudde 0-2 til 3-2 mot Rosenborg.

• Mjøndalen - Rosenborg 3-2 (2-2)

ISACHSEN STADION (Dagbladet): Et rekordstort publikum på Isachsen stadion ble vitne til en historisk fotballkamp mellom Mjøndalen og Rosenborg.

Pål André Helland og Tobias Mikkelsen sendte serielederne fra Trondheim opp i en 0-2-ledelse midtveis i første omgang, men Mjøndalen snudde kampen på mirakuløst vis.

Først scoret Mads Hansen og Rhett Bernstein hvert sitt mål i løpet av de siste ti minuttene før hvilen, så dukket Bernstein opp igjen og stusset inn seiersmålet på overtid.

- Et lite fotballeventyr var vi vitne til, skrek TV 2-kommentator Harald Bredeli på direkten.

Ekspert Egil Olsen fulgte opp:

- Tilnærmet uvirkelig!

TOK LEDELSEN: Rosenborg så ut til å vinne komfortabelt da Tobias Mikkelsen økte til 0-2 midtveis i første omgang.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TOK LEDELSEN: Rosenborg så ut til å vinne komfortabelt da Tobias Mikkelsen økte til 0-2 midtveis i første omgang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Matchvinneren var selvfølgelig i ekstase:

- Jeg er så stolt av gutta. Vi kjempet så hardt og ofret alt.  Det er utrolig at vi greier å snu kampen mot Rosenborg. Jeg er så fornøyd. Det er mer spesielt enn kampen mot Tromsø, sier Bernstein til TV 2 etter oppgjøret og fortsetter:

- Rosenborg er en stor klubb med en god spillerstall, men vi har et stort hjerte. Det gjør at det er mulig å snu kamper som dette.

Tradisjonsrike klubber Selv om det var Tippeligaens største klubb som gjestet den minste, går historien mellom Mjøndalen og Rosenborg langt tilbake i tid. Siden serieomleggingen i 1963 hadde lagene møtt hverandre 26 ganger tidligere til dueller på Norges øverste nivå.

Ti av kampene hadde endt i favør Rosenborg, mens Mjøndalen hadde vunnet ni. Ingen dårlig statistikk for bruntrøyene - som opplevde sin hittil siste storhetstid på 1980-tallet.

Da lagene entret kunstgressmatta på Isachsen stadion i kveld var Rosenborg imidlertid skyhøye favoritter. Under Kåre Ingebrigtsens ledelse hadde trønderne hatt sin beste seriestart på 12 år, etter å ha tatt 19 av 21 mulige poeng på de sju første kampene.

Samtidig hadde Rosenborg scoret hele 24 mål, noe som var tangering av klubbrekorden fra 1995- og 1999-sesongen.

Helland-magi Til oppgjøret mot Mjøndalen var det knyttet usikkerhet til to av RBKs spillere: Stefan Strandberg pådro seg en smell i hodet mot Lillestrøm sist lørdag og Pål André Helland forlot banen i samme kamp med kjenning til en strekk som allerede hadde holdt ham borte fra tre kamper denne sesongen.

I kveld var imidlertid Helland klar igjen, mens Jørgen Skjelvik erstattet Strandberg og tok plass i midtforsvaret sammen med islandske Hólmar Örn Eyjólfsson.

Det kunne Rosenborg prise seg lykkelig over i det 21. spilleminuttet, for da avsluttet Helland et nydelig angrep med å skru ballen i det lengste hjørnet - utakbart for Ivar Andreas Forn i Mjøndalen-buret.

Og bare minuttet etterpå økte Tobias Mikkelsen, som har fremstått som en helt ny spiller denne sesongen, til 0-2 med en markkryper fra hjørnet av 16-meteren som gikk mellom beina på MIF-forsvarer Martin Strange og i mål. I dét tilfellet burde imidlertid Forn vært i stand til å avverge.

Mjøndalen-comeback Med halvspilt første omgang gikk tankene tilbake til Rosenborg i glansdagene under Nils Arne Eggen, som de har gjort så mange ganger denne sesongen. Trønderne hadde tilsynelatende full kontroll, og det mest betimelige spørsmålet å stille seg var hvor stor denne RBK-seieren kom til å bli.

Mjøndalen har imidlertid vist tidligere denne sesongen at laget har en enorm moral og «aldri si dø»-holdning, noe som raskt skulle vise seg å gi utslag også mot Rosenborg.

For 34 minutter var passert da Christian Gauseth fant kompisen Amidou Diop i rommet mellom bortelagets forsvar og midtbane. Leiesoldaten fra Molde tok ballen med seg, før han slo en perfekt vektet stikker til Mads Hansen. Kantspilleren hadde gått på et smart løp bak ryggen på stoppervikar Skjelvik og trengte bare én berøring på å bredsiden ballen forbi RBK-keeper André Hansen og inn i det lengste hjørnet.

Det var Mjøndalens første sjanse i kampen, men stillingen var 1-2 og bruntrøyene var plutselig tilbake i kampen. Og to minutter før pause fikk laget fra Nedre Eiker uttelling igjen. Et smart frispark trekk endte til slutt hos Rhett Bernstein. Den amerikanske forsvarsspilleren scoret to i 4-3-seieren mot Tromsø lørdag og noterte seg for årets tredje da han nærmest ble truffet av ballen på vei mot mål.

Bernstein slo til igjen Og som ikke det var nok: På overtid dukket Bernstein opp igjen og stusset ballen i en vakker bue over RBK-keeper Hansen til 3-2.

Det var amerikanerens fjerde scoring på bare to kamper, noe som sikret Mjøndalen lagets andre strake trepoenger. Askeladden fra Nedre Eiker har dermed påført Rosenborg sitt første tap for sesongen.

Vegard Hansen var en stolt, stolt trener:

- Vi har en fantastisk gjeng som aldri gir seg. Vi har flyt og veldig flaks om dagen, men det har lag som står på hardt innimellom, sier han til TV 2.

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen var ditto skuffet:

- Det er vanskelig å forklare dette. Vi er strålende i 25 minutter, så slutter vi å spille fotball. Vi skal gjøre ting «fancy» og har noen balltap på midten som slipper Mjøndalen inn i kampen. All ære til Mjøndalen, men vi var fryktelig dårlige etter hvert. Vi gjør ting for vanskelig. Det var divisjonsforskjell i starten. Det er forferdelig dårlig at vi ikke greier å opprettholde det, sier RBK-treneren til TV 2.