MMA-forbundet jubler på boksingens vegne

Kjemper videre for egen legalisering.

SLOSS I SVERIGE: Den norske MMA-utøveren Simeon Thoresen debuterte i UFC (Ultimate Fighting Championship) mot Besam Yousef i Stockholm i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
SLOSS I SVERIGE: Den norske MMA-utøveren Simeon Thoresen debuterte i UFC (Ultimate Fighting Championship) mot Besam Yousef i Stockholm i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går kom det et klart signal fra regjeringsforhandlingene på Sundvollen: Høyre og Frp ønsker å endre lovene som forhindrer for eksempel Cecilia Brækhus i å bokse proffkamper på hjemmebane.

Det er to lover som begrenser dette i dag. For det første et direkte forbud mot proffboksing, for det andre en lov som regulerer idretter der det er tillatt med knockout.

En ung kampsport som begrenses av knockoutloven, er MMA (mixed martial arts). En voksende, men omdiskutert idrett. Utøverne kjemper for å gjøre MMA lovlig i Norge.

President Henning Svendsen i Det norske MMA-forbundet gleder seg på vegne av boksingen etter gårsdagens politiske nyhet, men understreker at det ikke er noen automatikk i at MMA blir tillatt i Norge av den grunn.

- Det er klart det er et steg i riktig retning. Men vi er veldig nyoppstartet, og ligger litt etter boksing, sier han til Dagbladet.

- Men alt som nå skjer med boksing, gjør det i alle fall ikke vanskeligere, sier Svendsen.

Vil inn i NIF Forbundet er rundt to og et halvt år gammelt, men teller ifølge Svendsen 50 klubber og mellom 4500 og 5000 medlemmer. Neste steg på veien for legalisering av MMA, er å bli akseptert av Norges kampsportforbund, som er et særforbund under Norges idrettsforbund (NIF).

- For oss er det første steget å få MMA formelt inn i NIF. Vi har bare hatt inledende møter med Norges kampsportforbund. Det har vært positivt fra begge parter, sier Svendsen.

FÅR BOKSE  PÅ HJEMMEBANE: Den kommende blåblå regjeringen lovet i går å sørge for at Cecilia Brækhus skal få bokse proffkamper i Norge. Det betyr lovendringer som kan få konsekvenser også for andre kampsporter. Foto: Lars Eivind Bones
FÅR BOKSE PÅ HJEMMEBANE: Den kommende blåblå regjeringen lovet i går å sørge for at Cecilia Brækhus skal få bokse proffkamper i Norge. Det betyr lovendringer som kan få konsekvenser også for andre kampsporter. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Generalsekretær Trond Søvik i kampsportforbundet sier til Dagbladet at en eventuell inkludering av MMA-forbundet hos dem også må godkjennes av idrettsforbundet. En utfordring på veien er at ikke alle MMA-medlemmene er organisert i klubber som oppfyller idrettens krav til organisering.

- Vi har utfordret MMA-forbundet på én ting. Det er at det må være reelle klubber som driver idretten, og ikke institutter eller private foretak. De må forsikre at det drives på en måte som er forenlig med norsk idretts organisasjonsform, sier Søvik.

Han sier at holdningen til MMA er delt i kampsportforbundet.

- Mange er veldig positive, mens noen ikke er så positive. Slik jeg oppfatter det, er det ikke idretten i seg selv man er negative til, men organisasjonsformen.

- Ingen vil ha burfighting Idrettsforbundet selv har siden i fjor vært for å fjerne forbudet mot proffboksing. Men idrettspresident Børre Rognlien sier til NTB at NIF ønsker å videreføre mange av sikkerhetsforskriftene i knockoutloven.

Til NRK kommer Rognlien med en uttalelse som kan tolkes lite fordelaktig for MMA.

- Det er en rekke ting som reguleres, og hvis vi opphever loven, vil man ha burfighting med bare never, og det tror jeg ingen vil ha, sier han.

Henning Svendsen i MMA-forbundet understreker at også idretten hans er opptatt av sikkerhet og regler.

VIL BEHOLDE KNOCKOUTLOVEN: Idrettspresident Børre Rognlien sier idretten ønsker å videreføre mange av sikkerhetsforskriftene i knockoutloven. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VIL BEHOLDE KNOCKOUTLOVEN: Idrettspresident Børre Rognlien sier idretten ønsker å videreføre mange av sikkerhetsforskriftene i knockoutloven. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Det er viktig fra vår side at alle forskrifter skal følges. Sikkerheten må tas på alvor. Det har vært vår fanesak hele veien. Det er veldig mange reguleringer selv i profesjonell MMA. Det er mange ting man ikke har lov til å gjøre. Det er ikke bare nevekamp i bur. Det er en stor idrett internasjonalt, men det kommer til å bli stort i Norge også, sier han.

Frp: - Vil fjerne knockoutloven Høyres idrettspolitiske talskvinne, Linda Cathrine Helleland, understeket overfor Dagbladet i går at intensjonen er å tillate proffboksing på norsk jord, og at dersom det må gjøres endringer i knockoutloven, vil det bli gjort. Hun snakket imidlertid ikke direkte om å fjerne loven.

Dagbladet har i dag snakket med Fremskrittpartiets idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg. Han sier at Frp har ønsket å fjerne knockoutloven.

- Det har vært vårt primære mål. Men det man må se på nå, er hva det er mulig å nå fram med i regjeringsforhandlingene. Det primære er vel at utøvere som Cecilia Brækhus får lov til å bokse i Norge, sier han.

VIL FJERNE LOVEN: Frps idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg sier partiet har ønsket å fjerne knockoutloven. Nå må man se hva man får gjennomslag for i regjeringsforhandlingene. Foto: John T. Pedersen
VIL FJERNE LOVEN: Frps idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg sier partiet har ønsket å fjerne knockoutloven. Nå må man se hva man får gjennomslag for i regjeringsforhandlingene. Foto: John T. Pedersen Vis mer