I BURET: Jack Hermansson har jobbet seg ut av fattigdom og kulde. Lørdag natt skal han inn i et annet bur igjen mot en amerikaner. Foto: Hans Arne Vedlog
I BURET: Jack Hermansson har jobbet seg ut av fattigdom og kulde. Lørdag natt skal han inn i et annet bur igjen mot en amerikaner. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Jack Hermansson kjempet seg ut av fattigdom

MMA-Hermanssons ukjente historie: Bodde i bod, sultet, og trodde han skulle fryse i hjel

Han forteller om den tunge veien ut av fattigdom mot verdenstoppen.

Da Jack Hermansson (30) våknet om morgenen, var innholdet i vannflaska han hadde i vinduskarmen frosset til is.

Det var en uvanlig kald vinter.

- Jeg hadde nesten ikke penger til mat. Men den intense kulda var verre enn sulten. Jeg trodde jeg skulle fryse i hjel, forteller MMA-stjerna til Dagbladet.

Jack Hermansson er født i Sverige. Men da han var ferdig med skolegangen var det umulig å oppdrive en jobb i fedrelandet. Jack satte kursen over grensa til Norge med håp om en bedre framtid.

Men det gikk ikke som han hadde sett for seg. En sterk hjemlengsel drev ham tilbake til Sverige. Men bare for en kort stund. Ingen jobb og ingen penger gjorde at han kom seg tilbake til Norge.

Her ble det i hvert fall noen strøjobber.

Han bodde i et kollektiv i Oslo i 2009. Det var frossent i den uisolerte leiligheten. Jack hadde ofte ikke penger til husleia. I blant måtte de andre leieboerne legge ut for ham.

KUMMERLIG: Jack Hermansson er vant til kummerlige forhold og lite mat. Nå er han på vei mot verdenstoppen i MMA. Foto: Hans Arne Vedlog
KUMMERLIG: Jack Hermansson er vant til kummerlige forhold og lite mat. Nå er han på vei mot verdenstoppen i MMA. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Fant jeg en brødskorpe som en eller annen hadde lagt igjen på kjøkkenet, gikk den kjapt ned i magen min, forteller han.

Billig ris, havregryn og olivenolje

Her beskriver Jack Hermansson den tøffe veien til toppen. Han er ikke der ennå. Men han er skråsikker på å gå helt til topps som verdens beste MMA-utøver.

- Jeg kjøpte billig ris i ti kilos sekker til 50 kroner. Og jeg spiste havregryn blandet med vann, forteller Jack Hermansson.

Han skylte ned risen med olivenolje som husverten hadde etterlatt seg på ei hylle på kjøkkenet. Det sto flere flasker der.

- Jeg tenkte at hva skulle jeg gjøre for å få i meg nok fett, da jeg ikke hadde penger. Jeg forsynte meg av olivenoljen, forteller han.

Så begynte han å miste håret.

- Jeg vet ikke om det var det ensidige kostholdet som gjorde at det lå dotter igjen på hodeputa hver morgen, sier han.

Ble sjuk

Jack Hermansson begynte å føle seg dårlig. Kroppen reagerte på det mangelfulle kostholdet. Samtidig som han trente hardt.

- Jeg var mye sjuk i den perioden. Immunforsvaret mitt var brutt ned, forteller han.

I 2011 flyttet Hermansson ut av kollektivet og inn i en bod på en veranda. Boden i Blystadlia ble en slags redning. Den hadde varmeovn.

- Det var en stor overgang. Jeg hadde det godt om natta, smiler han.

MUSIKKVIDEO: Rapperen Damien og Terje Tylden har komponert "The Joker" om MMA-utøver Jack Hermansson. Video: Knokefive production v/ Asbjørn Buarøy Vis mer

I 2013 flyttet Jack Hermansson til Blaker. Og ut av den verste fattigdommen.

Det begynte å ordne seg. Han fikk etter hvert jobb i en dyrebutikk. Der traff han forøvrig sin store kjærlighet.

Hun er hovedgrunnen til at Jack Hermansson blir i Norge.

- Holder kjærligheten, og det tror jeg på, så reiser jeg ikke tilbake til Sverige, sier han.

Jack Hermansson fikk sin første proffkamp 17. juli 2010. Han slo Chris Greig på knockout. Da hadde han ikke penger til flybilletten til England. En annen MMA-utøver og bekjent bladde opp pengene.

En liten kamp, og med beskjedent honorar. Men nok til å gjøre opp for flybilletten.

Mot toppen

Derfra har det for det meste gått framover for Norges beste MMA-utøver. Han ble «champion» i ligaen Cage Warriors, som kan betegnes som Europas største og et springbrett inn til amerikanskbaserte UFC, verdens toppliga. Og han forsvarte tittelen tre ganger.

Jack Hermansson har gått 21 proffkamper. Han har vunnet 17 av dem. Han går sin sjuende kamp i UFC førstkommende helg.

- Jeg skal bli best i verden. Det er ikke bare noe flås. Jeg mener det, sier Jack Hermansson.

Han er en idrettsutøver med en usedvanlig innstilling, og en sterk lidenskap for sin sport.

Natt til søndag norsk tid går han sin sjuende kamp i verdens beste MMA-liga, mot en råsterk motstander. Amerikaneren Gerald Meerschaert (30) er også etablert i verdens toppliga. Han har hele 37 proffkamper. Med 28 seire og ni tap. De fem siste har vært i UFC. Meerschaert har vunnet de to siste, og fire til sammen.

Jack Hermansson sier ikke nei til noen motstander. Heller ikke denne, selv om den foregår i Milwaukee i Wisconsin, hjembyen til Meerschaert.

Men det affiserer ikke Jack Hermansson.

- Ikke etter mine to kamper mot brasilianere i Brasil. Det kan ikke bli villere og verre enn det, smiler han.

Derimot er han glad for at kampen går i Statene.

VILJE: Jack Hermansson viste en vilje ut av en annen verden da han knocket ut brasilianeren Thales Leites. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VILJE: Jack Hermansson viste en vilje ut av en annen verden da han knocket ut brasilianeren Thales Leites. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Kampen blir vist gratis på Fox TV i USA. Det betyr at jeg får vist meg fram for et nytt og veldig stort publikum, smiler han.

Uutholdelige smerter

Jack Hermansson imponerte alle MMA-fans over hele verden i sin siste kamp.

SMERTEHELVETE: Jack Hermansson vrir ansiktet i smerte etter at han vant kampen med et løsnet ribbein. Foto: Ruters / NTB Scanpix
SMERTEHELVETE: Jack Hermansson vrir ansiktet i smerte etter at han vant kampen med et løsnet ribbein. Foto: Ruters / NTB Scanpix Vis mer

Med uutholdelige smerter satt han på krakken i Jeunesse Arena i Rio mellom andre og tredje runde i kampen mot brasilianeren Thales Leites.

Det var 12. mai. Et ribbein hadde løsnet fra brystbeinet. Hele brystet var et smerteinferno.

Jack Hermansson reiste seg for den siste runden med en grimase i et preget ansikt. Han angrep Leites og fikk ham ned. Så slo han brasilianeren ut med svingslag som samtidig ga lyn av intens lidelse gjennom brystet.

- Jeg har aldri kjent en slik smerte, fortalte Jack Hermansson til Dagbladet.

Den episoden har også Gerard Meerschaert 15. desember studert.

- Min nye motstander er super super tøff. Det så vi i den siste kampen, sier Meerschaert.

Nettstedet cagerank.com rangerer Hermansson så vidt foran Meerschaert med 57 prosent mot 43 prosent vinnersjanse.

Kallenavn

Noen idrettsstjerner finner opp et kallenavn. Som også Jack Hermansson har gjort.

Han kaller seg The Joker. På grunn av et bredt smil. Og det faktum at han smiler ofte.

- Det var en venn som sa til meg at jeg minnet ham om The Joker i Batmanfilmen. Så da ble det slik, forteller Jack Hermansson med et bredt smil.

Men nå har han også fått et begrep, oppfunnet av en annen. Hans personlige fysiske trener Joaquim Rasi er imponert over stålviljen til sin elev.

På den nye t-skjorta han har på seg i sykkelskuret står det tre bokstaver. TJD.

Som står for hans nye tittel: «The Joker Dominates».

Og dit skal Jack Hermansson. En idrettsutøver som har klatret den tunge veien.

Fra å være pengelens på det nederste trinnet på stigen, helt til toppen.

Han er ikke der ennå. Men vinner han over amerikaneren Gerard Meerschaert, nærmer han seg topp ti i vektklassen mellomvekt. En av de tøffeste vektklassene i hele MMA-sporten.

- Da kan alt skje, sier Jack Hermansson.

Kampen vises på Viaplay.