Jack Hermansson jobber for at MMA blir tillatt

MMA-Jack vil ha tittelkamp i UFC og et fullsatt Ullevaal

- Det skal skje. Alt annet er ulogisk.

HAR EN DRØM: Jack Hermansson har en drøm om å fylle Ullevaal Stadion til en tittelkamp i UFC. Og han har tro på at han lykkes. Foto: Henning Lillegård.
HAR EN DRØM: Jack Hermansson har en drøm om å fylle Ullevaal Stadion til en tittelkamp i UFC. Og han har tro på at han lykkes. Foto: Henning Lillegård. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

André Villa (36) gjør noe som det norske landslaget i fotball ikke har maktet på lang tid.

Han fyller Ullevaal Stadion med sitt supershow, konkurransen Ullevaal Xtreme lørdag ettermiddag.

Det er halsbrekkende stunts alt dreier seg om under Ullevaal Xtreme. Tidligere i uka var det forhåndssolgt 12 000 billetter. Det er mer enn André Villa hadde håpet på.

- Når vi av erfaring vet at publikum som søker et slikt stevne gjerne bestemmer seg på dagen og kommer, så ser jo dette veldig bra ut, sier Villa.

SPEKTAKULÆRT: Jack Hermansson og André Villa har valgt hver sin risikosport. Foto: Henning Lillegård
SPEKTAKULÆRT: Jack Hermansson og André Villa har valgt hver sin risikosport. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Det blir Europas største ekstremsportskonkurranse.

FORNØYD: André Villa har grunn til å slå fornøyd ut med armene. Det kommer mye publikum til Ullevaal og stevnet hans på lørdag. Foto: Henning Lillegård
FORNØYD: André Villa har grunn til å slå fornøyd ut med armene. Det kommer mye publikum til Ullevaal og stevnet hans på lørdag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Den tidligere verdensstjernen i motocross har sluttet å konkurrere. Han har kjørt foran pyramidene i Egypt, på den røde plass i Moskva, på sanden i Dubai og på Olympiastadion i Roma. For å nevne noe. Nå jobber han med å arrangere store stevner.

Han møter den norske MMA-stjerna Jack Hermansson (30) på Ullevaal mens det rigges til storstevnet som samler utøvere fra 28 land.

- Det er dette jeg drømmer om. En drøm som skal gå i oppfyllelse før jeg legger opp, sier Jack Hermansson.

- André er her nå. Han fyller mesteparten av Ullevaal på lørdag. Jeg skal også hit, sier han.

Jack Hermansson og André Villa er involvert i hver sin risikosport.

André Villa har lang erfaring i sykehusopphold etter bruddskader ved fall av sykkelen.

. 8. september 2008 brakk han begge leggbeina tvers av i et mislykket hopp under en konkurranse i Polen. 4. august 2011 brakk han lårbenet under trening.

Jack Hermansson er langtidsskadet i seks måneder etter at et ribbein løsnet fra brystbeinet i hans siste kamp, da han vant over Thales Leites i Rio 12. mai.

- Det er sjukt det du driver med, smiler André Villa til Jack Hermansson.

- Takk det samme, svarer Jack.

EKSTREMSPORT: En timelapse-video i forkant av helgas ekstremsport-arrangement, UllevaalX, viser fotballstadionet blir forvandlet til en arena der ekstremsportsutøvere fra hele verden skal vise halsbrekkende triks i helgas arrangement. Video: André Villa / UllevaalX Vis mer

Han har en drøm om å fylle Ullevaal Stadion med et UFC-stevne i MMA. Han er ikke i tvil.

- Ingen logikk

- Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli smekkfullt den dagen MMA blir tillatt i Norge. Jeg ønsker å involvere meg aktivt i arbeidet med å få sporten tillatt. Det er nemlig ingen logikk i at proffboksing er tillatt, mens MMA ikke er det. Forskning viser til større risiko for hodeskader i boksing enn i MMA, sier Jack Hermansson.

Dagbladet viste i to artikler til en forskningsrapport forfattet av University Of Alberta som konkluderer med at det er betydelig større risiko for alvorlige hodeskader og traumer i proffboksing enn i profesjonell MMA.

- Derfor ser jeg ikke logikken her. Jeg er villig til å bli en slags talsperson blant de aktive. Jeg ønsker en debatt. Dette er noe jeg virkelig engasjerer meg i. Jeg tror at noe kommer til å skje snart. Jeg vil være med på å gi de riktige personene et spark bak, sier Jack Hermansson til Dagbladet.

André Villa ser det slik:

- Vi har begge valgt å bedrive høyrisikosport med konsekvenser. Det er frivillig. Det er her vi har lidenskapen vår. Selv om jeg har lite kjennskap til MMA, mener jeg det bør tillates på prinsipielt grunnlag. Vil du drive med det eller ikke. Det skal være ditt valg.

- Galskap

Lørdag viser André Villa fram halsbrekkende øvelser på Ullevaal Stadion.

Det blir langt fra bare motordrønn.

André Villa har tegnet hele banen og alle hoppene som publikum skal fryde seg over på lørdag.

- Utøvere på sparkesykkel skal utføre tredobbel salto fra et høyt tårn. Det er galskap alt sammen, gliser André Villa.

Og det er den sammenlikningen Jack Hermansson ønsker å trekke.

- Vi har vår lidenskap i risikosport. Det er ingen logikk i at det skal være et forbud mot MMA, bare fordi det ser brutalt ut. Det er mest overfladiske skader. Det medfører ofte blod. Men det er sjelden det oppstår alvorlige eller livstruende skader, sier Jack Hermansson.

Den amerikanske forskningsrapporten konkluderer med at faren for hodeskader er mindre i MMA enn i boksing, men at faren for wiplash-skader er større i MMA.

Nevrolog Ingunn Rise Kirkeby som tidligere satt i knockoutnemnda, men som trakk seg da forbudet mot proffboksing ble opphevet uttalte i en artikkel i Dagbladet følgende:

BRYTING: MMA er en miks av alle eksisterende kamsporter. Her er Jack Hermansson i en brytesituasjon i sin siste kamp mot Thales Leites. Foto: NTB Scanpix
BRYTING: MMA er en miks av alle eksisterende kamsporter. Her er Jack Hermansson i en brytesituasjon i sin siste kamp mot Thales Leites. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Så vidt meg bekjent har MMA en brøkdel av treff mot hodet i forhold til boksing.

Hun sa videre:

- I MMA og de profesjonelle UFC-kampene er rundene på fem minutter. Knockoutforskriften ekskluderer i utgangspunktet denne formen for kamper med en begrensning på tre minutters runder. MMA kan dog endre rundelengden til tre minutter, eller de kan søke om dispensasjon til å arrangere kamper i Norge ved å dokumentere at det i MMA er lav til moderat skaderisiko hva gjelder hodeskader, forklarer Rise Kirkeby.

SMERTE: Jack Hermansson vet hva smerte er. Et ribbein løsnet fra brystbeinet i første runde av kampen mot Thales Leites. Foto: NTB Scanpix
SMERTE: Jack Hermansson vet hva smerte er. Et ribbein løsnet fra brystbeinet i første runde av kampen mot Thales Leites. Foto: NTB Scanpix Vis mer

FRP

Fremskrittspartiet i Buskerud var initiativtaker for en hopphevelse av forbudet mot proffboksing. Nå skjer det samme igjen.

Lokalpolitiker Lene Ulleberg i FrP Buskerud har forfattet et forslag om opphevelse av MMA i Norge. Den har gått gjennom i partiet og er sendt videre til sentralstyret.

Hun henviser til Morten Wold i familie og kulturfraksjonen i partiet, men skriver i en mail til Dagbladet:

«Jeg er kun en lokalpolitiker som fremmet en resolusjon om å tillate MMA-kamper i Norge til fylkesårsmøtet i Buskerud FrP, som der ble vedtatt sendt videre. Jeg har liten kunnskap rundt prosess for å legalisere MMA, og lite kjennskap til hva som ble gjort i forbindelse med legalisering av proffboksing.»

Morten Wold svarer i en mail at han ikke kjenner til status i saken. Men at han ikke tror det står høyt på agendaen nå.

Jack Hermansson mener han vil være kvalifisert til en tittelkamp i UFC om tre års tid.

- Jeg håper og tror at MMA er tillatt når vi kommer dit, sier Jack Hermansson.

Ullevaal Stadion Idrett drifter arenaen og arrangementene. Fotballarenaen utvikler seg til en flerbruksarena. Lørdag er det motocross. I august kommer ishockeystjerna Mads Zucarello. Og Jack Hermansson er klar den dagen MMA-forbudet eventuelt oppheves.

HER: Jack Hermansson poserer foran sitt hårete mål. Om en dag å fylle Ullevaal Stadion til hans egen tittelkamp i UFC. Foto: Henning Lillegård
HER: Jack Hermansson poserer foran sitt hårete mål. Om en dag å fylle Ullevaal Stadion til hans egen tittelkamp i UFC. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer