Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

MMA-utøver Jack Hermansson om vold

MMA-stjerne bekymret over voldsbølgen: - Kampsport kan redde ungdom

Møtes på avtalte steder for å slåss.

BEKYMRET: Jack Hermansson er bekymret over voldsutviklingen blant ungdom i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRET: Jack Hermansson er bekymret over voldsutviklingen blant ungdom i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jack Hermansson (29) er en av verdens beste MMA-utøvere. Han er bekymret over et innslag på NRK Dagsrevyen tirsdag kveld om utbredt vold blant ungdom.

Innslaget viste at ungdom møtes for å slåss. Mens det står en gjeng rundt og heier og hisser dem opp.

- Dette ser ut til å foregå helt uten kontroll. Før eller senere vil en gutt bli alvorlig skadet for livet, sier Jack Hermansson til Dagbladet.

Sparket i hodet

Innslaget viste at kampene foregår på avtalte steder. At det skjer uten noen form for ledelse. Og at det ikke eksisterer regler. Sterke scener viste en gutt som ble sparket i ryggen mens han lå nede. Og i hodet, mens han satt forsvarsløs på bakken.

Jack Hermansson mener at kampsportmiljøet kan redde flere skjebner.

- Teste ut behov

- Det disse ungdommene trenger er å teste ut sine behov under kontrollerte former. Det er helt feil at kamper skal utkjempes på gata. Uten kampledelse eller medisinsk personell. Jeg tviler også på at disse guttene går til legesjekk før og etter gatekampene, sier Hermansson.

KONTROLLERT: Emil Meek er en annen internasjonal norsk MMA-stjerne som utøver kampsport i kontrollerte former. Foto: NTB Scanpix
KONTROLLERT: Emil Meek er en annen internasjonal norsk MMA-stjerne som utøver kampsport i kontrollerte former. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Innslagene på Dagsrevyen med opptak foretatt med mobiltelefoner, viser at ungdommene kan være inspirert av kampsport på TV og sosiale medier.

- Det er sannsynlig at de er blitt inspirert av å se kamper. Men problemet er at dette er helt uten kontroll. Og ikke slik organisert kampsport utøves, sier Jack Hermansson.

Ydmykhet og respekt

Han mener også at ungdommen vil ha godt av å lære seg ydmykhet og respekt.

- Når ungdom besøker et kampsportsenter kommer de i kontakt med andre utøvere som holder et høyt nivå. Det vil gi dem en ny ydmykhetsfølelse og respekt for andre, mener han.

David Garcia er manageren til Jack Hermansson.

Han sier til Dagbladet:

- Ingen trygge mennesker slåss på gata. Dette er utrygge gutter som mangler både selvrespekt og respekt for medmennesker.

Voldsøkning

Voldsforsker Ragnhild Bjørnbekk sier til Dagbladet at Norge befinner seg på toppen av en voldsbølge.

- Det ser ut til at gruppen ungdommer som utøver vold har økt noe det siste året. Det var nede, men har nå tatt seg opp igjen, sier Bjørnbekk.

Hun fortsetter:

- Noen sier de får et kick og status av å utøve vold. Andre er i såkalte hevnsirkler.

Bjørnbekk sier det er vanskelig å danne seg et bilde av hva som er årsaken.

- Noen ungdommer er trøblete og starter med vold og anti-sosialitet veldig tidlig. Noen sier de får et kick og status av å utøve vold. Forskningen viser også at hatgrupper ofte har en mobiliseringsliste som de tilkaller for å få publikum og støtte, forteller Bjørnbekk.

Norge har miljøer med sterke kampsportutøvere som utmerker seg i elitesammenheng også internasjonalt. Jack Hermansson og Emil Meek er i UFC, den ypperste MMA-ligaen i verden og kommer fra Frontline Academy på Majorstua i Oslo.

Trygghet

Jack Hermansson mener at MMA har gitt ham mye og av høy menneskelig og personlig verdi.

TRYGG: Jack Hermansson forteller at han er blitt trygg på seg selv. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRYGG: Jack Hermansson forteller at han er blitt trygg på seg selv. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg er blitt trygg på meg selv. Jeg vet jeg kan forsvare meg selv. Men det er helt utenkelig å utøve noen form for denne kompetansen utenfor kamsportmiljøet, sier han.

- De må lære å håndtere sine egne liv. Jeg har et godt og viktig råd å gi til disse guttene før det er for seint. Kom dere ned til Frontline Academy på Majorstua og ta kontakt med sjefstrener Eduardo Teta Rios. Han kan redde dere, sier David Garcia.

- Jeg mener vi kan tilby ungdom som er i ferd med å miste fotfestet et mljø som kan gi dem en ny plattform i livet, sier Jack Hermansson som også skal prate om temaet på Dagsrevyen onsdag kveld.

Hele Norges coronakart