Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

MMA, boksing, badstu og vekttap

MMA-utøver ut mot Brækhus og badstua, og at hun gikk tom for krefter: - Ren uvitenhet

Kjører vitenskapelig program før kamp lørdag.

SLITEN: Cecilia Brækhus sleit med å få av seg vekt kvelden før kampen mot Klara Svensson. Det preget henne under selve boksekampen. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet
SLITEN: Cecilia Brækhus sleit med å få av seg vekt kvelden før kampen mot Klara Svensson. Det preget henne under selve boksekampen. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Cecilia Brækhus (35) fortalte at hun var helt ferdig etter fjerde runde i tittelkampen mot Klara Svensson. Hun henviste til de mange timene i badstua kvelden før som årsak.

At hun hadde sittet sju timer i badstua og svettet ut.

- Ren uvitenhet, sier MMA-utøver Håkon Foss (30) til Dagbladet.

«THE DEATH»:Foss skal i aksjon i helgen i Cage Warriors-ligaen. Han har en dramatisk historie. Blant annet ble han lurt og kastet inn i en kamp mot rumeneren Ion Pascu som var betydelig mye tyngre i en mindre liga i England i 2013. Video: Brusjan / Lagaard media Vis mer

Han skal i aksjon i Dublin i Cage Warriors-kamp førstkommende lørdag og må ta av fire-fem kilo.

Cecilia Brækhus fortalte etter innveiingen forrige torsdag, kvelden før kampen, at hun hadde slitt med å ta av to kilo. Hun berettet om hele sju timer i badstua før hun hadde svettet ut tilstrekkelig.

Brækhus måtte til og med strippe av seg samtlige tekstiler og valgte å veie inn privat. Hun fortalte til Dagbladet at hun aldri hadde slitt tilsvarende foran en kamp.

SERIØS: Håkon Foss har en vitenskapelig tilnærming til vektreduksjon foran en kamp. Han mener utstrakt bruk av badstu er en uting. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
SERIØS: Håkon Foss har en vitenskapelig tilnærming til vektreduksjon foran en kamp. Han mener utstrakt bruk av badstu er en uting. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Badstu ødelegger

- Det er ikke det minste rart at hun var redusert utover i kampen kvelden etter. Det å ta av vekt er en vitenskap. Å sette seg i en badstu er ødeleggende for mye. Jeg unngår badstu så langt det lar seg gjøre, forteller Håkon Foss til Dagbladet.

Han sier:

- MMA er en ung sport. Men vi er kommet ganske langt når det gjelder å utvikle et best mulig program for å ta av vekt, uten å risikere for mye reduserende effekter.

Foss forteller om egne erfaringer:

- Jeg har selv vært aktiv bryter i en årrekke og kjenner foreldede rutiner derfra. Jeg tror det samme kan gjelde for boksing. Jeg skal ikke påstå noe om hvordan Brækhus tok av vekt. Men når hun forteller om sju timer i badstu, så kan jeg i hvert fall slå fast at det ikke er måten å gjøre det på.

Unngår salt

Håkon Foss forteller om et strengt program som starter allerede fem dager i forkant for å gjøre kroppen klar til å ta av vekt effektivt.

- Det er viktig å redusere saltlagrene. Salt binder opp væsken i kroppen. Da renner kiloene enklere av bokstavelig talt, sier MMA-utøveren.

Han legger til en viktig detalj ved mye badstubruk for en kampsportutøver inn mot en fight.

- Knockoutrisiko

- Når man sitter i badstu blir også hodet opphetet. Det medfører at slimhinnen sentralt i hjernen mister væske og blir redusert. Det medfører en større risiko for å bli knocket ut, sier Håkon Foss.

Ole Klemetsen er tidligere europamester i proffboksing. Han var ny i teamet til Brækhus i forkant av kampen mot Klara Svensson. Han har lang fartstid, og solid erfaring i det å ta av vekt foran kamper.

- Det gikk jo ikke helt etter planen under kampen. Men en seier er en seier. Som min far sa, det er ikke hvordan en kamp blir vunnet som betyr noe. Det er det ingen som husker. Men at den ble vunnet.

Ole Klemetsen tilbyr sine tjenester til Cecilia Brækhus foran neste kamp. Om det igjen vil bli aktuelt å ta av vekt.

VEKTERFARING: Tidligere mesterbokser Ole Klemetsen kjenner godt til problematikken rundt det å ta av vekt foran kamper. Han var ny i Brækhus-teamet inn mot kampen mot Klara Svensson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VEKTERFARING: Tidligere mesterbokser Ole Klemetsen kjenner godt til problematikken rundt det å ta av vekt foran kamper. Han var ny i Brækhus-teamet inn mot kampen mot Klara Svensson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det skjedde en glipp sist, uten at jeg ønsker å kommentere for mye om det. Men jeg var ikke der da Cecilia tok av vekt i forkant av innveiingen. Jonathon Banks (treneren til Brækhus red.anm.) var heller ikke der. Jeg blir mer enn gjerne til stede neste gang, hvis hun ønsker det, sier Ole Klemetsen til Dagbladet.

- Fersk sport

Han sier dette om påstandene om uvitenhet fra Håkon Foss:

- Jeg vil ikke kalle det uvitenhet. Og jeg er også usikker på om MMA, som er en relativt ny sport er kommet så mye lenger i emnet å ta av vekt foran kamper.

Klemetsen forteller om flere tøffe kamper mot vekta gjennom sin lange karriere.

- Det er ingen fasit, tror jeg. Heller ren og skjær galskap, sier Ole Klemetsen.

- Jeg løp lange turer med hele kroppen kledt inn i plast for å øke kroppstemperaturen mest mulig. Jeg hadde til og med plastposer rundt halsen.

Eget dampbad

Han forteller også om et eget dampbad han hadde med seg på reiser. Mest på grunn av at det ikke alltid var så enkelt å oppdrive en badstu.

- Det var en slags oppblåsbar sak som minnet om en luftmadrass jeg satte meg inn i med en dampkjele under. Litt sånn som i Donald Duck, smiler han.

- Den var faktisk genial. Jeg benyttet meg også mye av varme bad, forteller han.

Denne historien om de siste hundre grammene er spesiell:

Spyttet i kopp

- Da jeg måtte helt ned i 71 kilo da jeg deltok i OL (Barcelona 1992 red.anm.), satt jeg og spyttet ut de siste 100 grammene i en kopp, forteller den tidligere mesterbokseren.

Klemetsen er enig i at det gir negative effekter ved å sitte timer i badstuen kvelden før en kamp. At det reduserer både kropp og det mentale.

- Man skal ikke sitte i badstu kvelden foran en kamp. Da skal man ligge på hotellrommet og se boksevideoer, og glede seg til kamp. Og det er utvilsomt dårlig for kroppen. Man blir trøtt og sliten, forteller Ole Klemetsen.

Han hilser alle nye impulser rundt emnet velkommen.

- Det gleder meg at MMA-utøveren har en seriøs tilnærming til det å ta av vekt, sier Ole Klemetsen.

SLITESEIER: Cecilia Brækhus sleit seg til poengseier mot Klara Svensson i Spektrum fredag 24. februar. Her får hun inn en venstre. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet
SLITESEIER: Cecilia Brækhus sleit seg til poengseier mot Klara Svensson i Spektrum fredag 24. februar. Her får hun inn en venstre. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media