Ménez og Cabaye gjorde slutt på Frankrikes seierstørke

Vant sin første sluttspillkamp siden VM-semifinalen i 2006.

FIKK UTTELLING TIL SLUTT: Etter å ha misbrukt tre gode målsjanser fikk Jérémy Ménez omsider uttelling mot Ukraina. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani/NTB scanpix
FIKK UTTELLING TIL SLUTT: Etter å ha misbrukt tre gode målsjanser fikk Jérémy Ménez omsider uttelling mot Ukraina. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Ukraina - Frankrike 0-2.

Etter å ha sendt en hel nasjon inn i kollektiv EM-rus med snuoperasjonen mot Sverige i åpningskampen, ble oppgjøret mot Frankrike en eneste lang kalddusj for Andrej Sjevtsjenko og hans ukrainske lagkamerater.

Delvis på grunn av et nærmest apokalyptisk regn- og tordenvær over Donetsk, som førte til at dommer Björn Kuipers avbrøt kampen i nesten én time. Delvis på grunn av et fransk lag som hadde bestemt seg for å leve opp til favorittstempelet i gruppe D. Og delvis på grunn av en ukrainsk defensiv i det slurvete og gavmilde hjørnet.

- I dag likte jeg virkelig måten vi spilte på. Vi kunne scoret et par mål til, og vi forbedrer oss stadig. Det er ennå ikke perfekt, men spillerne viser at vi har et stort potensial, sier Frankrikes landslagssjef Laurent Blanc etter en solid tomålsseier i Donetsk.

Sløsende Ménez Bare en god Andrej Pjatov og en ineffektiv Jérémy Ménez forhindret at det sto 0-0 halvveis.

PSG-angriperen hadde fått tillit på Florent Maloudas bekostning og viste seg som et mer initiativrikt alternativ framover i banen, men kastet bort to store muligheter før, og én etter hvilen.

FØRSTE NETTSUS: Yohan Cabaye viste ingen tegn til nervøsitet da han scoret sitt første landslagsmål for Frankrike. Foto: AFP PHOTO/ FILIPPO MONTEFORTE/NTB scanpix
FØRSTE NETTSUS: Yohan Cabaye viste ingen tegn til nervøsitet da han scoret sitt første landslagsmål for Frankrike. Foto: AFP PHOTO/ FILIPPO MONTEFORTE/NTB scanpix Vis mer

26 minutter ut i kampen hadde han skylappene på da han valgte å gå for avslutning selv i stedet for å slippe ballen videre til en bedre plassert Karim Benzema. Tre minutter seinere virket det som om Anatolij Timosjtsjuk et øyeblikk trodde han var i aksjon for klubblaget, for den rutinerte ukraineren spilte igjennom sin lagkamerat i Bayern München, Franck Ribéry, med et hårreisende pasning mot eget mål.

Ribéry orienterte seg og slo hardt og flatt inn foran mål. Ballen gikk forbi Benzema og endte i stedet opp i beina på Ménez, som på svakt vis satte en gyllen målsjanse i fanget på Pjatov.

Ukraina var bedre offensivt enn defensivt, men kom ikke nærmere uttelling enn da ringreven Sjevtsjenko fikk med seg et langt oppspill inn i boksen før han skjøt Hugo Lloris i senk.

- Det var jevnt før pause. I 2. omgang klarte vi ikke å score, men det gjorde Frankrike. Jeg er fornøyd med spillet vårt, men dessverre gikk ikke alt som planlagt, sier Ukraina-sjef Oleg Blokhin.

Ménez fikk sin tredje gode mulighet like etter hvilen da han ble spilt igjennom, skled unna et taklingsforsøk og avsluttet fra skrått hold, men igjen sto en opplagt Pjatov i veien.

Omsider uttelling Frankrike hadde ikke vunnet i mesterskapssammenheng siden Portugal ble slått i VM-semfinalen i 2006, men etter å ha lidd seg igjennom åtte seiersløse sluttspillkamper, fikk «Les Bleus» endelig noe å juble for da det bød seg en overgangsmulighet åtte minutter ut i annen omgang.

STOPPET I EN TIME: Dommer Björn Kuipers avbrøt kampen etter bare fire minutter på grunn av kraftig regn- og tordenvær. Det var en klok avgjørelse. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTB scanpix
STOPPET I EN TIME: Dommer Björn Kuipers avbrøt kampen etter bare fire minutter på grunn av kraftig regn- og tordenvær. Det var en klok avgjørelse. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/NTB scanpix Vis mer

Ribéry førte ballen besluttsomt oppover i banen før han overlot til Benzema, som igjen slapp ballen videre til Ménez på tur igjennom på høyresida. 25-åringen driblet seg vei innover og fyrte av et skudd mot nærmeste hjørne. Denne gangen rakk ikke Pjatov å reagere og Ménez kunne juble for sitt annet landslagsmål i sin 14. opptreden.

Lettelsen over endelig å få uttelling virket å løfte Frankrike, og knapt tre minutter var gått før Pjatov måtte hente ballen ut av egne nettmasker igjen.

Cabayes første Etter uforstyrret å ha fått lov til å trille ball dypt inne på Ukrainas halvdel, kom taktomslaget fra Karim Benzema, som spilte Yohan Cabaye aleine med keeper.

Newcastles midtbanemann viste ingen nerver og plasserte ballen trygt forbi Ukrainas sisteskanse - hans første landslagsmål i hans 15. landskamp.

Ukraina virket fullstendig resignerte, og var stillestående tilskuere til at Cabaye skjøt i stolpen.

Flere mål ble det ikke, og dermed tok franskmennene kommandoen i gruppa og fører an i kampen om kvartfinalebillett før siste gruppespillskamp mot Sverige på tirsdag.

- Hver eneste kamp er forskjellig fra alle andre. Vi var best i dag, men det var ikke lett mot et lag som hadde en hel stadion som støttet dem, sier Blanc.