SKAL SNAKKE MED FØTTENE: Vålerengas Mohammed Abdellaoue med arket hvor han har skrevet navnet sitt på med venstrefoten. Vålerenga skal implementere synstrening framover, og Moa tror større fokus på synets betydning kan gjøre ham til en bedre fotballspiller. Foto: ROY WAHLSTRØM
SKAL SNAKKE MED FØTTENE: Vålerengas Mohammed Abdellaoue med arket hvor han har skrevet navnet sitt på med venstrefoten. Vålerenga skal implementere synstrening framover, og Moa tror større fokus på synets betydning kan gjøre ham til en bedre fotballspiller. Foto: ROY WAHLSTRØMVis mer

Moa: - Veldig uvant, men jeg er interessert i alt som kan gjøre meg bedre

Har fått øynene opp for synstrening.

VALLE HOVIN (Dagbladet): Mohammed Abdellaoue (29) og de andre Vålerenga-spillerne ble utfordret på et par øvelser av optikerkjeden Synsam på Valle i går.

Blant annet skulle de skrive navnet sitt med begge føttene, for å se hvilken fot de har best kontroll med - og således få dokumentert hvilken fot de har best touch og ballkontroll med.

Det dominante øye Venstrebeinte «Moa» kom klart best ut av skriftøvelsen med venstrefoten - og han fikk også dokumentert at hans venstre øye er det dominante.

Vi har alle et «sjefsøye», og vi tar naturlig inn inntrykk best fra den siden av hodet. Noe så banalt som det er naturligvis en ferdighet som er nyttig å være klar over som fotballspiller.

- Det var selvsagt veldig uvant å skrive med beina, men det gikk egentlig ganske greit. Godt syn er naturligvis veldig viktig for det vi holder på med, og det er alltid litt å hente på å være enda mer bevisst på betydningen av det. Det er som med alt: Skal man bli bedre på noe, så må man også jobbe med det, sier Mohammed Abdellaoue til Dagbladet.

- Jeg er generelt interessert i ting som kan gjøre meg bedre.

Finmotorikk - Å skrive navnet med føttene er en fin øvelse for å øve opp finmotorikken i føttene ut fra hvilke inntrykk man tar inn. Koordinasjonen mellom øyne og føtter er viktig, og utvikler man det, så får man også en bedre touch på ballen, sier optiker og spesialist innen sport og syn hos Synsam, Olav Torgersen, til Dagbladet.

Godt syn er en forutsetning for å lykkes i idretten. Koordinering, balanse og presisjon er nøkkelaspekter som henger tett sammen med synet.

Synstrening På orienteringsmøtet ble VIF-spillerne også orientert om hvordan man kan trene synet og hvordan sinnsstemning også kan påvirke synsfeltet.

Lar du deg provosere og irritere under en kamp, så gjør du deg selv samtidig til en dårligere spiller, fordi sidesynet innsnevres. Da svekkes samtidig motorikken som følge av dårligere evne til å ta inn mest mulig informasjon om hvor du befinner deg i forhold til omgivelsene.

NY AUTOGRAF? Moa skriver navnet sitt med venstrefoten. Slik kan han også utvikle motorikken mellom øyne og føtter. Foto: ROY WAHLSTRØM
NY AUTOGRAF? Moa skriver navnet sitt med venstrefoten. Slik kan han også utvikle motorikken mellom øyne og føtter. Foto: ROY WAHLSTRØM Vis mer

Vålerenga blir nå en pilotklubb for å sette søkelyset på betydningen av også å drive med synstrening i fotball.

- Må ikke undervurderes Vålerenga-trener Kjetil Rekdal gleder seg til samarbeidet med optikerkjeden.

- Man skal ikke undervurdere betydningen av dette. Bare det å vite at man naturlig har bedre oversikt til enten høyre eller venstre, kunne jeg hatt nytte av selv som spiller. Det er mange ting rundt synet man ikke tenker på, men som kan ha stor verdi, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

SER DOBBELT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal på en synsøvelse sammen med spesialist innen sport og syn, Olav Torgersen. Foto: ROY WAHLSTRØM
SER DOBBELT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal på en synsøvelse sammen med spesialist innen sport og syn, Olav Torgersen. Foto: ROY WAHLSTRØM Vis mer