Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidrett

Moa (27) hevder hun ble voldtatt. Det fikk Sverige til å våkne

Nye tall: 12 prosent av utøverne på det svenske friidrettslandslaget sier de har opplevd seksuelle overgrep.

STO FRAM: Moa Hjelmer hevder hun ble voldtatt i 2011. Hun er mest kjent for EM-gull på 400 meter. Foto: NTB scanpix
STO FRAM: Moa Hjelmer hevder hun ble voldtatt i 2011. Hun er mest kjent for EM-gull på 400 meter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske friidrettsutøveren Moa Hjelmer (27) rystet Sverige da hun sto fram med sin voldtektshistorie i fjor høst.

- Jeg har kjæreste, jeg sier nei. Han tar på meg og sier jo, hevdet den tidligere europamesteren på 400 meter.

Historien - som ligger seks år tilbake i tid - har nå ført til et skred av historier, skriver Aftonbladet. Ifølge en undersøkelse sier 12 prosent av alle utøverne på det svenske friidrettslandslaget at de har opplevd seksuelle overgrep. 2,6 prosent sier det har skjedd i friidrettssamennheng. Undersøkelsen gjelder utøvere som har vært på landslaget de siste sju åra.

TØFF TID: Moa Hjelmer. Foto: NTB scanpix
TØFF TID: Moa Hjelmer. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi vil takke Moa som tok bladet fra munnen. Hun løftet disse spørsmålene, sier det svenske forbundets generalsekretær, Stefan Olsen.

- Tallene stemmer med sånn det er i andre virksomheter og i samfunnet for øvrig. Vi kan ikke se at friidretten stikker seg ut, sier professor Toomas Timpka, som redegjorde for studien.

21 år

Moa Hjelmer fortalte sin historie på sosiale medier i forbindelse med #metoo-kampanjen. Den påståtte hendelsen fant sted i 2011.

- Jeg var 21 år, det var slutt på sesongen – og vi hadde akkurat slått Finland i Finnkampen. Alle var glade, humøret var på topp, vi feiret på banketten og seinere på nattklubb. For min del ble det litt for mye alkohol. En annen aktiv tilbød seg å følge meg tilbake til hotellet.

Den andre aktive skal ha vært mye eldre enn henne. Tilbake på hotellet viste det seg at de to hadde kryssende interesser. Mens hun ville legge seg til å sove alene, ønsket han at de skulle sove sammen, ifølge hennes forklaring.

Eldre og gift

På Instagram skriver Moa Hjelmer:

- Han er betydelig eldre enn meg og er gift. Jeg følte meg trygg og trodde jeg kunne stole på ham. Jeg har kjæreste, jeg sier nei. Han tar på meg og sier jo. Jeg blir stiv, jeg vil ikke. Jeg sier nei igjen.

- Han tar av meg klærne. Jeg fryser til is, kan ikke røre meg. Jeg sier ikke noe mer. Han voldtar meg. Når det er over, tar jeg sakene mine og går. Jeg skjemmes, hva gjorde jeg feil? Forholdet til kjæresten min blir hardt skadet. Det tar et halvt år før vi får reparert skaden igjen.

Konsekvens

Som en konsekvens av studien kommer det svenske forbundet til å se nærme på alkoholpolitikken i forbindelse med samlinger.

- Når du ser at 12 prosent er blitt rammet av seksuelle overgrep, blir du forbannet. Det er ikke bra, sier friidrettssjef Karin Torneklint, ifølge Expressen.

Hjelmer sier at hun ikke har anmeldt hendelsen eller navngitt vedkommende overfor friidrettsforbundet.

- Jeg vil ikke ha fokus på hvem han er. Han er ikke verdt det. Han er dritt for meg, sier Hjelmer til Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!