POENGPLUKKER: Moa har fem mål og tre målgivende så langt denne sesongen. I går både scoret og serverte han da Vålerenga rundspilte Odd. Foto: Heiko Junge / Scanpix
POENGPLUKKER: Moa har fem mål og tre målgivende så langt denne sesongen. I går både scoret og serverte han da Vålerenga rundspilte Odd. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Moa best når ballen ikke dunkes opp

Derfor topper han poengligaen.

|||VALLE (Dagbladet): Etter en veldig god gjennombruddssesong i 2008 ble fjoråret tyngre for Mohammed Abdellaoue (24). Seks mål på 24 kamper var nok et stykke under forventningene.

Nå oser det igjen mål av Moa.

Og både spissen selv og Vålerenga-trener Martin Andresen tror mye av grunnen ligger i den «nye» spillestilen.

Åtte målpoengDenne sesongen står 24-åringen allerede med fem mål og tre målgivende, etter åtte kamper - og han topper «poengliga»

- Når laget spiller bra, scorer også spissen mål. I tillegg har Moa også lagt opp til noen mål. Han er en er en god spiss, med gode ferdigheter. Derfor funker han på flere måter og i ulike roller, men han kommer mer til sin rett når vi spiller fotball, og ikke bare dunker ballen opp. Han blir ikke utnyttet godt nok om ballen bare klinkes opp for duellspill, sier Andresen til Dagbladet.

Moa er også mer glad i å ha ballen i beina enn å krige i lufta.

- Spillestilen vår fungerer veldig bra, både for meg og for laget. Det er mye bevegelse og masse folk rundt meg. Vi jobber tettere sammen og jeg føler at jeg er mer med i starten av angrepene, sier Moa til Dagbladet.

MidtbanemålVålerenga har fått mye ros for en modig spillestil denne sesongen, hvor Andresen lar unge og tekniske spillere utfolde seg framover på banen.

Og det har gitt resultater også - før kveldens kamp mellom Molde og Tromsø er Oslo-laget bare to poeng bak serieleder Aalesund. 16 scoringer på åtte kamper er også sjelden kost for Bohemene fra hovedstadens østkant. Ikke siden 1985 har Vålerenga endt en sesong med et snitt på to mål per kamp.

MÅLSCORER: Kristofer Hæstad er i scoringsform og har tre fulltreffere denne sesongen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅLSCORER: Kristofer Hæstad er i scoringsform og har tre fulltreffere denne sesongen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

I år har midtbanespillerne bidratt betydelig i målprotokollen, med rundt halvparten av fulltrefferne.

- Vi er avhengig av at flere enn spissene scorer. Når også vi er målfarlige, har vi litt flere strenger å spille på. Vi har vel aldri vært noen målgarantister på midten, bortsett fra Fellah kanskje - som har ligget lenger framme. Det er bra vi har klart å komme i scoringsposisjon og fått inn noen kasser, sier Kristofer Hæstad til Dagbladet.

Doffen scoret to i gårsdagens 6-1-seier mot Odd.

Ni målscorere- En del av målene kommer jo fordi forsvarsspillerne har mye fokus på Moa. Og hvis de har mer fokus på oss, vil det åpne seg for spissene. Så det gjør at det blir vanskelig å ta oss ut og vanskelig å forutse måten vi spiller på, sier Doffen.

Denne sesongen har ni ulike spillere scoret for Vålerenga, ingen klubber har flere målscorere etter åtteserierunder.

- Å ta ut en spiller er ganske greit, men å ta ut 11 stykker som fungerer fint sammen er verre. Det er veldig bra at scoringene kommer fra alle lagdeler. Da er det ikke så lett å ta oss ut, sier Martin Andresen.

Det ligger alltid et scoringspress på spissene, slik vil det være for Moa framover også - selv om han får målhjelp fra midtbanen. Han innrømmer likevel at det gir ham en trygghet å vite at også dem rundt ham finner veien til nettmaskene.

- Greit å vite det, selv om vi framme har lyst til å score mål. Det er bra å ha mer å spille på, for da blir det vanskeligere for lagene vi møter å forholde seg til oss. Midtbanegutta kan både score og legge til rette for oss.