GLADE GIVERE: Moa og Freddy er med på Dagbladets «kaffekoppaksjon» under fotball-VM. Begge to har ringt 820 400 40 og er med og hjelper barna i Kliptown. Nå utfordrer de Lillestrøm. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GLADE GIVERE: Moa og Freddy er med på Dagbladets «kaffekoppaksjon» under fotball-VM. Begge to har ringt 820 400 40 og er med og hjelper barna i Kliptown. Nå utfordrer de Lillestrøm. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Moa ga en kaffekopp til barna i Kliptown

Og utfordrer nå resten av Vålerenga og erkerival Lillestrøm. Dermed håper han at livet blir litt lysere for Sean (5) og de andre barna.

|||(Dagbladet): Vålerenga er engasjert i flere prosjekter som skal gjøre livet bedre for lokalmiljøet og verden utenfor. I går hørte Mohammed Abdellaoue om Dagbladets VM-aksjon der vi samler inn 25 kroner - en kaffekopp - til barna i Kliptown, Soweto.

Han var ikke sein med å ringe 820 400 40 og gi en kaffekopp, selv om lagkamerat Freddy dos Santos ikke stolte helt på ham.

- Jeg skal ha bevis for at du ringte i går, fleiper Freddy når Dagbladet møter de to Vålerenga-spillerne.

Og Moa drar opp telefonen og viser i loggen at ja, han ringte for 19 timer siden.

Les alt om aksjonen på Dagbladets VM-blogg!

- Viktig å være barn - Det er veldig viktig at barn som vokser opp under slike forhold får andre ting å tenke på. For oss kan det å gi en ballbinge og lysanlegg til fattige barn, virke svært lite, men det er viktig at de får være barn og gjøre normale ting, sier Moa.

Freddy, som nå befinner seg under et stort press for også å ringe, er helt enig.

- Fotball er stort over alt, de brenner sikkert mer for fotballen enn norske unger. Fotballen kan være med å realisere drømmer og gi dem andre tanker enn det som bare er trist.

- Alt kommer fram Pengene som kommer inn på 820 400 40 blir satt inn på en konto og brukt gjennom organisasjonen SKY, Soweto Kliptown Youth. Alt vil bli overvåket av Kjetil Siem og hans menn som har base i Sør-Afrika.

- Alle pengene som samles inn, blir satt på konto som våre revisorer vil kontrollere. Alt vil bli brukt riktig. Jeg er veldig på vakt mot «snill hvit mann gir til stakkars svart mann»-syndromet, og den beste form for hjelp er business. Men i Afrika vil det alltid være noen som er såpass langt fra noen form for business, at rene humanitære bidrag vil måtte bli første steg, forteller Kjetil Siem, som understreker at ingen skal føle seg tvunget til å gi.

Freddy dos Santos kjenner Siem godt fra tiden hans som administrerende direktør i Vålerenga. Det var ikke bare seriegull og gledestårer som var i hodet på Siem da heller, men engasjement for Sør-Afrika, som han har hatt siden han startet Soccer Against Crime i 1994.

- For min del er det veldig betryggende at Siem er involvert i dette. Han har et stort hjerte for Sør-Afrika, sier Freddy.

- Det er viktig at vi som fotballklubb ikke bare tenker på oss selv. Vi var involvert i Soccer Against Crime for noen år siden og er med på Flyktningehjelpens prosjekt i Kongo. Det handler om samfunnsansvar, sier Vålerenga-veteranen.

Utfordrer Lillestrøm I morgen møter Vålerenga det russiske storlaget Spartak Moskva på Bislett klokka 16.00. Det blir siste test før derbyet mot Lillestrøm på Åråsen søndag 4. juli.

- Vi er motstandere på banen, men det å gi en kaffekopp til ungene i Kliptown kan vi stå sammen om, sier dos Santos med sitt mest politisk korrekte ansikt.

Før utfordringen til Lillestrøm kan bli sendt ut, må imidlertid Vålerenga feie for egen dør.

- Jeg skal ta det opp i garderoben og få gutta til å ringe, sier Moa.

SEAN (5): Og de andre barna i Kliptown, Soweto får nyte godt av pengene som kommer inn i Dagbladets spontane VM-aksjon. Foto: Morten Pedersen
SEAN (5): Og de andre barna i Kliptown, Soweto får nyte godt av pengene som kommer inn i Dagbladets spontane VM-aksjon. Foto: Morten Pedersen Vis mer