NÅ VET DE HVEM MOA ER: Selv om Moa var skadet og bare spilte drøye 100 minutter til sammen i november og desember, har han scoret et tosifret antall mål for Hannover denne sesongen. Og fortsatt er det tre kamper igjen av sesongen. Her gratulerer nordmannen av Karim Haggui etter en scoring mot serieleder Dortmund. Foto: (AP Photo/Frank Augstein)
NÅ VET DE HVEM MOA ER: Selv om Moa var skadet og bare spilte drøye 100 minutter til sammen i november og desember, har han scoret et tosifret antall mål for Hannover denne sesongen. Og fortsatt er det tre kamper igjen av sesongen. Her gratulerer nordmannen av Karim Haggui etter en scoring mot serieleder Dortmund. Foto: (AP Photo/Frank Augstein)Vis mer

- Moas verdi i Bundesliga har økt til 40-50 millioner

Fire ganger mer enn Vålerenga solgte ham for.

(Dagbladet): De færreste i Tyskland visste hvem Mohammed Abdellaoue var da Hannover hentet ham i august i fjor.

En imponerende debutsesong - som så langt har gitt ti mål på 24 kamper - har forandret på det.

Moa og spissmakker Didier Konan Ya har en betydelig del av æren for at Hannover sensasjonelt slåss om Champions League-kvalifisering, og slikt legges selvsagt merke til av andre klubber i Bundesliga.

Talentspeider Stig Torbjørnsen følger Hannover tett, ikke minst siden det var han som hentet Konan Ya til Europa og Rosenborg i utgangspunktet. Han tror ivorianeren er et enda heitere salgsobjekt enn Moa til sommeren, men tror at nordmannens markedsverdi har mangedoblet seg i løpet av sesongen.

- Om en annen bundesligaklubb skulle kjøpt Moa nå, måtte de betalt 40-50 millioner kroner, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

Imponert over Moa
Vålerenga solgte Moa for drøye 10 millioner kroner i fjor, en pris som av flere ble betegnet som altfor lav. Talentspeideren tror imidlertid ikke de hadde noe valg.

- Den salgssummen var nok gitt, der lå det en klausul et sted om at VIF måtte la Moa gå om det kom et tilbud han ønsket å hoppe på.

Det gjorde han, til tross for at flere antydet at han burde valgt seg en mye bedre klubb. I dag er det Moa som ler sist og best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HEITERE ENN MOA?: Moas spissmakker Didier Konan Ya skal være i søkelyset til Bayern München. Foto:  AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
HEITERE ENN MOA?: Moas spissmakker Didier Konan Ya skal være i søkelyset til Bayern München. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE Vis mer

Han har spilt 24 seriekamper for Hannover, og startet samtlige av dem. I november og desember var han skadeplaget og spilte bare 107 minutter til sammen.

Likevel har han altså kommet seg opp i pene ti ligamål.

- Det fortjener han skryt for. Han har hevet et Hannover-lag som i fjor reddet plassen i siste runde. Han og Konan Ya har funnet tonen voldsomt og scoret 23 mål totalt. Det Moa har gjort er imponerende av en norsk spiss. Vi ser jo at det langt fra er alle norske eksporter som får spille. Moa spiller og scorer regelmessig.

«Topp internasjonal klasse»
Moas agent, Stig Lillejord, sier ti mål harmonerer godt med 25-åringen siktet mot da han gikk til Hannover.

- Det er i tråd med Moas målsetting for det første året, det var der han la lista selv for at han skulle være tilfreds med debutsesongen. Lista var ganske høy, for vi skal ha i bakhodet at det er relativt lenge siden en Hannover-spiss scoret ti mål på en sesong. Nå har både Moa og Konan Ya klart det. Det er sterkt, og blir lagt merke til, sier han.

Lillejord går såpass langt som å betegne Moas prestasjoner som «topp internasjonal klasse».

- Da måler jeg ikke mot folk som Messi og Zlatan, men Moa er definitivt god nok for å spille i en topp tre/fire-klubb i Tyskland og Frankrike. Uten at jeg skal si at Moa er bra nok for klubber som Manchester United, Chelsea og Arsenal, er det udiskutabelt at han kunne spilt for Premier League-klubber i sjiktet bak der, nummer fem, seks, sju i England. Da må man kunne kalle det topp internasjonal klasse.

Agenten er imponert over hvor raskt Moa har tilpasset seg hverdagen i Bundesliga.

IMPONERT: Talentspeider Stig Torbjørnsen tror en bundesligaklubb måtte betalt opp mot 50 millioner kroner for Moa.   Foto: Lars Eivind Bones.
IMPONERT: Talentspeider Stig Torbjørnsen tror en bundesligaklubb måtte betalt opp mot 50 millioner kroner for Moa. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Der møter du helt andre stoppere, en helt ny spillestil, hele livssituasjonen snus egentlig på hodet i løpet av 24 timer. Sett i lys av at det er hans første sesong, og at han har scoret ti mål, vil jeg kalle prestasjonen hans særdeles sterk.

Konan heitere enn Moa
Stig Torbjørnsen tror begge Hannover-spissene vil være i søkelyset til andre klubber i sommer - men at Konan Ya er den mest sannsynlige til å skifte klubb. Bayern München er angivelig interessert i den tidligere RBK-spilleren.

Kicker-børsen er Konan Ya nummer 27 av alle spillere i Bundesliga, mens Moa er helt nede på 152. plass.

- Konan har nok levert bedre i snitt enn Moa, selv om han bare har tre mål mer. Det er spillmessig forskjell på de to, Konan byr på hælspark og tekniske finesser i tillegg. Det gjør ikke Moa så mye. Men jeg skal ikke ta fra ham noe som helst, jeg sier bare at makkeren hans er litt mer finurlig og en publikumsspiller, sier Torbjørnsen.

- GOD NOK FOR STØRRE KLUBB: Agent Stig Lillejord er ikke i tvil om Moa kunne spilt for en topp fire-klubb i Tyskland og Frankrike - og for en klubb mellom 5. og 7. plass i England. - Hannover er vanligvis et lag som ligger rundt midten av tabellen, sier han. 


Foto: Oddmund Lunde
- GOD NOK FOR STØRRE KLUBB: Agent Stig Lillejord er ikke i tvil om Moa kunne spilt for en topp fire-klubb i Tyskland og Frankrike - og for en klubb mellom 5. og 7. plass i England. - Hannover er vanligvis et lag som ligger rundt midten av tabellen, sier han. Foto: Oddmund Lunde Vis mer