Mobbes på fotballbanen

STAVERN (Dagbladet): Kolbotn-profilen Solveig Gulbrandsen (21) er en av de beste fotballspillerne i Norge. Men det er en pris for å være god. Hun får mye skittkasting mot seg i kampene.

- Både motspillere, trenere og lagledere bruker alle midler for å stoppe meg, sier Solveig Gulbrandsen til Dagbladet på bryggekanten i idylliske Stavern.

I løpet av vårsesongen har hun gjentatte ganger blitt kalt for alt fra «bortskjemt drittunge» til «primadonna». I seks av åtte seriekamper har hun hatt frimerke.

- Det er greit både med frimerke, stygge taklinger og litt drittslenging. Det jeg reagerer på, er skittkasting som går på det personlige plan. Meldingene kommer ofte fra folk som overhodet ikke kjenner meg. Ofte lurer jeg på hvor de får det fra, sier Solveig Gulbrandsen.

Janteloven

At Janteloven lever i norsk kvinnefotball, vil kanskje overraske mange.

- Meldingene bare øker. Du skal ikke tro at du er noe. Selv våger jeg å stikke hodet fram, samtidig som jeg prøver å bli en best mulig fotballspiller. Jeg tror kvinnefotballen har godt av profiler som tør å satse. Da blir alle bedre, sier Solveig Gulbrandsen.

Tent av mobbingen

I stedet for å bli vippet av pinnen, har trakasseringen tent henne litt ekstra.

- Når noen prøver å mobbe meg, blir jeg bare bedre. Selv om det er drit kjedelig med en spiller i ryggen hele tida, er det ekstra gøy å score i en slik situasjon. Det er også spesielt å lage frisparkmål når motspillerne har prøvd å psyke deg ut med «bare la henne skyte, da blir det i hvert fall ikke mål!».

Hittil i år har Solveig Gulbrandsen lagd seks seriemål. For to år siden scoret hun tre, i fjor hele 18. Motstandernes frimerketaktikk har vært mer eller mindre mislykket. For selv om den har ødelagt en del for Kolbotn-profilen, har den skapt kilometervis med rom for resten av lagvenninnene.

Det hjelper ikke å ta bort bare én spiller, hvis målet er å slå serielederen (åtte strake seirer).

Advarsel

I et intervju med Toppserien.com ber Kolbotn-trener Peer Danefeld om at det må bli slutt på skittkastingen mot lagets store profil.

- Nå må vi ta vare på de profilene vi har. Det er klart at spillere som Solveig Gulbrandsen blir påvirket av sånt over tid. Plutselig gidder de ikke mer og reiser til USA i stedet, sier Danefeld.

Den siste uttalelsen kan fort føre til at det går troll i ord.

- Spørsmålet er om klubben vil selge meg, og om prisen er den rette.

Vil spille med Dagny

- Jeg har kontrakt med Kolbotn ut neste sesong, og tror jeg kommer til å bli USA-proff. Aller helst vil jeg bli lagvenninne med Dagny Mellgren i Boston, sier en ferierende, men likevel hardttrenende Solveig Gulbrandsen til Dagbladet.

OPPLEVER JANTELOVEN: - I kvinnefotballen skal du ikke tro at du er noe. Selv blir jeg bare bedre av skittkastingen, sier Kolbotn-profilen Solveig Gulbrandsen. Dette bildet ble tatt etter Kolbotns hjemmekamp mot Trondheims/Ørn på Sofiemyr i fjor. Kolbotn vant 3-1.