WADA brukte over 15 millioner på et mislykket forsøk på å renvaske ryktet sitt

Mobbet bort av OL-sjefene

Nå har regningen kommet for den ekle utskjellingen av OL-helten Beckie Scott.

FOR MODIG FOR IOC: De olympiske sjefene klarte til slutt å bli kvitt den modige antidopingforkjemperen Beckie Scott. Men mobbingen kostet mange millioner. FOTO: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP
FOR MODIG FOR IOC: De olympiske sjefene klarte til slutt å bli kvitt den modige antidopingforkjemperen Beckie Scott. Men mobbingen kostet mange millioner. FOTO: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP Vis mer
Publisert

TO dopere ødela gleden for den canadiske skihelten Beckie Scott da hun vant OL-gull i Salt Lake City i 2002. Der var hun egentlig den beste på 10 km jaktstart, men det fortalte ikke resultatlista før russerne Olga Danilova og Larissa Lazutina begge ble avslørt som bloddopere.

Det tok et par år før Beckie fikk gullmedaljen sin. Den episoden gjorde henne seinere til en sterk leder av utøvernes kamp for en ærlig konkurranse.

Som leder av utøverkomiteen i Verdens Antidopingbyrå (WADA), var Beckie Scott i årevis den modigste stemmen mot svindelen . Hun snakket så tydelig mot all doping at sjefene i den internasjonale olympiske komite (IOC) ønsket å bli kvitt henne:

  • Beckie var for sterk for de samme sjefene som ironisk nok påstår at de vil beskytte den olympiske idretten.

Til slutt ble hun mobbet vekk av de viktige oppgavene etter en maktkamp i WADA-styret der IOCs folk kynisk begrenset Beckie Scotts innflytelse over det globale antidoping-arbeidet.

DET var en dramatisk kamp som også omfattet den amerikanske friidrettslegenden Edwin Moses. Han ledet WADAs utdanningskomite, og var en av de få modige som våget å støtte Beckie i de avgjørende dagene høsten 2018 da spørsmålet om utestengelse av Russland splittet idrettsverden.

I selve WADA-styret ble Beckie Scott bare beskyttet av daværende visepresident Linda Hofstad Helleland og newzealenderen Clayton Cosgrove. Sammen med Beckie jobbet de åpent for å få den globale kampen mot doping ut av IOCs klamme grep.

Siden stiftelsen av WADA i 1999, er dette internasjonale kontrollarbeidet styrt både av IOC og valgte politikere fra de enkelte medlemslandene. Den olympiske bevegelsen og disse politikerne bytter om å ha presidentmakten, men tradisjonelt har IOC mest innflytelse. Dette skyldes både den olympiske bevegelsens sterke pengebinge, og de gamle idrettssjefenes fordel av ofte å sitte i tiår med tette personlige bindinger til all type idrett.

UTFORDER du IOC, får du kjenne det på kroppen. På det styremøtet på Seychellene 20.september 2018 som skulle avgjøre Russlands skjebne, var det Beckie Scott som fikk kjørt seg:

- De prøvde å nedverdige meg; å gjøre meg liten. Det var som mobbing, sa Beckie Scott til BBC etter gråtende å ha trukket seg fra WADA-ledelsen på grunn av uenigheten om hvordan idretten kunne få slutt på den russiske svindelen.

Dette «mobbes-stempelet», ville ikke WADA-lederne ha sittende på seg. Helt uten medvirkning av Beckie som opplevde seg presset ut, fikk de laget sin egen rapport som frikjente dem for både mobbing og trakassering.

DENNE rapporten framstår som en bisarr øvelse i selvrettferdighet der advokatene som undersøkte Beckie Scotts opplevelse av mobbing, brukte anonyme vitner og lydeksperter for å finne om det var mulig å avsløre humring og fakter fra deltakerne på WADAs dramatiske styremøte om Russlands skjebne.

Men rapporten bød på langt mer enn ufrivillig billig moro. Nå viser WADAs regnskap for sist år hvor mye denne syltynne frikjennelsen kostet:

Alt de egentlig leverte for pengene, var en tilnærmet ren skjønnsmessig vurdering av forskjellen på «mobbing» og det å bli «latterliggjort». For at stemningen var elendig på det WADA-styremøtet som høsten 2018 ga Russland en ny sjanse til å dumme seg ut, er alle parter enig om:

- Jeg følte et intens press på vei inn til det møte. De lo da jeg leste opp lista over alle de ulike utøverkomiteene som ville ha en direkte konfrontasjon med Russland, sa Beckie til BBC.

DEN som lo høyest var den italienske IOC-pampen Francesco Ricci Bitti (78). Den tidligere presidenten i det internasjonale tennisforbundet er blitt en blekksprut i globale verv, og bruker båder armene og tentaklene til å tviholde på IOCs grep om makten over all idrett:

- Et vitne krøllet seg og ventet at Fru Scott skulle hoppe over bordet og kvele Herr Bitti, står det i rapportens omtale av hvordan denne innflytelsesrike italienske OL-veteranen på møtet direkte anklaget Beckie Scott for skaffe seg sympati ved å ta en «offerrolle». Et annet vitne beskrev tonen i Bittis kommentarer som «slik man ville snakke til en liten jente».

Det er nok en ganske presis beskrivelse av maktspråket til de godt voksne olympiske herrene, men altså ikke konklusjonen til rapporten. Den frikjente Bitti for mobbing fordi han snakker et så begrenset engelsk og fordi tonen på WADAs styremøter generelt sett var tøff.

DET er rart at WADA-ledelsen kaster vekk millioner på en rapport som måtte bli stående igjen som et rent bestillingsverk. Etter at advokatfirmaet Covington nektet åpen utspørring av vitnene, ville ikke Beckie Scott være med på denne evalueringen av hva som hadde skjedd på dette famøse styremøtet.

Det samme gjaldt friidrettslegenden Edwin Moses som så hva som foregikk på disse møtene. Han støttet Beckies framstilling av de olympiske ledernes hersketeknikker. Rett etter det WADA-møtet som midlertidig hentet Russland tilbake til internasjonalt antidopingarbeid, tok Moses da også et oppgjør med IOCs rolle i selve dopingkontrollen.

UTESTENGELSE: Russland risikerer å bli utestengt fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Landets håndballstjerner forsøker å ikke fokusere på dette under VM. Video: Rødt Kort. Vis mer

IRONISK nok valgte både Beckie Scott, Edwin Moses, Linda Hofstad Helleland og jeg som Dagblad-kommentator feil når det gjaldt hvilken taktikk som var best til å avsløre den russiske svindelen. Etter at WADA-styret hentet Russland tilbake i varmen, fortsatte jo bare russerene jukset:

Det ga WADAs eksperter nye avgjørende tekniske bevis på russernes juks som sannsynligvis gjør at Russland holdes ute av internasjonal toppidrett i år framover. Den saken kommer opp i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) neste måned.

MEN den sentrale saken for idretten er uansett Russlands skjebne, spørsmålet om hvem som skal bestemme over selve dopingjakten. Der de olympiske lederne fortsatt bruker all sin pengemakt for å sikre at idretten får passe på seg selv, prøver kritikerne å vise hvor vanskelig det er at bukken passer havresekken.

Beckie Scott var en av disse kritikerne. Hun ble presset ut. Derfor var et WADA under kontroll av IOC, villig til å bruke millioner på en rapport med skjønnmaling av det som skjedde.

At den uretten tilfeldigvigvis rammet en som ble frastjålet gleden av å vinne OL-gull, viser bare hvor rått de olympiske sjefene spiller for å beholde makten over internasjonal idrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer