WADA brukte over 15 millioner på et mislykket forsøk på å renvaske ryktet sitt

Mobbet bort av OL-sjefene

Nå har regningen kommet for den ekle utskjellingen av OL-helten Beckie Scott.

FOR MODIG FOR IOC: De olympiske sjefene klarte til slutt å bli kvitt den modige antidopingforkjemperen Beckie Scott. Men mobbingen kostet mange millioner. FOTO: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP
FOR MODIG FOR IOC: De olympiske sjefene klarte til slutt å bli kvitt den modige antidopingforkjemperen Beckie Scott. Men mobbingen kostet mange millioner. FOTO: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TO dopere ødela gleden for den canadiske skihelten Beckie Scott da hun vant OL-gull i Salt Lake City i 2002. Der var hun egentlig den beste på 10 km jaktstart, men det fortalte ikke resultatlista før russerne Olga Danilova og Larissa Lazutina begge ble avslørt som bloddopere.

Det tok et par år før Beckie fikk gullmedaljen sin. Den episoden gjorde henne seinere til en sterk leder av utøvernes kamp for en ærlig konkurranse.

Som leder av utøverkomiteen i Verdens Antidopingbyrå (WADA), var Beckie Scott i årevis den modigste stemmen mot svindelen . Hun snakket så tydelig mot all doping at sjefene i den internasjonale olympiske komite (IOC) ønsket å bli kvitt henne:

  • Beckie var for sterk for de samme sjefene som ironisk nok påstår at de vil beskytte den olympiske idretten.

Til slutt ble hun mobbet vekk av de viktige oppgavene etter en maktkamp i WADA-styret der IOCs folk kynisk begrenset Beckie Scotts innflytelse over det globale antidoping-arbeidet.

DET var en dramatisk kamp som også omfattet den amerikanske friidrettslegenden Edwin Moses. Han ledet WADAs utdanningskomite, og var en av de få modige som våget å støtte Beckie i de avgjørende dagene høsten 2018 da spørsmålet om utestengelse av Russland splittet idrettsverden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer