STANDSMESSIG:  John Arne Riise bor på Kypros med kona Louise Angelica. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STANDSMESSIG: John Arne Riise bor på Kypros med kona Louise Angelica. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Mobbing har vært tabu å snakke om. At Riise kom til oss, var utrolig

Lærer: - Vi ble paffe.

(Dagbladet): John Arne Riise (34) har fått mange positive tilbakemeldinger for sin kamp mot mobbing. Seinest i går la han ut en blogg på johnariise.com - der han fortalte om en vanskelig oppvekst.

En som leste bloggen var lærer Tonje Elisabeth Granholt ved Vesong ungdomsskole på Kløfta. I mai i fjor inviterte hun den suksessrike fotballspilleren til å holde foredrag om mobbing på skolen.

- Jeg sendte en melding på Facebook. Han svarte raskt, og bare noen dager før sitt eget bryllup kom han hit. Det var helt fantastisk, forteller Granholt til Dagbladet.

Eventyrlig karriere Plutselig sto han der - i klasserommet - foran en mengde elever som hadde forberedt spørsmål på forhånd. Mannen med 110 landskamper. Spilleren med en eventyrlig karriere i Monaco, Liverpool og Roma. En av Norges desidert beste fotballspillere gjennom tidene.

Riise kunne gjemt seg bak alle merittene, en kone - og en villa med svømmebasseng på Kypros. Men i stedet for et liv bak en blendende fasade, har han valgt å fronte kampen mot mobbing.

- Jeg ble mobbet mye da jeg var yngre. Jeg vil ikke at noen skal gå gjennom det, skrev den nåværende APOEL-spilleren på bloggen, som Dagbladet omtalte i går.

Tonje Elisabeth Granholt hadde merket seg Riises kamp gjennom media. En ting er lærere som står og forteller hva som er rett og galt. Litt annerledes blir det når et navn av Riises format snakker om sine erfaringer.

- Sterkt inntrykk - Elevene ble delt inn i grupper, og forberedte spørsmålene på forhånd. Riise svarte, det satte vi veldig stor pris på, forteller Granholt.

- Han gjorde en veldig god jobb. Han fortalte om episoder fra sin egen skoletid. Mens andre gikk på fester, var han ute og løp. Han jobbet hardt med det mentale, og bestemte seg for at han skulle bli best til noe.

- Det gjorde et sterkt inntrykk på elevene. De var veldig engasjerte, og syntes det var tøft gjort av ham. Vi lærere når ikke fram på samme måte. Mobbing har vært litt tabu å snakke om. At Riise kom til oss, var utrolig.

- Vi ble beæret. Ja, egentlig helt paffe. Han var så flink til å snakke for seg, og svarte dønn ærlig.

Savnet venner Ifølge Romerikes Blad var «rødt hår» og «fregner» noe Riise fikk høre gjentatte ganger.

- Friminuttene var verst. Da satt jeg på pulten min. Det var der jeg kunne slippe unna. Jeg var ikke så interessert i kino og fester. Men jeg savnet å ha venner, fortalte han.

- Alt han sa gjorde inntrykk, påpeker Granholt.

- Vi har ikke noe tall på om mobbing har gått ned etter foredraget. Dette vil vi aldri få vite sikkert. Men inntrykket er at elevene har fokus på mobbing. De tar problemet på alvor.

Råd Granholt synes det sier mye om Riise når han på bloggen oppfordrer mobbeofre til å legge igjen en kommentar. På den måten kan han gi råd som best han kan.

- Engasjementet betyr enormt. Han gjør seg tilgjengelig for folk som har vært gjennom noe vondt. Det sier mye om ham, forteller Granholt, som er full beundring.

- Tårer i øynene. Du er en god mann, skriver en leser under bloggen, som du kan lese ved å trykke på denne lenka.