Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug skal få eget museum i hjembygda

Moden for museum

Petter Northugs eventyrlige skikarriere er ikke helt over ennå, men Northugs hjemkommune er allerede i gang med å planlegge et skimuseum for ham.

SKAL BLI ET TREKKPLASTER FOR INDERØY: Petter Northugs eget selskap har søkt hjemkommunen om midler til å lage et museum over skikarrieren hans. Her er han avbildet på Sognefjellet tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL BLI ET TREKKPLASTER FOR INDERØY: Petter Northugs eget selskap har søkt hjemkommunen om midler til å lage et museum over skikarrieren hans. Her er han avbildet på Sognefjellet tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL SENALES (Dagbladet): Mens Petter Northug ligger til sengs i italienske Val Senales med det som mer og mer likner et magevirus, jobbes det med å lage et eget skimuseum til ære for ham og karrieren hans i hjemkommunen Inderøy.

Det er gjennom Petter Northugs eget selskap, Petter Northug Holding AS, at pappa John Northug har søkt Inderøy næringsfond om 40 000 kroner til et forprosjekt.

Dette forprosjektet skal blant annet finne egnede lokaler til konseptet som skal bli til et slags Northug-museum i hjemkommunen.

Inderøy kommune innvilget søknaden 19. september i år, og forprosjektet er allerede i gang.

- Dette er så tidlig i prosessen, at jeg bare må henvise til de papirene du har fått av kommunen, sier prosjektleder for Northug-museet, Anne-Ruth Jangaard, til Dagbladet.

Ønsket av kommunen

Ifølge næringssjef Trygve Wannebo i Inderøy kommune, kommer initiativet til et museum fra kommunen selv.

- Dette er er en søknad som Inderøy kommune har ønsket og jobbet med over lengre tid. Inderøy kommune vil som Petter Northug sin hjemkommune gjerne bidra til å formidle en unik skihistorie og skikarriere over mange år. Mosvik og Inderøy kommuner ble sammenslått fra 01.01.12 og Inderøy kommune er derfor også blitt Petter Northug sin hjemkommune. Inderøy kommune tok derfor et initiativ høsten 2018 med å kontakte John Northug for å dele synspunkt og muligheter, skriver Wannebo i en epost i forbindelse med Dagbladets innsyn i saken.

Inderøy kommune ser for seg at et eventuelt Northug-museum skal være en turistmagnet for kommunen. I pengene som er bevilget til forprosjektet, skal også samarbeid mellom et Northug-senter og andre severdigheter eller festivaler i kommunen vurderes.

Trekkplasteret Northug

Kommunen er overbevist om at mange ønsker å komme til et Northug-museum for blant annet å ta premiesamlingen hans i nærmere øyesyn. Tanken er at Petter Northug skal være et skikkelig trekkplaster for kommunen.

«Petter Northug er en så kjent person og merkevaren er så sterk at det kan ventes stor interesse for formidlingen av ulike sider ved og elementer fra hans karriere. Forprosjektet vil også prøve å anslå omfang og karakter av disse ringvirkningene, men vi mener det her ligger et vesentlig potensial for kommunen når det gjelder publikumsbesøk, næringsvekst og næringsutvikling.», står det i søknaden fra Petter Northug Holding AS.

Ifølge Northugs selskap ønsker både Petter selv og familien å lage et museum som skal fenge alle generasjoner.

«Elementer i formidlingen vil være Petters omfattende premiesamling, andre sentrale gjenstander som ski og annet utstyr, samt bilder og film. Det ønskes videre at formidlingen på ulike måter genererer engasjement og aktivitet, og at det som formidles kan treffe flere publikumssegmenter: både barn, ungdom, voksne og eldre, og både jenter og gutter, kvinner og menn er i målgruppa.», skriver John Northug i den innvilgede søknaden til næringsfondet.

Northugs eget selskap skal også bidra med 40 000 i forprosjektet. I løpet av våren 2019 skal forprosjektet ha konkludert med hva slags museum dette skal bli.

John Northug henviser til prosjektleder Jangaard for kommentarer til museumsprosjektet.

- Vi er iferd med å nøste i dette nå, så jeg har ikke noe mer å si enn det som står i den søknaden du har fått, sier Jangaard til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!