Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Modric er blitt Zidanes viktigste spiller

Luka Modric minner om sjefen sjøl.

 ZIDANES MANN:  Luka Modric har levert stabilt godt spill hele sesongen, selv om Real Madrid har hatt en noe tung sesong. Foto: AFP PHOTO / JORGE GUERRERO / NTB Scanpix.
ZIDANES MANN: Luka Modric har levert stabilt godt spill hele sesongen, selv om Real Madrid har hatt en noe tung sesong. Foto: AFP PHOTO / JORGE GUERRERO / NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Den lille kroaten bør være mannen Zinedine Zidane bygger sitt Real Madrid-lag rundt.

Man bør ikke undervurdere betydningen av en spiller som får holde på i ro og fred i bakgrunnen. Det mest kjente eksemplet er Claude Makelele. Hans talent ble ikke verdsatt før han ble solgt.

Luka Modric ble møtt med en del kritiske spørsmål i løpet av sine første år i Madrid. Anerkjennelsen av hans talent hører den siste tiden til. Modric har tendens til og knapt bli nevnt.

Men Modric kan vise seg å bli vel så viktig denne sesongen som spillerne kjøpt inn for det dobbelte av han selv.

Briljant når Real har ballen, blir knapt sliten og ligger stort sett et skritt foran motstanderen. Bygge laget rundt den tidligere Spurs-magikeren kan være nøkkelen til suksess for Zinedine Zidane.

Stabil Paradokset for Modrics år på Santiago Bernabéu er at han vært så stabilt god at det nærmest har hatt en kamuflerende effekt. Spillerne som er mer spektakulære, men mindre stabile har stort sett stjålet overskriftene.

Modric er mobil, har få tekniske svakheter og er en trygg pasningsspiller. Pasningsrepertoaret er stort. Han kan crosse, finne de små hullene og treffer stort sett lagkameratene på fot.

I tillegg kan han drible. I motsetning til mange andre, overdriver han ikke sitt talent. Sjeldent ser vi han holde på ballen for lenge. Modric liker å holde tempoet oppe.

Spiller du en vanskelig ball til Modric har han evnen til å improvisere og på en utradisjonell måte få kontroll over ballen.

Ved de få anledningene han selv spiller en svak pasning er han rask til å minimalisere skaden selv.

Det vil kanskje høres ut som overdrivelse, men tallene tilsier at det faktisk stemmer. Selv om Real Madrid har slitt litt denne sesongen har Modrics tall vært enestående sesongen igjennom.

Av 1620 pasningsforsøk i La Liga denne sesongen, har 91 prosent nådd fram. Det som er enda mer imponerende er at 30 prosent av disse har blitt spilt framover, 25 prosent til høyre og bare 14 prosent bakover.

Dette er med andre ord ikke tallene til en spiller som foretrekker det trygge alternativet, men en som liker å bryte linjene til motstanderen. Og han gjør det med suksess.

Tenkende Alle som har fulgt Modric siden hans tidlige dager i Tottenham er klar over hans ferdigheter med ballen. Det som sier enda mer om kvalitetene hans er hva han gjør uten. Reals nummer 19 er alltid i bevegelse og flink til å finne rom.

Mens flere av Real-spillerne har en tendens til å oppsøke det samme rommet foran mål, liker Modric å holde seg litt dypere i banen. Tålmodig venter han på ballen. Ikke nødvendigvis den første — men andreballen. Som en sjakkspiller, som hele tiden tenker tre trekk fram.

I et lag med for mange spillere som passer inn i 10-errollen, er det en stor styrke med Modric, som kan bekle flere roller. Under Zidane har det vært like vanlig å se ham oppsøke ballen helt oppe ved motstanderens forsvarerfirer, som det har vært mellom sine egne stoppere. Lagkameratene vet at uansett hvor på banen 30-åringen er, kan de stole på ham med ballen.

Grovjobben Modric virker kanskje ikke som den mest arbeidsomme spilleren, men har helt klart en viktig spiller for Real også på det området. Han trekker seg ikke og går inn i duellene med det han har. Og den 174 centimeter høye spilleren har en tendens til å komme ut med ballen og.

Det har ikke alltid vært sånn. Mye av æren skal tildeles José Mourinho. Da han først ankom Spania sleit han med å tilpasse seg spillet. I Spania måtte han jobbe. I England fikk han nesten frie tøyler under Harry Redknapp.

Mourinho ga Modric en rolig læringskurve. Først når han mente at han hadde det som trengtes, fikk han starte jevnlig. Tilføringen av den delen av spillet har de seinere managerne nytt godt av.

Kapabel til mer? El Pais beskrev Modric nylig som «videreføringen av Zidane». Og det er tydelig at Zidane vil at mye skal gå gjennom Modric — slik han selv likte det. Det er oppgjøret mot Athletic Bibao (4-2-seier) 13. februar et bevis på. Det som har vært Zidanes tøffeste test så langt i managerstolen.

Ballen gikk stort sett forbi Modric i 1. omgang. Spillet søkte hele tiden mot Cristiano Ronaldo på venstreflanken. Det førte til en herlig goal fra portugiseren, samtidig hadde ikke Real kontroll over kampen. Athletic fikk mange sjanser til å straffe hovedstadsklubben — noe et bedre lag ville gjort.

Noe ble helt klart sagt i pausen. For i 2. omgang gikk mye mer av Reals spill via Modric på midtbanen. Kroaten utviklet seg til å bli et mareritt for Bilbao-playmaker Benat Etxebarria, som konstant var på etterskudd.

 FIRE ÅR:  Luka Modric tilbragte fire år i Tottenham. Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTB SCANPIX.
FIRE ÅR: Luka Modric tilbragte fire år i Tottenham. Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTB SCANPIX. Vis mer

Resultatet? Athletic kom til færre sjanser, selv om Real måtte klare seg med ti mann i snaue ti minutter.

Kampen var et tydelig eksempel på forskjellen mellom et Real-lag med en aktiv Modric og uten. Skal Real Madrid ha kontroll i de store kampene som er i vente, må deres mest komplette midtbanespiller være så mye involvert som mulig. Oppbyggingen av laget på den måten kan spille en stor rolle om Zidane blir en suksess eller flopp.

 NÆRMER SEG 100 LANDSKAMPER:  Luka Modric. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix.
NÆRMER SEG 100 LANDSKAMPER: Luka Modric. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix. Vis mer