SKUFFET: Trener Alexander Stöckl etter dagens renn der sjuendeplass ble beste beholdning. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SKUFFET: Trener Alexander Stöckl etter dagens renn der sjuendeplass ble beste beholdning. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Ski-VM i Lahti

- Møkk, skrek Tande. Slik forklarer Stöckl fiaskoen

Sjanseløs på pallen: - Det er trist. 

LAHTI (Dagbladet): VM-rennet i normalbakken endte i fiasko for Norge lørdag kveld.

Johann André Forfang ble bestemann på sjuendeplass. Deretter fulgte Daniel-André Tande (15), Robert Johansson (16) og Andreas Stjernen (17).

- Møkk! sier en frustrert Tande til Dagbladet.

Nordmennene kom til Lahti i Finland for å kjempe om medaljer i hvert renn. I stedet ble fangsten mager i herrenes første forsøk. Rennet ble vunnet av Stefan Kraft fra Østerrike. Tyskerne Andreas Wellinger og Markus Eisenbichler kapret sølv og bronse.

Detalj

Mens raketter ble skutt i været til ære for pallen, måtte nordmennene gå rundt og forklare fiaskoen.

- Det er den lille detaljen jeg ikke får med meg. Jeg blir litt bakpå gjennom hele satsbevegelsen og kommer ikke opp på skiene. Da blir det som det blir, sier Tande til Dagbladet.

FORBANNET:  Daniel-André Tande var misfornøyd med egen innsats. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBANNET:  Daniel-André Tande var misfornøyd med egen innsats. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vanligvis har han et smil på lur. Lørdag kveld var han ordknapp og tydelig forbannet.

- Jeg hater å gjøre det dårlig, sier mannen som ligger på tredjeplass i verdenscupen.

Og når Tande ikke presterer, har Norge - for øyeblikket - ingen andre i toppen. For Forfang ble det en personlig opptur med sjuendeplass. Før VM ble han tatt ut av verdenscupen og sendt på trening i Holmenkollen og på Lillehammer. Det ser ut til å ha båret frukter. Og fortsettelsen ser lovende ut.

Men i et VM er det bare medaljer som teller. Og bare det. Du kan peke så mye du vil på positive prosesser i prestasjonsgruppa. Men det bryr publikum seg ikke om.

- Trist

- Det er trist, oppsummerer Stöckl om innsatsen til Norges ener, Tande.

- Spesielt for ham selv. Han fikk ikke ut potensialet sitt. Men fra første hopp klarte han ikke å finne rytmen i bakken.

- Er du bekymret over den norske laginnsatsen?

- Jeg er litt bekymret. Vår beste sleit i bakken. Vi har en mann på sjuendeplass, det er greit. Men det er ikke bra at vi ikke tar medaljer. Hadde vår beste hopper konkurrert på sitt beste, hadde det sett annerledes ut. Han sleit med rytmen i bakken. Satsbevegelsen stemte ikke.

Magebelte

Den siste tida har det vært mye fokus på at nordmennene ikke har klart å optimalisere utstyret. Mye skyldes det nye magebeltet som skal hindre at hopperne drar dressen i skrittet og øker bæreflaten i lufta. Mens nasjoner som Østerrike, Tyskland og Polen var på hugget fra begynnelsen av sesongen, har nordmennene «sovet i timen», mener NRK-ekspert Anders Jacobsen.

NORGES BESTE: Johann André Forfang . Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
NORGES BESTE: Johann André Forfang . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er en felles skyld hos alle som jobber med utstyr og teknikk. Men jeg står med hovedansvaret, så jeg tar den, sier Stöckl.

- Jeg er overrasket over at det snudde så fort. Vi mente vi hadde ting på plass, både utstyrsmessig og set up-messig, da sesongen startet. Så kom tre nasjoner og kjørte forbi oss. Det er litt spesielt.

På spreng

De siste ukene har nordmennene jobbet på spreng for å utlikne forspranget.

- Jeg føler at vi har bra nok utstyr nå, sier treneren.

Stöckl bedyrer at det som nå skjer bare gir ham «enda mer motivasjon». Sist Norge hadde en hopper på pallen var 15. januar i Wisla i Polen. Det begynner å bli lenge siden.

Søndag er det miks lagkonkurranse. Da kan det bare gå oppover. Eller ..?

Les også: Rasende finner vil ikke se Ahonen i bakken