Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Europa 2020aa

Molde cruiser mot seriegull, Rosenborg er happy med topp tre

Lørdag vant Rosenborg 3–1 over Lillestrøm. Søndag vant de enda mer.

DET BESTE LAGET: Odd tapte, Bodø/Glimt spilte uavgjort, men Molde snublet ikke hjemme mot Tromsø. Her jubler Etzaz Hussein etter 3-0 scoringa. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DET BESTE LAGET: Odd tapte, Bodø/Glimt spilte uavgjort, men Molde snublet ikke hjemme mot Tromsø. Her jubler Etzaz Hussein etter 3-0 scoringa. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
  • Rosenborg-Lillestrøm 3–1
  • Molde-Tromsø 3–0
  • Viking-Odd 2–0
  • Bodø/Glimt-Stabæk 3–3

MOLDE – BÅDE PÅ grunn av serieledelsen, Odds svake borteform, Bodø/Glimts vanskelige bortekamper og de ti poengene opp til Rosenborg – var i en meget god posisjon før serierunde 21.

Nå cruiser de.

Det spiller nemlig ingen rolle at Rosenborg er i stimen.

Det som utgjør forskjellen er tapet til Odd, og de to poengene Bodø/Glimt mistet i en helt vill kamp mot Stabæk på Aspmyra.

ROSENBORG FORTSETTER Å gjøre det som kreves for om mulig å ta igjen lagene foran og sikre Europa 2020, uten ekstrabilletten som vil dukke opp om Odd eventuelt skulle vinne cupfinalen i desember. Det beviser seieren over Lillestrøm lørdag kveld, lagets sjuende strake hjemmeseier i Eliteserien. Og når Odd taper i Stavanger og Bodø/Glimt går på en smell hjemme mot Stabæk, er veien plutselig blitt veldig mye kortere.

Før serierunde 21 var Rosenborg fem poeng bak Odd, ni bak Bodø/Glimt og ti bak Molde.

Nå er avstanden til topp tre og sikker plass i Europa, to (Odd), sju (Bodø/Glimt) og ti (Molde).

ROSENBORG KAN GLEMME Molde, det toget gikk med 1–1 mot Vålerenga i Oslo i serierunde 20. Selv med 27 poeng igjen i potten, og Molde hjemme på Lerkendal i serierunde 26, er ti poeng minst fire for mye. For Rosenborg må vinne de ni siste kampene for å ende opp på 63 poeng, Molde trenger bare seks seirer for å nå 64.

Rosenborgs oppgave, ved siden av å spille i Europa, er derfor høstens høyeste hekk i norsk fotball.

Molde, som kan ta seriegull selv med tap i vanskelige bortekamper som Brann, Rosenborg og Vålerenga, har absolutt alt i egne hender.

Pluss litt til.

JEG TROR IKKE to eller tre er så viktig for Rosenborg i en sesong som egentlig var av skinnene etter åtte serierunder og 0–2 hjemme for Haugesund 16. mai. Det er topp tre som gjelder. Det er der muligheten til de virkelige store pengene ligger neste sesong.

Alt annet er "vekslepenger".

FORSKJELLEN PÅ ANDRE- og tredjeplassen i Eliteserien er i beste fall et par millioner kroner. Det har Rosenborg råd til. Et gruppespill i Europa League 2020, maken til det Rosenborg starter borte mot LASK Linz til torsdag, handler om rundt ett hundre millioner i den samme valutaen.

Det er penger Rosenborg gjerne vil ha neste sesong også.

Bare muligheten til å kvalifisere seg er gitt – og det er jo det motsatte som er unntaket på Lerkendal – er Europa League blitt et veldig godt sted for Rosenborg til å tjene penger og bytte farge på bunnlinjetallene fra rødt til svart.

SLÅSSKAMP: Flere fotballsupportere endte i slåsskamp før kampen mellom Rosenborg og Trondheim lørdag. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Foto: Privat Vis mer

ODD ER FORTSATT foran Rosenborg på tabellen, men lagets borteform er kritisk. Akkurat som en litt for tynn stall plager Dag-Eilev Fagermo i overkant my. Odd har ikke vunnet borte på de seks siste bortekampene i ligaen. Når midtbanesjefen og rytmeskaperen Fredrik Oldrup Jensen må spille midtstopper er mangelen på dybde i stallen dokumentert. Og der har du forskjellen på store Rosenborg og de andre topp tre kandidatene, de langt mindre topp tre kandidatene Odd og Bodø/Glimt.

Rosenborg hentet en landslagsspiss som dekning for Alexander Søderlund, Bjørn Maars Johnsen som debuterte med å score to mot Lillestrøm.

Odd og Bodø/Glimt, som også hadde trengt forsterkende kvalitet – Odd bak og Bodø/Glimt helt foran om gullambisjonene skulle kunne leve – er som de var før overgangsvinduet åpnet.

PÅ VEIEN TIL serieslutt hjemme mot Ranheim 1. desember skal Rosenborg også spille fem kamper i Europa. Det fikser de. Sommerens kvalifisering viste at stallen er bred nok. Selv om Eirik Horneland var nødt til å prioritere Champions League-muligheten vant Rosenborg i Eliteserien. Og med en god trekning og innledningsvise ambisjoner om avansement til 16-delsfinalen i Europa League, vil RBK-treneren fortsette å rullere.

Der Rosenborg er nå har Eirik Horneland råd til det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media