Molde er også en slags vinner

Molde er kanskje en av sesongens vinnere likevel?

NADDERUD (Dagbladet): EN RUNDE før tippeligaslutt finnes det bare én faktisk vinner: Rosenborg. Like fortjent som forventet. Men det finnes også noen lag som kan kalle seg vinnere - ut fra forutsetningene.

  • Blant andre Molde.

Kanskje en ok trøst for et lag som ofte må høre at det mangler vinnerkultur - og som dessverre ikke gjorde noe annet enn å demonstrere det i nest siste serieomgang. Og mot et annet lag som ofte nevnes i samme kategori, og som gjorde demonstrasjonen ekstra kraftfull: Stabæk.

  • Molde hadde muligheten til å havne bare ett poeng bak Rosenborg før siste runde. De spilte kanskje sin dårligste kamp denne sesongen. Merkelig svake defensivt, og med flere av nøkkelspillerne langt unna forventet nivå.
  • Stabæk hadde ingen ting å spille for. De spilte kanskje sin beste kamp. Myke, harde, lekne, ballsikre - og omsider effektive.

TYPISK OPPFØRSEL fra lag som ikke takler forventninger. I hvert fall er det en typisk påstand. Og sikkert provoserende billig for moldenserne. Antakelig fordi den stemmer. Den manglende vinnerkulturen i Molde kan langt på vei leses i historiebøkene. Også i historien om årets sesong. Gjør Molde en forventet jobb i siste serieomgang, ender de opp med den fjerde sølvmedaljen på åtte sesonger.

Alltid et trinn under Rosenborg. Det forteller mest om Rosenborgs styrker. Men også en del om Moldes største svakhhet.

MEN DET ER lett å se framgang - og det er poenget her. Det var nettopp den manglende vinnerkulturen som gjorde at Molde ikke havnet på medaljeplass på Dagbladets forhåndstips. Vi tvilte på lagets evne til å hente ut tre poeng av ærlige arbeidsøkter - slik Rosenborg har vært så flinke til.

Men den skepsisen har Molde slettet. Denne høsten har laget framstått som et vinnerlag. I hvert fall inntil i går.

  • Med stabilitet, defensiv trygghet, solide kraftreserver - og en positiv formurve inn mot serieavslutningen.

HELT AVGJØRENDE elementer for en klubb som har gått meget kynisk til verks for å oppnå resultatforbedring. Omveltningene har kostet mye menneskelig kapital.

Medlemmer og andre tillitsvalgte har trukket seg i protest mot omveltningene, og fergene fra distriktene og inn mot Molde Stadion på kampdagene har ligget høyere i sjøen enn klubben budsjetterte med.

IKKE MERKELIG: I dagens aviser kan lokalbefolkningen lese at lagets svenske trener, Gunder Bengtsson, avsluttet kampen mot Stabæk med sju utlendinger: Fire landsmenn og tre islendinger. Ingen andre lag kan stille en sterkere førsteelver av lokale spillere enn Molde.

Men bruker man Gunder-metoden, så er Island like mye ei øy som Averøy.

METODEN HAR GITT resultater. Men ikke mye tilhørighet og sympati. Men hvis du skulle være i tvil, så er resultatene helt overordnet for Molde. Da fortjener også klubben å vurderes deretter.

Og da framstår Molde som en av sesongens vinnere.

Kanskje rett og slett modne for å slette Rosenborgs seiersrekke den sesongen nesten-moldenser Åge Hareide overtar i Trondheim?

Det ville i så fall være den best tenkelige måten å kvitte seg med et stort og tilsynelatende uovervinnelig kompleks: Rosenborg.