REALIST: Magne Hoseth erkjenner at Molde per i dag ikke er bedre enn det tabellsituasjonen viser. Fjorårets sølvvinner har på 18 kamper samlet bare 18 poeng. Det er det samme som sølvvinneren fra 2008, Fredrikstad, hadde på samme tidspunkt i fjor.Foto: SCANPIX
REALIST: Magne Hoseth erkjenner at Molde per i dag ikke er bedre enn det tabellsituasjonen viser. Fjorårets sølvvinner har på 18 kamper samlet bare 18 poeng. Det er det samme som sølvvinneren fra 2008, Fredrikstad, hadde på samme tidspunkt i fjor.Foto: SCANPIXVis mer

Molde kopierer FFKs nedrykks-sesong

Startet som sølvlag, har bare 18 poeng.

||| (Dagbladet): Molde - Start 1-2.

Moldes 2010-sesong forteller en historie om mange forspilte sjanser og mange billige baklengsmål. Gårsdagens 1-2 tap mot Start var ikke noe unntak i så måte, og da hjelper det lite at det var et tap av det ufortjente slaget.

Magne Hoseth umiddelbare analyse av kampen han hadde tatt del i, var at Molde var blitt utsatt for et ran. Etter en lang natt, var Hoseth tidlig på beina for å se gårsdagens forsmedelige nederlag i opptak. Det fikk ham ikke  til å endre oppfatning.  

- Jeg sto opp klokka halv åtte i dag tidlig for å se Start-kampen om igjen, og jeg sitter fortsatt igjen med det samme inntrykket. Vi skaper mer enn nok sjanser til å avgjøre kampen til vår fordel, men det hjelper ikke når vi ikke er i stand til å omsette dem. Dessuten har vi sluppet inn altfor mange lette mål i år. Mot Start var det tilbake til gamle synder, sier Hoseth til Dagbladet.

Ingen tippeligasesonger er like, men det kan trekkes paralleller til hva Fredrikstad opplevde i fjor. Etter 18 serierunder i 2009 sto sølvvinneren fra 2008 med 18 poeng. Etter 18 serierunder i 2010 står sølvvinneren fra 2009 med det samme poengantallet. De fleste husker hvordan det endte for FFK, som nå er å finne i Adeccoligaen.

Og bare for å understreke kontrasten til fjoråret: 1. august i fjor ble Start utsatt for en ydmykelse av de sjeldne da de forlot Aker Stadion med 1-8 i målprotokollen.

- Prekært
Hoseth innser at Molde, som ikke har vunnet siden 16. mai-runden må skjerpe seg om de skal unngå å lide samme skjebne som østfoldingene.

- Det er prekært, og vi er nødt til å gjøre noe med den statistikken allerede mot Brann neste helg. Det blir uansett en lang og tøff høst for Molde, understreker han.

I stedet for fortsatt å være Rosenborgs nærmeste utfordrer, har man vært nødt til å jenke målsetningen betraktelig i «Rosenes by». Selv om Molde på papiret har en stall som skulle tilsi medaljekamp, vil ikke Hoseth være med på at laget er for godt til å rykke ned.

- Det finnes ikke lag som er for gode for å rykke ned, og tabellsituasjonen lyver sjelden. Vi er ikke bedre enn der vi ligger. Selv om vi tidvis har vært gode dersom man ser på spill og antall sjanser vi skaper, kan vi ikke legge skylda på andre enn oss selv for at vi har havnet i denne situasjonen, poengterer han.

Supporterleder Eva Brit Mauseth i Tornekrattet er i likhet med Hoseth bekymret for alle de svake resultatene, og reagerer på førstesiden av mandagsutgaven av Romsdals Budstikke der kaptein Daniel Berg Hestad proklamerer at klubben ikke er i krise. Samtidig står hun fast ved at laget er for godt til å rykke ned.

- Vi supportere har en noe annen oppfatning enn klubben, som sier de ikke er bekymret eller stresset. Tabellsituasjonen er ikke noen hyggelig lesning, og vi mener klubbledelsen burde tatt noen grep tidligere. Administrasjonen kan selv finne ut av hva vi mener med det, sier Mauseth til Dagbladet.

Hun tenker først og fremst tenker på langvarig usikkerhet rundt keepersituasjonen og mangelen på tiltak i et skadeplaget og tidvis rufsete forsvar.

Ikke preget
Selv om Molde sliter tungt med poenguttellingen, mener Hoseth at spillergruppa ikke har latt seg prege av all motgangen.

- Det er ikke noe jeg har merket så mye til. Jeg synes det har vært sinnssykt bra på trening den siste tida. Det er bra trøkk, og det er mange som bidrar. Det kan man se på at spillet vårt har blitt bedre, sier han.

- Nå er det på tide at vi begynner å vise hva som virkelig bor i oss, legger han til.

Uten press
Før Hoseth og lagkameratene reiser til Bergen for rundens hovedkamp neste søndag, venter en formidabel utfordring i Stuttgart på Aker Stadion på torsdag kveld til Europa League-kvalifisering.

Tyskerne ankommer Norge med et stort favorittstempel. Uten særlig forventningspress hvilende på seg, mener Hoseth at det er en gyllen anledning for Molde til å generere fornyet positivitet.

- Det er en typisk kamp der vi har alt å vinne og ingenting å tape. Det hadde vært artig om vi kunne fått til en bra prestasjon og et godt resultat. Da vil det kanskje løsne litt og skape ny positivitet, sier han.