Molde-leiren raser etter RBK-spillernes deltakelse i hatsang. - Pinlig, svarer Helland

Rosenborg-spillerne sang: «Hate, hate, hate Molde by».

 HATE, HATE, HATE MOLDE BY:  Rosenborg mottok i går sine gullmedaljer på Lerkendal. Senere på kvelden flyttet de festen til Trondheim sentrum, hvor de feiret gullet med supporterne. Der sang de «Hate, hate, hate Molde by», noe som har skapt reaksjoner i Molde. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HATE, HATE, HATE MOLDE BY: Rosenborg mottok i går sine gullmedaljer på Lerkendal. Senere på kvelden flyttet de festen til Trondheim sentrum, hvor de feiret gullet med supporterne. Der sang de «Hate, hate, hate Molde by», noe som har skapt reaksjoner i Molde. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Rosenborg kunne endelig feire et etterlengtet seriegull med supporterne etter gårsdagens 4-3-seier over Haugesund på Lerkendal. Spillerne holdt gullfesten på The Mint i Trondheim, hvor det var allsang og god stemning.

Men ikke alle sangene som ble sunget settes det like stor pris på. En av «sangene» til RBKs supporterklubb Kjernen, er å rope ut frasen: «Hate, hate, hate Molde by».

Gårsdagen var ikke noe unntak, som du kan se i en video på Adressa.

I videoen fungerer Rosenborg-spillerne som forsangere, og tok derfor del i budskapet sammen med supporterne. Det får Molde-leiren til å reagere sterkt.

- Jeg synes det er tragisk at spillerne til Rosenborg tar initiativet til dette. Det tyder på at det oppfattes som legitimt i Rosenborg å synge slike sanger. Hva supportere gjør, er en ting. Men det er langt mer alvorlig at klubbens profilerte spillere opptrer slik. Flere av dem representerer i tillegg MOT på vegne av RBK, og det vil vi ta opp med organisasjonen. Dette er fullstendig tragisk for fotballen. Om noe sånt hadde skjedd i Molde, ville det blitt en stor oppvask, sier Moldes pressesjef, Per Lianes, til Rbnett - som først omtalte saken.

Beklager Daglig leder og arrangementssjef i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, påpeker at det ble sunget mange sanger, og at den aktuelle frasen var mer som et refreng.

- Jeg må bare si beklager, sier Tove Moe Dyrhaug til Dagbladet.

- Lianes sier at dersom det hadde skjedd i Molde ville det blitt en stor oppvask?

- Det tar jeg eventuelt ikke i media, sier Dyrhaug videre. 

- Pinlig Rosenborg-spiller Pål André Helland var en av spillerne som ikke lot seg be to ganger da Kjernen dro i gang den omtalte frasen.

- Såpass må vi by på. Det er en supportersang, som de synger for å skissere forholdet til Molde. Det er sunt hat-forhold, et lokaloppgjør, sier Helland til Dagbladet.

- Jeg er ikke spesielt begeistret for Molde, men det er skremmende at dem tror «hat» i den sangen har like sterk karakter, som for eksempel det som foregår i Syria. Det er direkte pinlig, sier han videre.

Helland påpeker at han har kompiser på Molde-laget.

- Vi sang fordi det var artig å feire med fansen som har vært fantastiske med oss i hele år.

I 2005 sang daværende Vålerenga-spiller Steffen Iversen «Rosenborg er ræva» på Oslo-lagets gullfest. Forholdet til Rosenborg-supporterne ble iskaldt etter hendelsen, men Iversen ble tilgitt etter at han returnerte og bøttet inn mål for trønderne.

- Supporterne våre reagerte den gangen. Nå får vi håpe Molde bruker dette som motivasjon til å ta opp kampen.
Ikke hat Kjernen-talsmann Espen Viken var selv til stede på gullfesten. Han syns det er trist at det som egentlig skulle være en feiring nå har fått negativt fokus.

- Jeg tenker at det ikke er et ønskelig uttrykk. Det er ikke et ønskelig fokus. Jeg opplever at vi har en tribunekultur og en supporterkultur som har sterke uttrykk og meldinger som er uttrykk for en supporterkultur og ikke noe annet. Jeg tar sterkt avstand fra at vi hater Molde. Det er nok et sterkere uttrykk for den rivaliseringen som har vært, sier Viken.

 PINLIG:   Pål André Helland (t.v) mener det ikke burde kommet noen reaksjoner fra Molde på gårsdagens gullfest.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PINLIG: Pål André Helland (t.v) mener det ikke burde kommet noen reaksjoner fra Molde på gårsdagens gullfest. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Han mener at gårsdagens gullfest var som å være sammen med RBK-spillerne under kamp.

- I går kveld på Mint var vi på tribunen sammen med laget. Det var en spesiell setting. Det var supportere som hevder rett til å lage sine rop og ha en kultur rundt det, sier Viken, som sterkt påpeker at det ikke handler om hat i ordets rette forstand.

- Når vi snakker om fotball, snakker vi om at vi elsker laget. Parallelt når vi snakker om å hate, så snakker vi om elske å hate. Det er ikke «hate» som er det rette ordet, det er elske å hate, sier Viken.