Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Molde må opp enda et nivå

For Norges beste fotballag er det klokt å vise storhet også utenfor banen.

 IKKE AKKURAT JOVIAL TONE:  Dårlig stemning mellomMolde-trener Tor Ole Skullerud og Odds høytpratende sjef Dag-Eilev Fagermo. Men nå gjelder bare raushet for Norges nye storklubb.FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.
IKKE AKKURAT JOVIAL TONE: Dårlig stemning mellomMolde-trener Tor Ole Skullerud og Odds høytpratende sjef Dag-Eilev Fagermo. Men nå gjelder bare raushet for Norges nye storklubb.FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix. Vis mer

OM du ikke har fått med deg den ædda-bædda-debatten som har rast mellom spillere og trenere på Molde og Odd helt siden cupfinalistene gikk av banen forleden, holder det med en rask oppsummering.

Det startet med noen twittermeldinger fra Molde-innbytter Tommy Høiland til Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Tommy gikk rett fra gleden ute på grasmatta til mobilen i garderoben, og sendte blant annet følgende ikke helt treffende beskjed:

- Hva sier du nå, Dag Eilev Tapermo?

Bare noen minutter seinere svarte Odd-trener Fagermo med en henvisning til avsender og skarpheten til knivene i skuffen; eller mer presist om Høiland i det hele tatt kunne plasseres på kjøkkenet.

Det kan han helt sikkert; sammen med alle oss andre som tidvis skriver og sier meningsløse ting både i fotballen og ellers i livet.

Så langt, så dumt.

DENNE tåpelige samtalen blir først litt mer interessant i det Molde-trener Tor Ole Skullerud rykker ut til forsvar for sin Twitter-spiller og forlanger en offentlig unnskyldning fra Fagermo for mobbing. Det interessant ligger ikke i denne overraskende overreaksjonen fra en trener som har vært mer enn flink til å overse høstens mange Fagermo-utspill mot Molde. Derimot i den manglende forståelsen for hva Norges beste fotballag nå bare må bli vant til å høre.

For saklig sett har Dag-Eilev Fagermo først og fremst pekt på den felles utfordringen om å utvikle lokale og regionale spillere. Der går det an for en så skolert fotballtrener som Skullerud å ta vekk det personlige fjaset, og svare greit på selve saken. Det tradisjonsrike fotballmiljøet i Molde har ingen problemer med det.

SAMTIDIG forandrer ikke en cupseier det faktum at akkurat dette mesterlaget gjennomgående kommer utenfra. Du vinner altså ikke denne debatten ved å raljere over at Odd til slutt tapte finalen på Ullevaal. Dette er ingen diskusjon om hvilket lag eller trener som er best, men om hvilken vei som hjelper norsk toppfotball framover.

I den nyansen kan det glippe for Tommy Høiland, men helst ikke for den klubbtreneren som nå holder på å jobbe fram et nytt lag som kanskje kan vinne noe også utenfor Norge. Til det er både Skullerud og Molde rett og slett for flinke.

dette nivået følger all slags kritikk naturlig med. Mens Rosenborg regjerte sporten i nesten tjue år, gikk innvendingene også på at triumfene bare var innkjøpt suksess. Det argumentet var like historieløst og tåpelig som Fagermos utspill om at Tor Ole Skullerud ikke har kunnet unngå å lede laget sitt fram til seriegull.

Det er jo ikke bare spillermaterialet i seg selv som skiller Molde så tydelig fra utfordrerne. Forskjellen er like stor på den aggressiviteten i presset som gruppa har fått fram, rytmen i pasningsspillet og den defensive konsentrasjonen. Alt dette kan Skullerud krysse av som resultat av en flott trenerjobb.

MEN nettopp vissheten om at alle seierne er sikret på treningsfeltet, bør snarest mulig løfte Molde til et nivå godt over ædda-bædda-debattene.  Det forpliktet å være størst i norsk fotball, skjønt mest er du forpliktet mot verdiene i din egen klubb og ditt eget miljø.

I denne saken betyr det at Molde Fotballklubb skal gå videre som om ingen ting har hendt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling