Molde norgesmestere etter en vanvittig cupfest på Ullevaal

Hoseth og Høiland de store heltene.

• Molde-Rosenborg 4-2 (1-1)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I strålende solskinn viste hovedstaden og nasjonalarenaen seg fra sin beste side da Molde og Rosenborg i formiddag barket sammen til cupfinale.

Med en beskjeden sjetteplass i Tippeligaen, var det kanskje Ole Gunnar Solskjærs gutter i Molde som hadde mest å bevise i dag, og det gjorde de til gangs i en fantastisk forestilling på Ullevaal.

Knut Olav Rindarøy sendte laget fra rosenes by i ledelsen, før Mikkel Diskerud svarte umiddelbart med en kanonscoring.

Etter hvilen var det Tore Reginiussen og Jo Inge Berget sin tur til å notere seg i målprotokollen, før Magne Hoseth og Tommy Høiland ble de store heltene med sine scoringer i kampens ti siste minutter.

 GULL:  Molde mottok sine bevis på at de er cupvinnere 2013. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
GULL: Molde mottok sine bevis på at de er cupvinnere 2013. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Dermed ble det med «nesten» for Rosenborg denne sesongen, mens Molde kunne juble for sin første cuptriumf siden 2005.

Full fyr De fleste ekspertene hadde på forhånd spådd en veldig tett og jevn batalje, men innledningsvis var det de sorte og hvite fra Trondheim som hadde mest å by på - både på banen og på tribunen.

Allerede før fem minutter var spilt, hadde Mike Jensen satt Ørjan Nyland på prøve, og ikke lenge etterpå var Jonas Svensson like ved å komme alene med romsdalingenes sisteskanse.

Men som så ofte i fotball snur det fort.

Et drøyt kvarter var spilt da ballen spratt ut til Rindarøy etter et hjørnespark. 28-åringen fokuserte mer på å treffe ballen enn å plassere, men da Daniel Örlund i Rosenborg-målet ikke klarte å fokusere på noe som helst, holdt det for venstrebacken. En vanvittig keepertabbe, 1-0 og Tornekrattet våknet til liv for første gang.

Svar på tiltale Det ville ikke trønderne ha noe av. Ett minutt senere var det Diskeruds tur, og midtbanespilleren traff langt bedre. Nyland strakk seg så lang han var, men hørte bare suset av ballen. Balanse i regnskapet.

Etter den vanvittige åpningen bølget spillet fram og tilbake, men det var på ingen måte kjedelig.

 CUPGULL:  Tommy Høiland og Mats Møller Dæhli jubler etter det fjerde Molde-målet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
CUPGULL: Tommy Høiland og Mats Møller Dæhli jubler etter det fjerde Molde-målet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

28 minutter var spilt da Magne Hoset sendte ballen i tverrliggeren, og Rosenborg sanket inn tre gule kort på ti minutter ved Jon Inge Høiland, Ole Kristian Selnæs og John Chibuike.

Men flere mål ble det ikke i den første omgangen, og etter ett minutt tilleggstid sendte dommer Svein Oddvar Moen lagene i garderoben med 1-1

En klassiker Og den andre omgangen fortsatte der den første slapp. Ikke et minutt var spilt før Martin Linnes og Fredrik Gulbrandsen fikk en gedigen dobbeltsjanse, men Örlund avverget mesterlig og gjorde langt på vei opp for den håpløse inngripenen på 1-0-scoringen.

Men laget fra bartebyen hadde også brukt hvilen godt, og omgangen var fire minutter gammel da de fikk et hørnespark fra høyre. Det møtte kaptein Reginiussen på første stolpe, og dermed sto det 1-2.

Kampen var allerede da i ferd med å bli en klassiker, og ikke mindre så etter 71 minutter. Vegard Forren sendte ballen inn igjen i feltet etter en corner, og Berget møtte ballen klokkerent med venstrefoten og satte den utagbart bak Örlund.

Gull til rosenes by Med et kvarter igjen på klokka, satte Per Joar Hansen inn Nicki Bille Nielsen, og det tok ikke lang tid før den omstridte dansken var i begivenhetenes sentrum.

Forren og Even Hovland rotet voldsomt foran eget mål og ga Rosenborg-spissen en kjempemulighet, men Rosenborg-spissen satte ballen i nettveggen fra kloss hold.

CELEBERT: Kronprins Haakon sammen med fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) og statsminister Erna Solberg (t.h.) på tribunen før matchen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
CELEBERT: Kronprins Haakon sammen med fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) og statsminister Erna Solberg (t.h.) på tribunen før matchen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Vi hadde en gedigen sjanse med Nicki Bille på 2-2, hadde vi scora den, så kanskje det er vi som hadde stått der, sier Rosenborg-treneren om episoden som kunne snudd kampen.

Så, etter 82 minutter, kom det øyeblikket cupfinalen 2013 kommer til å huskes for. Molde fikk frispark på 25 meter, og hvem andre enn Hoseth stilte seg opp, tok løpefart og lurte ballen lekkert over muren og ned i hjørnet til Örlund.

Nielsen og Chibuike var bare centimetere å utligne like etterpå, men det var innbytter Tommy Høiland som sto for kampens siste scoring da han kjempet inn 4-2 like før full tid.

Etter kampslutt var det ingen tvil om at Solskjær var glad Hoseth fikk sjansen på frisparket som ga Molde 3-2-ledelsen.

- Vi hadde en følelse på at i dag skulle bli dagen hans. Det har vært en sånn høst at fotballen har vært der han kunne slippe seg løs, og sånn ble det, sier Solskjær.

 SÅ LYST UT:  Rosenborg åpnet andreomgang med en scoring av Tore Reginiussen til 2-1 for trønderne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SÅ LYST UT: Rosenborg åpnet andreomgang med en scoring av Tore Reginiussen til 2-1 for trønderne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
 TO PÅ RAD:  Molde-keeper Ørjan Håskjold Nyland kan juble for å ha tatt sitt andre cupgull på to år - i fjor var det med Hødd. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TO PÅ RAD: Molde-keeper Ørjan Håskjold Nyland kan juble for å ha tatt sitt andre cupgull på to år - i fjor var det med Hødd. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer