SEIER: Molde jubler etter at Tommy Høiland scoret mot Fenerbache i en Europa League-kamp i forrige uke. Foto: REUTERS/Murad Sezer
SEIER: Molde jubler etter at Tommy Høiland scoret mot Fenerbache i en Europa League-kamp i forrige uke. Foto: REUTERS/Murad SezerVis mer

Molde og Rosenborgs suksess inspirerer Fotball-Norge

Norske klubber nedprioriterte kvalifiseringen til Europa League i en årrekke. Nå slåss de som bikkjer for å få sjansen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Å ende opp blant de tre beste i Tippeligaen - eller blant de fire beste dersom cupvinneren tar seriemedalje - er blitt mer lukrativt enn noen gang. For her ligger det potensielt gull og grønne skoger og venter på lagene som kvalifiserer seg til en plass i Europa League.«Nummer to»-cupen i Europa er nemlig blitt svært attraktiv, både økonomisk og prestisjemessig, for lagene som ikke er gode nok for Champions League.Inntektene går i takt med økningen av TV-dekningen og publikumstilstrømningen, og det er noe av grunnen til at norske lag i økende grad har begynt å prioritere europacupkvaliken de siste årene.

FAKTA Slik går de norske lagene til Europa League-kvalik• Norge har for øyeblikket en UEFA-koeffisient på 17,000, noe som betyr at vi akkurat nå er ranket som det 24. beste landet i Europa når det kommer til klubbfotball. Rosenborg og Moldes gode start i Europa League, samt den gode innsatsen fra de andre norske lagene i kvaliken, gjør at vi har klatret tre plasser denne sommeren, og hvis våre to lag i gruppespillet fortsetter å sanke poeng, tyder alt på at vi kommer til å klatre ytterligere.• Det skal imidlertid svært mye til for at Rosenborg og Molde leverer så sterke resultater at vi klatrer så mange plasser at vi får fem istedenfor fire forhåndskvalifiserte lag for europacupkvalik. Slik det står nå, kommer tippeligavinneren automatisk til Champions League-kvaliken, mens andre- og tredjeplassen, samt cupvinneren, får prøve seg i Europa League-kvaliken. Hvis det laget som vinner cupen også havner på topp tre i serien, går den siste kvalikplassen til Europa League til fjerdeplassen i serien. Slik det ser ut nå er det bare Sarpsborg 08 av de fire lagene som skal spille cupsemifinale denne uka som ikke blir blant de tre beste i ligaen. Østfoldingene kan dermed ta bakveien inn i det lukrative selskapet. Hvis Norge skal kunne få med fem lag, må vi klatre helt inn blant de 15 beste nasjonene i Europa, og det skal svært mye til.• På 1990-tallet var Norge som best på tiendeplass på UEFAs femårsranking. Det var i 1998, og det førte til at Norge høsten 1999 fikk med to lag i Champions League (direkte plass for Rosenborg, Molde via kvalifisering). Skal vi klare noe liknende igjen, må norske lag plukke mange poeng i Europa flere sesonger på rad.• Tidligere var det slik at nasjoner som gjorde det godt på UEFAs Fair Play-ranking fikk med et ekstra lag i Europa League-kvaliken, men det er endret fra og med denne sesongen. Nå får de fair-spillene landene en pengebonus isteden.

- Fantastisk erfaring

Dag-Eilev Fagermo tror Odd greier å kvalifisere seg. Laget fra Skien ligger på fjerdeplass med 44 poeng, likt med Viking, med tre poeng opp til Stabæk på andreplass.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn