Norge - Malta, kl. 20.45 torsdag

Molde-profil: - Sjokkerende

Manchester United-stjerner rammet av rasisme. Molde og landslagets midtstopper Ruben Gabrielsen kaller det «sjokkerende». Ble selv angrepet på sosiale medier.

INNE I VARMEN: Ruben Gabrielsen var blant spillerne som deltok på et pressetreff på Thon Hotel Storo mandag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
INNE I VARMEN: Ruben Gabrielsen var blant spillerne som deltok på et pressetreff på Thon Hotel Storo mandag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Malta, kl. 20.45 torsdag

STORO (Dagbladet): Paul Pogba og Marcus Rashford bommet på straffespark for Manchester United. Da var helvete løs på sosiale medier. Begge spillerne ble hetset for hudfargen sin.

Søndag kveld skjedde det igjen: Da tidligere United-spiller Romelu Lukaku skulle ta straffespark for Inter mot Cagliari, kom det aperop fra tribunen.

- Sjokkerende og utrolig trist. Jeg kan ikke forstå at vi er der ennå, sier Molde-midtstopper Ruben Gabrielsen (27), som akkurat er tatt ut på landslaget.

Dagbladet møter midtstopperen på Thon Hotel Storo i Oslo. Norge møter Malta i EM-kvalifiseringen torsdag og Sverige søndag.

FERSKE GUTTER: Ruben Gabrielsen, Erling Braut Haaland og Mathias Antonsen Normann under pressetreffet med herrelandslaget i fotball på Thon Hotel Storo.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FERSKE GUTTER: Ruben Gabrielsen, Erling Braut Haaland og Mathias Antonsen Normann under pressetreffet med herrelandslaget i fotball på Thon Hotel Storo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Det som burde vært et totalt unødvendig tema for en samtale, er ikke til å unngå. Gabrielsen ble selv utsatt for en rystende hendelse i april i fjor. Molde hadde spilt mot Rosenborg. Etter kampen oppdaget han denne meldingen på Twitter:

«Ruben Gabrielsen er jaggu meg en bitter liten apekatt», skrev en person med emneknagg «monkey». Da reagerte Molde-spilleren umiddelbart.

- Jeg ville ta det med en gang, forteller han til Dagbladet.

- Når du sier sånne ting, er det noe du står for eller tenker. Jeg hadde behov for å si at dette er uakseptabelt. Rosenborg støttet meg hele tida. Jeg fikk masse gode tilbakemeldinger. Det var en fin ting for meg. Og det var en fin ting for alle med utenlandsk bakgrunn.

På Twitter svarte Gabrielsen vedkommende RBK-supporter som serverte søppelet:

«Jeg forstår at fotball vekker følelser og passion, og det er jeg veldig glad for. Men noen ting kommer jeg aldri til å akseptere, og det er rasisme! Skriv hva faen du vil om meg, men hold familie og hudfarge utenfor!»

RASISME: Onsdagens aviser i England fokuserer på Paul Pogba. Superstjernas straffemiss, og de rasistiske kommentarene som fulgte, får spalteplass. Video: Tore Ulrik Bratland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mannen beklaget til slutt meldingen og slettet hele Twitter-profilen.

De siste to ukene har manager Ole Gunnar Solskjær vært opprørt over at to av spillerne hans har fått gjennomgå på sosiale medier. For Pogba skjedde det etter at han bommet på straffesparket i 1-1-kampen mot Wolverhampton 19. august. Da Rashford gjorde det samme i 1-2-kampen mot Crystal Palace 24. august, opplevde også han kvalme og oppgulp.

Oppgjør

I løpet av mandagen tok Lukaku - som sørget for 2-1 til Inter på straffesparket - et oppgjør på Twitter.

REAGERER: Inter-spiller Romelu Lukaku. Foto: NTB scanpix
REAGERER: Inter-spiller Romelu Lukaku. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den belgiske spissen skriver:

«Mange spillere har i løpet av den siste måneden opplevd rasistiske angrep. Jeg opplevde det i går. Fotball er en sport som skal være hyggelig for alle, og vi skal ikke akseptere noen form for diskriminering som setter sporten i vanry. Jeg håper fotballmyndighetene over hele verden reagerer sterkt på all form for diskriminering.»

Gabrielsen er rystet over det som skjer:

- Det er ikke sånn jeg opplever hverdagen. Det er når folk får gjemt seg bak en skjerm - og har falsk profil - at de tør å si sånne ting. Jeg tror det må komme regler for sosiale medier og sånne ting må straffes. I England har det gjentatt seg gang etter gang. Det er ikke akseptabelt.

- Jeg kan ikke begripe det. Det er sjokkerende, sier Gabrielsen.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for bildet han la ut på sin egen Instagram etter tapet mot Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer

Han forteller at han ikke opplevde noe før fjorårets episode. Og han har heller ikke opplevd noe etterpå.

Fullt fokus

Nå har han imidlertid fullt fokus på Norge. Spania leder gruppa i EM-kvalifiseringen og har 12 poeng. På de neste plassene følger Sverige og Romania med sju poeng. Norge har fem, Malta tre og Færøyene null. De to beste lagene fra gruppa går til sluttspillet i 2020.

Gabrielsen ble hentet inn etter at det offisielle uttaket ble gjort, på grunn av skade hos Kristoffer Ajer.

- Det er seks poeng som gjelder, sier han.

- Jeg har sett mye på landslaget og det er spennende ting på gang. Jeg er glad for å være en del av det, påpeker han.