GLADGUTT: Mushaga Bakenga (22) røk akillesen i Molde-debuten i våres, men han smiler ennå. Norsk-kongoleseren har opplevd for mye til å la seg knekke av en skade på fotballbanen. Foto: Pål Marius Tingve
GLADGUTT: Mushaga Bakenga (22) røk akillesen i Molde-debuten i våres, men han smiler ennå. Norsk-kongoleseren har opplevd for mye til å la seg knekke av en skade på fotballbanen. Foto: Pål Marius TingveVis mer

Molde-spissens utrolige historie - møtte bestemora i landet familien flyktet fra

- Jeg skalv.

MOLDE (Dagbladet): I 1996 flyktet Mushaga Bakenga og familien med døden i hælene fra krigen i Kongo. Forrige uke var 22-åringen tilbake, og fikk et rørende møte med besteforeldrene.

Skylaget henger tungt over Molde, mens regnet faller i jevnt tempo. Det eneste som tyder på at det er sommer i Romsdal er at jazzfestivalen er i full gang. Utenfor Aker stadion smiler Mushaga Bakenga (22) mot Dagbladet.

- Nå har jeg begynt å trene med ball igjen, sier han.

Spissen fikk sju minutter i Molde-trøya før det smalt i våres. Akillesen røk. Siden har det handlet om rehabilitering.

Gullbryllup i Kongo Men skadeperioden har ikke bare vært negativ. Da muligheten for å reise til Den demokratiske republikken Kongo for å treffe familien dukket opp i begynnelsen av juli, fikk Bakenga, som uansett ikke kunne spille kamp, grønt lys av Molde.

Det betydde mye.

- Jeg var der i fem dager for å feire gullbryllup for besteforeldrene mine, det var fantastisk. Når man har familie man ikke ser så ofte, så blir det ekstra spesielt når man gjør det, sier Bakenga, eller bare «Mush» som han kalles, til Dagbladet.

22-åringen måtte reise til foreldrenes hjemland i all hemmelighet. Som fotballproff med god økonomi er det ikke nødvendigvis trygt å reise i Sentral-Afrika. Selv om han var nervøs på forhånd gikk det over all forventning.

- Kongo er et fantastisk fint land og Bukavu, som familien min bor i, er en hyggelig by. Det var litt som å komme hjem. Jeg føler meg veldig hjemme i Norge, men det gir en annen betydning å komme dit røttene dine er fra, sier Bakenga på kav trøndersk.

Verdenskjent onkel Historiene hans fra barndommen er skremmende, eller som han selv sier: «Som om de skulle vært tatt ut av en film».

De handler om en mor og en verdenskjent onkel som var svartelistet da krigen brøt ut høsten 1996. Bakengas onkel, Denis Mukwege, er gynekolog, fredsaktivist, og har mottatt FNs menneskerettighetspris.

I 2013 ble han nominert til Nobels fredspris, blant annet for å ha grunnlagt Panzi-sykehuset i Bukavu, der det årlig behandles rundt 3000 kvinner for voldtekt.

Høsten 2012 ble Mukwege utsatt for et attentatforsøk i hjembyen, men overlevde. Siden har ikke Bakenga turt å dra tilbake - før nå.

My grandma still calls me her sweetheart ?? #MaChérie #Congo

Et bilde publisert av Mushaga Bakenga (@mbakenga)


- Jeg trengte virkelig å se besteforeldrene mine. Jeg får ofte beskjed om at de er syke, og jeg hadde slitt veldig med samvittigheten hvis jeg ikke hadde dratt ned, og så fått beskjed en dag om at de er borte, forteller Bakenga.

- Satt og skalv 22-åringen ble født i Trondheim 8. august 1992, men da han var to år ble han tatt med til Kongo fordi moren jobbet for Unicef. Det gikk bra en stund, men så kom krigen, og Bakengas familie måtte flykte for livet. Bokstavelig talt.

- Vi snakket om krigen da jeg var der nede nå. Det er helt utrolig at alle som var med på den flukten overlevde. Vi var 70 stykker. Det er på en måte artig å høre historiene, men også traumatisk. Jeg har blokkert mange av de dårlige minnene, men da vi snakket om det satt jeg bare og skalv og tenkte at det er helt vanvittig at jeg er her i dag, sier han.

Etter lengre tid på flukt var det til slutt FN som hjalp Bakengas familie ut av landet.

Spissen sier at vi ville trengt mange timer om han skulle fortelle alle historiene krigen. Men for å illustrere dramatikken, forteller han:

- Tenk deg at du sitter i et fly og den ene propellen stopper, og flyet er på vei ned, og plutselig starter propellen igjen. Og neste gang flyet er i lufta, bare noen timer etterpå, så krasjer det. Det skjedde oss, og det er flere sånne historier, sier Bakenga.

Snakker swahili «Mush» røper at han har et helt spesielt forhold til mormoren.

- Hun har tatt meg spesielt til seg siden hun synes jeg minner så mye om morfar, som døde for noen år siden, sier han og smiler.

- Hun begynner å dra ordentlig på åra, men er fortsatt selvstendig. Hun klarer nesten ikke gå, men vil likevel gå med stokken sin opp trappa, sier han.

Bakenga vet ikke nøyaktig hvor gammel mormoren er, men han tror hun er rundt 90 år.

- Vi kaller henne bare «Mango». Hun har andre navn, men liker at vi kaller henne det, sier han, og røper at han snakker med slekta på swahili og fransk.

Lagde ball av poser og tau Molde-spilleren forteller at det var under flukten i og ut fra Kongo han begynte å spille fotball.

- Det var egentlig ikke en fotball, men noen poser vi tok litt tau og knøt rundt. Vi fikk i tak i noe annet, så da spilte vi med det mens vi flyktet, sier han.

- Foreldrene mine gjorde en fantastisk jobb med å få det som skjedde til å virke som det var normalt og litt artig. Jeg har så stor respekt for moren og faren min, legger han til.

Usikker på klubbframtida Det eneste man behøver å flykte fra i Molde er regnet. Det plasker fortsatt over Aker stadion. Det er på denne banen Bakenga, til mange trønderes frustrasjon, skulle ha vist seg fram i blått og hvitt denne sesongen, men akillesskaden har satt en effektiv stopper for det.

22-åringen er tilbake i trening, men tviler på at han kan spille kamp før Moldes låneavtale med belgiske Club Brugge går ut 6. august.

-Jeg vet ikke hva som skjer når avtalen går ut, så akkurat nå forholder jeg meg til at jeg skal tilbake. Det viktigste fokuset nå er å bli frisk.

- Har du lyst til å bli i Molde?

- Jeg har lyst til å spille fotball igjen. Hvor er ikke så viktig, men jeg trives her, faktisk mye bedre enn jeg hadde trodd. Jeg har veldig gode lagkamerater, det er en fin by og et bra sted.

• Molde, uten Bakenga, møter Bodø/Glimt lørdag klokka 18. Kampen sendes på Cmore Fotball.