RESPEKT: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og stjernespiss Eidur Gudjohnsen har stor respekt for hverandre.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
RESPEKT: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og stjernespiss Eidur Gudjohnsen har stor respekt for hverandre. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Molde-stjernas indre kamp: - Savnet etter kona og barna er stort

Mens Eidur Gudjohnsen storspiller i Molde, bor kona og hans tre yngste barn i Barcelona. I tillegg lever eldstesønnen Sveinn sitt liv på Island.

• Molde - Lillestrøm 4-2 (3-1)

MOLDE (Dagbladet): Eidur Gudjohnsen scoret sitt første Tippeliga-mål da han storspilte i Moldes 4-2-seier over Lillestrøm. Etter kampen ble han hyllet av både Ole Gunnar Solskjær og Harmeet Singh.

- Eidurs fotballhjerne, blikk og bevegelser er fortsatt verdensklasse. Han er en meget god spiller, som bare kommer til å bedre og bedre utover sesongen. Eidur trenger kamper og har en positiv formutvikling, sier Solskjær til Dagbladet.

- Jeg er Barca-fan og brukte å heie på Eidur da han spilte der. Det er stort å spille med ham. Han er en fotballklok spiller som jeg kan lære mye av, supplerer Singh.

Men å score mot Lillestrøm er ikke noe som får Gudjohnsen til å ta av. For det første er han ikke typen som mister bakkekontakten. For det andre har han stått for langt større prestasjoner tidligere i sin legendariske fotballkarriere.

Savner familien

I løpet av seks sesonger i Chelsea og tre i Barcelona rakk Gudjohnsen å oppnå veldig mye av det en fotballspiller kan drømme om: Han vant Champions League, Premier League, La Liga og spilte drømmefotball sammen med blant annet Lionel Messi og Ronaldinho.

Han smiler forsiktig når Dagbladet nevner hans tidligere lagkompiser.

- Jeg snakker fortsatt en del med Messi. Det er ikke så lenge siden jeg møtte ham. Han er veldig hyggelig. Det samme er Ronaldinho. Han har det største smilet som finnes, forteller Gudjohnsen til Dagbladet.

Han smiler over sin nye arbeidsgiver Molde, men den familiære situasjonen er ikke like gunstig. Mens eldstesønnen Sveinn Aron Gudjohnsen (17) bor og spiller fotball i toppdivisjonen på Island, bor kona og de tre andre barna i Barcelona.

To av dem, Andri Lucas (14) og Daniel Tristan (10), er også lovende fotballspillere i henholdsvis Espanyol og Barcelonas akademi. Gudjohnsen forteller til Dagbladet han elsker å se dem i aksjon, at det gir ham en helt spesiell glede.

I tillegg har 37-åringen ei datter. Det gjør vondt at de ser hverandre så sjelden.

- Det er klart at jeg savner familien min. Det savnet er stort. Men med dagens teknologi blir heldigvis verden mindre. Jeg snakker med dem på Skype veldig ofte, og vi besøker hverandre så ofte som det går, forteller Gudjohnsen.

- Det hadde vært verre hvis jeg endte opp i Asia. Jeg hadde mange tilbud derfra, men jeg ville spille i Europa. Jeg er glad for at jeg valgte Molde. Det er stille og rolig her. Jeg trives godt. Jeg har en fin leilighet og omgås med hyggelige folk

Smisker med Solskjær

Han kommer trolig til å flytte tilbake til Barcelona etter oppholdet i Molde.

- Jeg kommer nok ikke til å flytte til Island igjen. Det blir sannsynligvis å dra tilbake til Bacelona. Samtidig er vi på Island om sommerne og i jula. Det er da det er finest der.

Det var Ole Gunnar Solskjær som overtalte ham til å komme til Molde. Gudjohnsen forteller til Dagbladet at han er imponert over Moldes fasiliteter og profesjonalitet. Han stortrives i et miljø med ambisiøse og treningsville lagkamerater.

Han skryter også av sin nye trener.

NY HJEMMEBANE: Eidur Gudjohnsen har spilt tre år for Barcelona og seks sesonger i Chelsea, men synes ikke det er en nedtur å spille for Molde. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
NY HJEMMEBANE: Eidur Gudjohnsen har spilt tre år for Barcelona og seks sesonger i Chelsea, men synes ikke det er en nedtur å spille for Molde. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Ole Gunnar er en jeg har stor respekt for. Jeg har nok spilt mot Ole Gunnar i Premier League, men jeg kan ikke huske noen dueller. Vi spilte jo i hver vår ende av banen, så det er nok årsaken. Men det var alltid gøy å møte Manchester United. De var det største laget, og vi gjorde mange gode kamper mot dem, sier Gudjohnsen.

- Hvem er best av deg og Solskjær?

- Vi er to helt ulike spillere. Han var en bedre målscorer, mens jeg er en type som binder sammen midtbanen og angrepet og er mer involvert i spillet. Men siden Ole Gunnar er treneren min nå, kan jeg si han, sier han og ler.

Islands suksessoppskrift

Samtidig som han håper å skyte Molde til seriegull, vil han også skyte seg selv inn i Islands EM-tropp.

- Veldig mange lurer på hvordan Island har blitt så gode. Jeg tror det er fordi den generasjonen som kommer frem nå, er den første som har virkelig gode fasiliteter. Nå er det slutt på generasjonen som bare hadde sesong i fire måneder i Island. Nå er forutsetningene for å lykkes mye bedre, mener Gudjohnsen.

- Samtidig burde Norge være bedre. Og på mange måter vil jeg si at Norge er en bedre fotballnasjon enn Island selv i dag. Nivået på ligaen er bedre, og bredden er bedre. Akkurat nå skal Island til EM og ikke Norge, men det kan snu.

Islands bragd i EM-kvalifiseringen kom som et sjokk på de fleste.

- Det var overraskende at vi slo Nederland både borte og hjemme. Det er vi ikke vant til. Vi er en liten befolkning og har sjokkert mange. Det er veldig moro og noe vi må nyte. Island har alltid vært fotballgale. Nå har vi endelig et landslag som gjør det virkelig bra. For meg personlig er det noe helt ekstra å spille for landet sitt. Det gjør meg stolt og motiverer ekstra.

- Jeg fortjener EM-plass

De fleste unner tidenes fotballspiller fra Island en plass i EM-troppen etter så mange år med tro tjeneste for den lille fotballnasjonen.

- Jeg tror jeg har gode sjanser til å få spille i EM. Etter over 20 år på landslaget, føler jeg at jeg fortjener det. Samtidig er ikke fotball slik. Jeg må være god nok, og jeg skal være god nok. Det er opp til meg, sier 37-åringen.

Gudjohnsen vil bli en del av fotballen også etter at han legger skoene på hylla.

- Det kan hende at jeg blir trener etter karrieren. Jeg har ikke bestemt meg ennå, men et eller annet innenfor fotballen blir det nok. Jeg må finne det som kan gi meg mest glede, men det vil nok aldri bli som å spille fotball selv, forteller tidenes beste fotballspiller fra Island.

ISKALD: Moldes Eidur Gudjohnsen hadde ingen problemer med å sette straffesparket i mål mot Lillestrøm i går.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
ISKALD: Moldes Eidur Gudjohnsen hadde ingen problemer med å sette straffesparket i mål mot Lillestrøm i går. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer