FRAMGANG: Mats Møller Dæhli har vært ute med jumpers knee-skade i lang tid, men er dempet optimist for tiden. Framgangen har vært såpass bra at han i disse dager starter med løpetrening igjen. Her er han på trafikksikkerhetskampanjen «Hold Fokus» for to dager siden. Foto: Roy Wahlstrøm
FRAMGANG: Mats Møller Dæhli har vært ute med jumpers knee-skade i lang tid, men er dempet optimist for tiden. Framgangen har vært såpass bra at han i disse dager starter med løpetrening igjen. Her er han på trafikksikkerhetskampanjen «Hold Fokus» for to dager siden. Foto: Roy WahlstrømVis mer

Møller Dæhli: - Det kjennes bra ut. Alt har gått etter planen

I gang med løpetrening.

En jumpers knee-skade har satt Mats Møller Dæhli (20) ut av spill i mange måneder. Siden det stygge 1-5-tapet mot Kroatia 28. mars har han bare spilt en B-match for sin tyske klubb Freiburg.

Nå øyner unggutten derimot håp. Han har nettopp startet opp med rolig jogging igjen.

- Akkurat nå kjennes det veldig bra ut. Jeg er på min sjette uke i opptreningen, og alt har gått etter planen, og egentlig enda bedre enn planen vi la opp til, sier Mats Møller Dæhli til Dagbladet.

- Lover ingen ting Han drister seg derimot ikke til å antyde når han kan sparke fotball igjen, eller om han er klar til sesongoppkjøringen i Freiburg, som rykket ned i siste serierunde i årets bundesligasesong.

- Når jeg er tilbake igjen avhenger helt av hvordan kneet responderer på løpingen. Om det går fint, så trenger det ikke å gå så lang tid. Men det har gått så lang tid nå at jeg venter til jeg blir frisk før jeg sier at jeg er klar. Jeg tør ikke love noen ting, sier han.

Tysklandsproffen har vært hjemme siden 10. mai og har trent hver dag under skadeperioden.

- Jeg har brukt tiden godt. Jeg har ikke hatt ferie fra trening, men har ferie nå i den forstand at jeg får se kjæreste, venner og familie.

- Vi er ikke Spania 2. bundesliga starter i slutten av juli.

For Norges sin del er neste store oppgave EM-kvalikkampen borte mot Bulgaria 3. september.

Etter 0-0 mot Aserbajdsjan sist, så gikk Norge glipp av svært kjærkomne poeng i jakten på EM-sluttspillet i Frankrike i 2016. Nå må Norge ha et resultat i Sofia i september for å holde liv i EM-drømmen.

- Vi er ikke Spania, men Aserbajdsjan hjemme skal vi slå. Når vi ikke gjør det, så sier det seg selv at veien til EM blir lengre. Men vi gir oss ikke. Vi må være profesjonelle og bare tenke på neste kamp. Den kan vi vinne, sier Mats Møller Dæhli til Dagbladet.

- Ikke mye som skal til Norge har ikke scoret mål i de to siste landskampene - og totalt har A-landslaget bare levert 14 scoringer på 18 kamper i Per-Mathias Høgmos regjeringstid.

- Effektiviteten vår er ikke bra nok, ingen tvil om det. Den må opp. Men vi har folk som scorer jevnlig i Tippeligaen, og så har vi Joshua King og Håvard Nielsen i tillegg, som har mål i seg. Det er ikke mye som skal til før vi klarer å snu det, mener Møller Dæhli.

Med et ungt landslag, så mener han det er naturlig at det vil svinge litt i prestasjonene.

- Det er litt av utfordringen med å satse ungt. Vi mangler litt rutine flere steder. Det gjelder å bruke hver samling til å bli bedre og ta steg gradvis for å utvikle det prosjektet vi har startet, for vi har mange spennende spillere som kan utvikle seg.

Har ikke lappen Tirsdag var han - sammen med blant andre Joshua King og OMar Elabdellaoui - med på Trygg Trafikk og Gjensidige sin felles trafikksikkerhetskampanje «Hold Fokus» - som forsøker å endre endre på nordmenns uvaner vaner bak rattet.

En undersøkelse viser at en av tre fokuserer på noe annet enn å kjøre vil når de sitter bak rattet - og spesielt mobiltelefonen er den vi er opptatt av.

For Møller Dæhli sin del er det foreløpig ikke noe problem. 20-åringen har ikke førerkort engang.

- Jeg klarer meg fint med sykkel i Tyskland og tar trikk og t-bane når jeg er hjemme i Norge. Det synes jeg er helt nydelig. Dessuten er det både trafikksikkert og miljøvennlig, hehe, sier han til Dagbladet.

Venter på motivasjonen Møller Dæhli startet med kjøretimer mens han var i England, men fullførte ikke.

- Kjørelæreren min England var fornøyd, men så ble jeg litt «slækk» og så byttet jeg klubb. Da rakk jeg ikke mer. Nå må jeg begynne på nytt igjen i Tyskland, for det er andre regler for hva du må gjennom,.

- Jeg har vært gjennom det både i Norge, England og nå i Tyskland. Det har blitt litt kaos, men selvfølgelig må jeg ta lappen etter hvert. Jeg venter bare på den siste motivasjonen, men den har ikke kommet ennå, sier han.

Taktikk: Å overleve For å understreke hvor farlig det er å fikle med mobilen mens man kjører bil, så skulle kjendisene som stilte opp på kampanjen svare på tre sms'er mens de kjørte gokart.

For Mats sin del gikk det dårlig.

Han hadde dårligste rundetid, og fikk heller ikke svart på noen sms-er.

- Hva var taktikken din?

- Å overleve. Jeg er fryktelig dårlig på gokart. Jeg er ikke så glad i fart, sier Mats Møller Dæhli.