Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Monacos unge talenter trollbinder Europa: - Dersom vi er avhengig av én spiller, er det lettere å stoppe oss

Ligue 1-klubben har det beste angrepet i Europa, med masser av ungt talent og sult. Det fikk blant andre Manchester City smertelig erfare i Champions League. Neste ut er Borussia Dortmund. 

UNGE OG SULTNE: Bak fra venstre: Fabinho, Andrea Raggi, Djibril Sidibe, Tiemoue Bakayoko, Jemerson, Danijel Subasic. Foran fra venstre: Kylian Mbappe Lottin, Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Thomas Lemar og Valere Germain. Foto: AFP PHOTO / Pascal GUYOT / NTB Scanpix
UNGE OG SULTNE: Bak fra venstre: Fabinho, Andrea Raggi, Djibril Sidibe, Tiemoue Bakayoko, Jemerson, Danijel Subasic. Foran fra venstre: Kylian Mbappe Lottin, Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Thomas Lemar og Valere Germain. Foto: AFP PHOTO / Pascal GUYOT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Monaco leder Ligue 1 med tre poeng ned til serietoer PSG. Mannskapet til Leonardo Jardim har scoret smått utrolige 87 mål på 30 ligakamper.

For å sette det i perspektiv: Barcelona - med den fryktinngytende trioen Lionel Messi, Neymar og Luis Suarez på topp - har scoret 81 ligamål på 28 kamper denne sesongen. Real Madrid har «bare» scoret 71 mål på 27 kamper, med Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og Gareth Bale i spissen. Monaco har også 27 nettkjenninger mer enn hva stjernegalleriet til Paris Saint-Germain har produsert på like mange kamper.

Enkelt sagt: Monaco scorer utrolig mye mål, og det ikke bare i hjemlig serie. Klubben har blant annet slått Tottenham to ganger i Champions League-gruppespillet (begge gangene 2-1) og Manchester City er foreløpig siste offer for de offensive kvalitetene til det franske laget. Men det er langt ifra sikkert at Pep Guardiolas mannskap er det siste som får kjenne nederlag på kroppen etter møte med Monaco.

Monaco bruker ikke lenger store summer på spillerkjøp, som da Claudio Ranieri hostet opp rundt 400 millioner kroner for James Rodriguez og 550 millioner kroner for Radamel Falcao i 2013. Årsaken til at klubben kunne skrive ut store sjekker, var den russiske milliardæren Dimitrij Rybolovlev, som pumpet penger inn i klubben fra fyrstedømmet etter å ha kjøpt dem i 2011.

Monaco30225387-2671
Paris Saint-Germain30215460-2168
Nice301810248-2464
Lyon291621160-3450
Marseille301371043-3746
Bordeaux301210842-3746
Saint-Étienne301111834-2444
Rennes30912928-3339
Angers301161331-3839
Guingamp301081237-3938
Nantes301081228-4438
Toulouse309101132-3337
Metz29981229-5335
Lille30971429-3734
Montpellier30891343-5433
Caen30951631-5132
Dijon306101438-4728
Nancy30771621-4028
Bastia305101524-4425
Lorient30741932-6125

Unge talenter i rekkene

Rodriguez har seinere blitt solgt, og rutinerte spillere som Ricardo Carvalho, Jeremy Toulalan og Dimitar Berbatov har også forlatt klubben. En som fortsatt er å finne i Monaco er Falcao, som var på utlån i både Manchester United og Chelsea med vekslende hell. I tillegg er EM-vinner João Moutinho fortsatt en viktig brikke på midtbanen. Ellers er laget fullpakket med unge talenter.

- Her forsøker vi å spesialisere og maksimere antallet unge spillere vi har, sier Jardim, som kom til Monaco fra Sporting i hjemlandet Portugal for to år siden - men han ble faktisk født i Venezuela.

- Det er det vi har gjort og vi har noen tydelige eksempler i Yannick Carrasco, Anthony Martial, Layvin Kurzawa og Geoffrey Kondogbia. De dro ut, og nå har vi andre spillere som Thomas Lemar, Bernardo Silva, Tiemeue Bakayoko, Fabinho, Djibril Sidibe og Benjamin Mendy. Jemerson, som er litt eldre, er også i den gruppa. De er alle unge folk som spiller på et høyt nivå for første gang. De vokser, sier Jardim.

Det fører også til interesse fra de største klubbene i Europa. Carrasco er nå i Atlético Madrid og Martial er som kjent i Manchester United, som også gjorde seriøse forsøk på å sikre seg Fabinho i sommer.

- Det var kontakt mellom klubbene, innrømmer den brasilianske høyrebacken.

- Ikke direkte med meg, ingen snakket med meg, men med min agent. Jeg så også at det ble skrevet mye i pressen. Jeg er glad for å bli linket til store klubber, men dersom ikke noe skjer, så betyr det ikke så mye, gjør det? Det er derfor jeg fortsetter å jobbe hardt, sier Fabinho.

Fabinhos agent er ingen ringere enn Jorge Mendes, som også representerer Manchester United-manager José Mourinho.

- Det å jobbe med José er bra fordi han er den beste i verden, sier 23-åringen.

- Jeg snakker ikke med ham hele tiden - han har en stor liste med spillere - men han har tid til alle. Han forsøker alltid å sjekke om alt er bra og spør ofte om jeg trenger noe.

Fabinho signerte nylig en ny kontrakt som løper til 2021, men han er gira på å spille i Premier League en dag.

- Målet mitt er å komme til en klubb på størrelse med Manchester United - jeg aner ikke om jeg en dag vil være en United-spiller, men jeg fortsetter å jobbe slik at ryktene en dag blir sanne, forklarer han.

- Jeg har snakket med David Luiz og Filipe Luis om Premier League-erfaringen. Filipe sa at det er høy intensitet i hver eneste kamp. Du kan kanskje hvile noen uker i andre ligaer, men ikke i England. Det er i den ligaen jeg ønsker å spille. Hver kamp er utsolgt. Fotballen i England er fysisk, men det er den i Frankrike også, så jeg ville ikke hatt noe problem med å tilpasse meg.

MONACO-MANAGER: Leonardo Jadim. Foto: AP Photo/Michel Spingler/NTB Scanpix
MONACO-MANAGER: Leonardo Jadim. Foto: AP Photo/Michel Spingler/NTB Scanpix Vis mer

Jobber med de beste

Fabinho har tilpasset seg bra til livet i Monaco, etter at han tidligere hadde et opphold i Real Madrid etter utlån fra Rio Ave, bare noen uker etter at han ankom den portugisiske klubben fra brasilianske Fluminense.

- Jeg hadde bare spilt én vennskapskamp for Rio Ave før jeg dro til Real Madrid, jeg tilbrakte ikke så mye som en måned i Portugal, sier han.

- Plutselig skulle jeg til Real Madrid. Det overrasket meg og min familie, det var mye mer enn vi hadde drømt om.

- Da jeg først ankom var det mange seniorspillere som var bortreist, så jeg begynte å spille med A-laget - med verdensstjerner som Kaká, Ángel Di María, Gonzalo Higuain og Luka Modric. Jeg tilbrakte sesongen med Castilla-troppen og det var et bra år. Noen måneder seinere fikk jeg muligheten til å spille for førstelaget, på Bernabéu mot Málaga. Jeg fikk en assist på scoringen til Di María og det var en perfekt debut. Til å være min første sesong som senior på et profesjonelt nivå i Europa, var det en fantastisk start, sier Fabinho.

Det ble bare med den ene sesongen i Real Madrid, for Monaco kom og banket på døra.

- Jeg hadde mulighet til å bli værende i Castilla, men Jorge Mendes snakket med meg om Monaco, sier Fabinho.

- Da jeg så prosjektet de hadde startet og spillerne de hentet, ønsket jeg å komme hit.

STORTRIVES I MONACO: Brasilianske Fabinho. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix
STORTRIVES I MONACO: Brasilianske Fabinho. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix Vis mer

Sølvtøy i horisonten?

Moanco-prosjektet har fortsatt til gode å levere en ligatittel. Etter at klubben rykket opp igjen fra andredivisjon, ble de nummer to i 2014 og nummer tre i 2015 og 2016. Men dette kan være deres store sjanse.

- Resultatene har vært gode de tre sesongene vi har vært i Ligue 1, men vi ønsker selvfølgelig å vinne titler, sier Monacos visepresident Vadim Vasilyev.

- Nice har overrasket alle denne sesongen, og Paris Saint-Germain er fortsatt favoritter, men jeg håper at vi kan kjempe om tittelen.

- Å vinne Champions League-gruppa bekrefter også all den jobben vi har gjort og det gjorde oss stolte. Prosjektet vårt er veldig klart: Å sette sammen unge talenter med erfarne spillere. At vi har kommet til Champions League-sluttspillet to av de siste tre sesongene er et bevis på stabiliteten vår.

- Leonardo Jardim klarer å få det beste ut av spillerne her, han har gjort en fantastisk jobb siden han kom. Det er mange unge spillere som har stått fram. Falcaos gjenkomst og gode form, hvor to engelske klubber mislykket med ham, sier mye om Leonardos gode jobb, sier Vasilyev.

Skalpen til engelske lag

Bernardo Silva har også blomstret under Jardim. 22-åringen kom fra Benfica i 2014 og har fått plass i troppen til Portugal på grunn av sin gode form. Han ville vært med i 2016-EM om det ikke hadde vært for en skade, noe som gjorde at Renato Sanches fikk muligheten i stedet. Han ble seinere kåret til turneringens beste unge spiller.

- Leonardo Jardim har alltid stolt på meg og latt meg uttrykke meg på banen, sier Silva til FourFourTwo.

- Han står spillerne nært og føler med på alt de gjør. Jeg er inne i min tredje sesong i Monaco nå og jeg har utviklet meg mye under Leonardo, på samme måte som mange andre spillere i laget.

Silva scoret blant annet i Monacos 2-1-seier over Tottenham på Wembley i september.

- Det var et fint øyeblikk, sier den offensive midtbanespilleren, som også har vært linket til Manchester United.

FEIRET SEIER OVER CITY: Bernardo Silva. Foto: NTB Scanpix
FEIRET SEIER OVER CITY: Bernardo Silva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Å spille på en myteomspunnet stadion med 90 000 tilskuere og samtidig oppleve en fin seier, jeg vil aldri glemme den dagen. Å slå Tottenham to ganger - i teorien var de det beste laget i gruppa - er noe vi var stolte over, sier Silva.

Det er ikke i nærheten av like mange tilskuere på Stade Louis ll. Stadion har plass til 18 500 tilskuere og er sjeldent fullpakket. Gjennomsnittet denne sesongen er mindre enn 9000, noe som er lavest i Ligue 1, til tross for at Monaco altså leder ligaen.

- Vi har ikke det høyeste tilskuerantallet i Europa, men vi må ta folketallet i betraktning, sier Vasilyev, som påpeker at det bare bor 38 000 mennesker i Monaco.

- Våre digitale plattformer viser at vi er topp 20 i Europa, det er bevis på at det er mange som støtter Monaco.

- Stadion er ikke tom, det må du ikke tro. Vi har supportere som alltid følger oss, sier Fabinho.

Hvis du ser bort fra små tilskuermasser, er det definitivt verre steder å leve og jobbe enn i Monaco.

- Å leve i Monaco er fantastisk, sier Jardim.

- Vi har havet noen få meter unna, og det er også trygt å leve her. I motsetning til hva du kanskje tror, er Monaco et veldig rolig sted å bo. Monaco er veldig karakterisert av glamour, raske biler og mye penger, men i helgene ser du ikke mange folk i gatene. I tillegg er det bare 20 minutter med bil til Italia, Nice er en halvtime unna, og fjellet er også i nærheten. Vi har mange fordeler her.

- Livskvaliteten her er veldig bra og når det gjelder fotballen er det rolig, legger Fabinho til.

- Det er ikke mye bryderi, selv for spillere som Falcao, som er vår mest kjente spiller. Folk spør ikke hele tiden etter bilder og autografer. Monaco er unik i så måte.

Ikke kjedelig

I tillegg til en etterlengtet anonymitet, er det også store ting og store navn på dørstokken, som Monaco Grand Prix og Prince Albert.

- Han møter oss alltid i garderoben etter store kamper og jeg har også møtt ham på noen tilstelninger i Monaco, forklarer Fabinho.

- Første gang jeg møtte ham tenkte jeg for meg selv: «Wow, Prins Albert er her med meg». Nå er jeg mer vant til det. Det er fint å kunne henge med ham, det er også noe som gjør klubben vår annerledes, og det er spesielt, sier han.

- Jeg har også blitt invitert til å se Formel 1-trening her, hjemme hos noen som jeg aldri har møtt før. Jeg var så spent på å se det, så jeg møtte fyren som ønsket meg velkommen som om jeg var en gammel venn. Så har du den gangen da jeg og mine lagkamerater var invitert på en kunstutstilling for å se på noen yachter og kjøre noen raske biler. Jeg fikk muligheten til å prøve noen biler - kanskje slike ting er normalt i fotballen, jeg vet ikke, men for meg var det annerledes. Jeg hadde aldri opplevd noe slik tidligere, sier Fabinho.

SUPPORTER: Prins Albert II av Monaco. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix
SUPPORTER: Prins Albert II av Monaco. Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE / NTB Scanpix Vis mer

Fabinho har fått oppleve mye nytt i det siste. Han spilte sin første kamp for Brasil i 2015, selv om han ikke er med på at han kan bli den neste Dani Alves, Juventus-backen som nå er 33 år gammel.

- Jeg vil bare etablere meg på landslaget, sier han.

- Dani Alves er veldig bra, og alderen er ikke noe problem for ham. Men jeg håper jeg får muligheten.

- Når det gjelder klubbfotball, ønsker jeg å etterlate meg en arv her i Monaco og skrive meg inn i historiebøkene. Jeg vet at jeg alltid vil ha en høy stjerne her, men jeg vil vinne trofeer slik at bilder av meg en dag vil henge i korridoren slik at jeg blir husket av alle. Så vil jeg dra til en storklubb dersom jeg må, sier han.

Annerledes tilnærming

Tiden vil vise hvor lenge Monaco klarer å holde på spillere som Fabinho.

- Vi må hele tiden spørre oss selv om det er riktig tid for spillere å dra til en større klubb. Vi analyserer situasjonen til klubben og spilleren før vi tar de avgjørelsene, sier Vasilyev.

- Det er også nødvendig å ta hensyn til det økonomiske aspektet, fordi modellen vår er delvis basert på overganger i likhet med hvilken som helst annen klubb, bortsett fra giganter som Barcelona, Bayern München, Real Madrid, Manchester City og Chelsea. Men ved å se Yannick Carrasco, en spiller som er utviklet i Monaco, score i Champions League-finalen for Atlético Madrid forrige sesong, føler jeg at alt fungerer bra.

Å vite at de beste spillerne dine sannsynligvis ikke vil bli værende for alltid, gjør Jardims jobb som manager ekstra vanskelig.

- Dette prosjektet må ha en god utvikling på to områder: ytelse og resultater, men også spillerutvikling, forklarer treneren.

- Veldig få klubber i Europa klarer å møte disse kravene. Det som er mest vanlig er å ha klubber som retter fokus på prestasjoner og hvert år investerer for å oppnå resultater. På den andre siden har du klubber som har fokus på spillerutvikling hvor den sportslige suksessen blir oversett. Her forsøker vi å gjøre begge deler samtidig. Vi har solgt en del spillere de siste to årene og resultatene må være de samme.

Hvordan klarer Jardim å oppnå det?

- Min første regel som trener er å tjene penger på det som eksisterer. Selvfølgelig vil jeg alltid ha mer ressurser, men det viktigste er å tjene penger på det vi allerede har. I alle klubbene jeg har jobbet, om det er i Portugal, Olympiakos og nå her i Monaco, har jeg alltid vært ute etter det, sier han.

- Du må forstå hvordan unge folk jobber. Siden de er nye, har de ikke den samme stabiliteten som de eldre spillerne. De vil gjøre feil, de vil tabbe seg mer ut enn de eldre, og de vil ha større form-svingninger. Som trener må jeg ha følsomheten til å veilede dem på en måte som minimerer de situasjonene og forbedrer kvalitetene de allerede besitter. Det er min jobb.

- Dersom viktige spillere drar, har vi yngre spillere som allerede har spilt for førstelaget: Almamy Toure, Kylian Mbappe, Adama Traore, Kevin N'Doram. Vi forsøker gradvis å gjøre slik at disse ungguttene er forberedt når andre drar, sier Jardim.

Variert trussel

Jardims spillermateriale mangler ikke fart, men han verdsetter lagarbeid mer enn ren fysikk.

- Det viktigste er å ha et lag hvor alle gjør sitt beste og alle kan tolke spillet og strategien for å hjelpe kolleger, sier han.

- I fotball er den fysiske delen viktig, men ikke det viktigste. Verken Maradona eller Messi vil vinne på 100 meter eller maraton. Det interesserer meg ikke å ha en atletisk spiller som er veldig eksplosiv, men som dreper de kvalitetene han har ved å tenke at det også er viktig at han blir muskuløs og sterk. Det kan ta livet av systemet i laget og spilleren. Det er det samme som å forandre pH-verdien i en elv - du risikerer å utslette et helt økosystem, sier Jardim.

Det at så mange spillere har utviklet seg under Jardim, betyr at Monaco verken er eller har vært avhengig av én stjernespiller.

- Dersom vi er avhengig av bare én spiller, er det lettere å stoppe oss, forklarer han.

- Det er grunnen til at jeg ikke har hatt en angriper de siste tre årene som har scoret mer enn ti mål i løpet av en sesong - unntaket er Falcao denne sesongen, selv om de fleste målene er fordelt på alle spillerne i stallen. Her scorer alle spillerne, midtstopperne, midtbanespillerne, vingene og backene.

Det skal samtidig nevnes at stortalentet Kylian Mbappe står med 12 mål i ligaen og 19 mål i alle turneringer denne sesongen. Han scoret blant annet to mål mot Caen nylig.

Premier League?

Jardims innflytelse strekker seg utover Monacos unge spillere også. William Carvalho, Adrien Silva og Joao Mario var alle bundet til Sporting da han var på Estadio Jose Alvalade. Kanskje det ikke er så rart at han har blitt lansert som en outsider til Arsenal-jobben, dersom Arsene Wenger skulle forlate klubben etter sesongen.

MØTER DORTMUND: I Champins League. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/AP/NTB Scanpix
MØTER DORTMUND: I Champins League. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/AP/NTB Scanpix Vis mer

42-åringen legger heller ikke skjul på at han har ambisjoner om å jobbe i Premier League i løpet av fremtiden.

- Jeg jobber alltid mot å nå et høyere nivå, innrømmer han.

- Hvem ønsker ikke å jobbe i Europas beste liga? Alle trenere ønsker å ha den erfaringen, og jeg er ikke noe unntak, sier Jardim.

Akkurat nå fokuserer han på Champions League, hvor neste oppgave er tyske Borussia Dortmund i kvartfinalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!