GIKK I BAKKEN: Edvald Boasson Hagen fikk et ublidt møte med asfalten på tredje etappe av Giro d'Italia. Men nordmannen kjempet seg mesterlig tilbake for å hjelpe lagkameraten i spurten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIKK I BAKKEN: Edvald Boasson Hagen fikk et ublidt møte med asfalten på tredje etappe av Giro d'Italia. Men nordmannen kjempet seg mesterlig tilbake for å hjelpe lagkameraten i spurten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Monster-opptrekk av Boasson Hagen etter velt

Team Sky tuktet på målstreken av Marcel Kittel.

(procycling.no): Marcel Kittel (Giant-Shimano) tok sin andre strake etappeseier i Giro d´ Italia søndag. Den lynraske tyskeren kastet seg de nødvendige meterne foran Ben Swift (Team Sky), som fikk et mesterlig opptrekk av lagkompis Edvald Boasson Hagen.  

Italienske Elia Viviani (Cannondale) ble nummer tre, mens Boasson Hagen holdt inn til en sjetteplass i den svært hektiske finalen.  

Nordmannen deiset i bakken 33 kilometer før mål på denne tredje etappen. Rudsbygdingen var innblandet i en stor velt hvor nesten halve feltet var involvert. Han kom seg imidlertid raskt opp igjen på sykkelen.  

Uheldig var også lagkamerat Swift som fikk mekaniske problemer og måtte bytte sykkel 20 kilometer før etappen skulle avgjøres. Dermed fikk begge spurterne hos Team Sky et dårlig utgangspunkt foran finalen i Dublin.  

Begge kjempet seg imidlertid tilbake til feltet i tide for å spurte om seieren. På oppløpet så det lenge ut til at Swift skulle vinne etter at Boasson Hagen hadde ledet feltet gjennom siste sving. Men på de siste 30 meterne ble engelskmannen innhentet av Kittel, som kom stormende bak iført sin røde poengtrøye.

TO STRAKE: Marcel Kittel tok sin andre strake etappeseier i Giro d'Italia. Foto: CYCLING-ITA-GIRO
TO STRAKE: Marcel Kittel tok sin andre strake etappeseier i Giro d'Italia. Foto: CYCLING-ITA-GIRO Vis mer

- Jeg ble ikke skadet i velten. Fordi det var motvind som bremset feltet klarte jeg også å komme tilbake i tide for å gjøre opptrekket, sier Boasson Hagen etter målgang ifølge teamsky.com.

Nordmannen måtte bryte fjorårets Tour de France da han veltet og skadet skulderen. Dagens krasj skal ikke ha preget Sky-rytteren nevneverdig.  

- Med en gang merket jeg noen smerter i skulderen, men det forsvant og jeg kjente ikke noe under avslutningen. Jeg klarte å få en god linje gjennom s-svingen de siste 300 meterne, og både jeg og «Swifty» gikk i full gass derfra.  

- «Swifty» fikk andreplassen. Det er bra, men det er synd at han ikke holdt helt inn. Som lag kjørte vi et utrolig bra opptrekk og jeg er sikker på at «Swifty» vil kjempe om seier igjen snart. 

Kaotisk finale

Gjennom krappe svinger i sentrum av den irske hovedstaden tok Giant-Shimano kommando for bringe frem Kittel. Fra to kilometer og inn var farten svært høy, men ingen lag hadde full kontroll over spurten. Massespurtene i Giroen har et rykte for å være svært tekniske, og selv når det italienske rittet er på visitt i Irland må spurterne navigere seg frem som slalåmløpere på de siste kilometerne.  

Lørdag viste Kittel storhet da han mer eller mindre på egenhånd manøvrerte seg frem til en god posisjon innenfor de siste 500 meterne. Til tross for et famlede opptrekk holdt tyskeren hodet kaldt og dominerte oppløpet med en kraftfull langspurt.  

Søndag feiret han 26-års dagen ved å gjenta bedriften på de siste 100 meterne, idet som var en svært tett spurt. Dette er Kittels sjuende etappeseier i en Grand Tour. 

Store velt og surt vær
Den tredje etappen av årets Giro d´ Italia var også den siste på irsk jord. I likhet med lørdag var denne flate etappen skreddersydd for spurterne. Våte veibaner og kjølige temperaturer gjorde imidlertid den 187 kilometer lange reisen sydover til Dublin til en strabasiøs affære.

Også i dag skapte frykten for sidevind nervøs stemning blant rytterne, og kampen om posisjonene i feltet var intens inn mot finalen.  

60 kilometer før mål gikk en stor velt i hovedfeltet, hvor blant annet Michele Scarponi (Astana) fikk et ublidt møte med asfalten. Den italienske veteranen kom seg imidlertid opp igjen på sykkelen etter kort tid og fullførte etappen.
 

Ironisk nok var Scarponi en av forhåndsfavorittene som kjørte seg opp i sammendraget på søndagens etappen. En splitt på elleve sekunder skilte de to første gruppene i mål.
Australske Micheal Matthews (Orica-GreenEDGE) forsvarte sin rosa ledertrøye og har nå en god sjanse til å beholde den i noen dager til.

Mandag har Giroen hviledag, før rittet fortsetter på italiensk jord tirsdag, med nok en spurtetappe til Bari.  

• Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no

Monster-opptrekk av Boasson Hagen etter velt