<strong>PÅ TOPPEN:</strong>  Olga Kaniskina etter OL-gullet i Beijing dengang jukset fortsatt lønte seg.FOTO:  EPA/Jens Buettner.
PÅ TOPPEN: Olga Kaniskina etter OL-gullet i Beijing dengang jukset fortsatt lønte seg.FOTO: EPA/Jens Buettner. Vis mer

Mønsterelev fra svindelskolen

Russlands Therese Johaug ble likevel avslørt av sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET systematisk oppdatert blodpass avslørte til slutt den alltid pliktoppfyllende Olga Kaniskina. Da var hun Russlands svar på Therese Johaug; suveren på idrettsbanen, vever, vakker og populær på førstesidene til ukebladene. Olga gjorde den lett obskure idretten kappgang til sport for russere flest. Etter tre VM-gull på rad ble hun i 2011 av et magasin kåret til "Årets kvinnelige idrettsutøver" i Russland.

Da russiske antidopingmyndigheter (Rusada) selv avslørte henne ett år seinere, valgte de å vente med å fortelle det. Olga fikk legge opp. Først i januar sist vinter; halvannet år etter at hun var ferdig som kappgjenger, ble svindelen kjent. Sammen med fire andre stjerner fra samme sport, var Kaniskina blitt suspendert for tre år og to måneder med tilbakevirkende kraft fra høsten 2012.

Det var en selvjustis som svei for russerne.

<strong>FORSIDEPIKE:</strong>  Olga bare vant og vant. I 2011 ble hun kåret til "Årets kvinnelige idrettsutøver" i Russland. FOTO:  EPA/Jens Buettner.
FORSIDEPIKE: Olga bare vant og vant. I 2011 ble hun kåret til "Årets kvinnelige idrettsutøver" i Russland. FOTO: EPA/Jens Buettner. Vis mer

BARE noen år tidligere sendte daværende president Dmitry Medvedev følgende gratulasjonstelegram til Olga etter nok en internasjonal triumf:

- Du har enda en gang vist din olympiske klasse og demonstrert uvanlige evner og sann kampånd. Gullmedaljen din var et stort bidrag til det russiske lagets resultat.

Det var egentlig en forsiktig ros fra den russiske presidenten. I flere år konkurrerte Olga med tilnærmet seiersgaranti, en egenskap hun forøvrig delte med mange av elevene fra Den Olympiske Kappgangskolen i Saransk; distriktshovedstaden i republikken Morovia i grenseområdet mot Kasakhstan. Den internasjonale suksessen i kappgang ble så massiv at Vladimir Putin; vel tilbake som  Russlands enehersker, etter London-OL inspirerte byens myndigheter til å planlegge en æresstatue av lagets trener Viktor Chegin.

<strong>TILSYNELATENDE KULT:</strong> Ved hjelp av god fotografering ble selv den odde øvelsen kappgang ganske kul idrett under sommerlekene i Beijing. Det som flere av deltakerne stappet i seg for å vinne, var ikke like kult. Olga vant 20km på rekordtida 1.26.31. Ta en tur for å teste hvor fort du må gå for å holde følge. FOTO: AFP/ Axel Schmidt.
TILSYNELATENDE KULT: Ved hjelp av god fotografering ble selv den odde øvelsen kappgang ganske kul idrett under sommerlekene i Beijing. Det som flere av deltakerne stappet i seg for å vinne, var ikke like kult. Olga vant 20km på rekordtida 1.26.31. Ta en tur for å teste hvor fort du må gå for å holde følge. FOTO: AFP/ Axel Schmidt. Vis mer

Etter denne nye runden med dopavsløringer der mer enn 20 av Chegins disipler er hektet for svindel og han selv blitt kastet som landslagstrener,  har det imidlertid blitt med tanken.

FOR i hjembyen Saransk måtte også Olga trekke seg fra sin nye stilling som rektor på  Kappgangskolen på direkte ordre fra den russiske sportsministeren. Det var et stort fall etter en spesiell karriere.

Hun hadde slett ingen bakgrunn som pekte mot denne dopingskandalen. Som en forsiktig 14-åring ble Olga i 2004 foreslått som kandidat til byens helt spesielle  talentskole av en hjelpsom gymlærer. Den forsiktige tenåringen hadde mistet moren sin flere år før og var bare motvillig blitt dratt med på kappgang; hovedidretten i Saransk. Olga brukte helst tida som en flittig storesøster som hjalp faren sin med å passe på lillebror.

<strong>FRA SAMME SKOLE:</strong>  I London-OL ble Olga til slutt slått av Elena Lashmanova; enda en av Viktor Chegins elever fra Saransk. Også Elena ble seinere tatt for doping, og soner nå to års utestengelse. Likevel har hun fått lov til å konkurrere i hjembyen. FOTO: AP/Mike Groll.
FRA SAMME SKOLE: I London-OL ble Olga til slutt slått av Elena Lashmanova; enda en av Viktor Chegins elever fra Saransk. Også Elena ble seinere tatt for doping, og soner nå to års utestengelse. Likevel har hun fått lov til å konkurrere i hjembyen. FOTO: AP/Mike Groll. Vis mer

Skolens sjef Viktor Chegin var allerede da det store navnet i russisk kappgang, og tvilte på den beskjedne, spinkle jentas muligheter. Han ble fort overbevist av Olgas usedvanlige vilje der hun tråkket ut på langøktene med de seigeste gutta:

- Jeg har sett mange større talenter, men ikke maken til treningsstyrke, ydmykhet og lydighet. Hun er en virkelig vinner som kjemper rettferdig til siste slutt, fortalte Chegin seinere.

Men alt det mørke bak suksessen som fulgte, snakket han ikke om.

<strong>GODE FORBINDELSER TIL SARANSK:</strong>  Putin ymtet frampå om ikke kappgang-trener Viktor Chegin fortjente en statue i Saransk. Foreløpig er det blitt med et hellig kyss med byens erkebiskop Varsonofil. FOTO: EPA/Sergei Chirikov.
GODE FORBINDELSER TIL SARANSK: Putin ymtet frampå om ikke kappgang-trener Viktor Chegin fortjente en statue i Saransk. Foreløpig er det blitt med et hellig kyss med byens erkebiskop Varsonofil. FOTO: EPA/Sergei Chirikov. Vis mer

DEN stillheten er mye av årsaken til Olga Kaniskinas fall. Den snilleste og mest pliktoppfyllende eleven ble med på en gigantisk svindel. Til slutt satt hun selv som bestyrer av den raust, statsfinansierte stjerneskolen der de fleste av Russlands internasjonale kappgjengere levde og dopet seg.

Det gjør det historiske materialet med blodverdier som nå er hentet fram igjen, så kritisk for russisk friidrett. Nettopp blodpassene har vært russisk friidretts svøpe; ingen annen nasjon er i nærheten av å bli tatt så ofte gjennom denne ganske nye kontrollformen. Det rimer med de uavhengige forskernes påstand om at materialet som ble lekket fra det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) forteller at Russland er sportens senter for dop.

Foreløpig har russerne selv fordelt straffer til Kaniskina og andre falne helter som gjør at landet mister færrest mulig OL-medaljer, men gamle resultatlister er egentlig ikke poenget her.

<strong>BARE SLÅTT AV EN DOPER:</strong>   Kjersti Plätzer (til høyre) tok sølv etter Olga i Bejing-OL 2008. Den norske kappgjengeren vil gjerne ha ettersendt gullmedaljen, men foreløpig har russerne unngått straffer som gir grunn til å dele ut OL-medaljer på nytt. FOTO: AFP / William West.
BARE SLÅTT AV EN DOPER: Kjersti Plätzer (til høyre) tok sølv etter Olga i Bejing-OL 2008. Den norske kappgjengeren vil gjerne ha ettersendt gullmedaljen, men foreløpig har russerne unngått straffer som gir grunn til å dele ut OL-medaljer på nytt. FOTO: AFP / William West. Vis mer

Nå er det russisk troverdighet det dreier seg om.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer