DOBBELTSEIER: Astrid Jacobsen og Therese Johaug jublet for gull og sølv.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOBBELTSEIER: Astrid Jacobsen og Therese Johaug jublet for gull og sølv. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Monsterrykk ga suverent VM-gull til Johaug

Først parkerte hun Bjørgen. Så parkerte hun Kalla. Så gjorde Jacobsen det samme.

FALUN/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen vant fellestart med skibytte både i OL i Sotsji i 2014, VM i Val di Fiemme i 2013, VM i Oslo i 2011 og OL i Vancouver i 2010.

I kraft av sin strålende forsesong og pangåpning på mesterskapet med VM-gullet på sprinten, var hun den store favoritten.

Men til alles store overraskelse sviktet langrennsdronningen. For Bjørgen var sjanseløs da Therese Johaug rykket på klassiskdelen i Mördarbakken.

Sjanseløs var også hjemmehåpet Charlotte Kalla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen da Johaug rykket i samme bakke også på skøytedelen.

Ingen klarte å følge Johaug i den bratte motbakken. Ingen kunne gjøre noe med motbakkespesialisten.

Dermed ble Johaug verdensmester i Falun.

- Det var utrolig moro. Jeg hadde bestemt meg for å rykke i Mördarbakken på den andre runden. For en gangs skyld lå jeg bak på skøytedelen og hadde is i magen og rykket på rett tidspunkt, sier verdensmester Johaug til NRK.

- Jeg har jobbet mye med padlinga og i dag traff jeg mye bedre enn i Östersund.

Unner Jacobsen sølvmedaljen Sølvet kapret Jacobsen i spurten mot Kalla på imponerende vis.

- Jeg hadde bestemt meg i dag for å ha det gøy. Det var en utrolig bra stemning. Jeg klarte å nyte hele løpet. De 45 minuttene gikk vanvittig fort, sier Jacobsen.

- Jeg føler at de to siste månedene har vært en takknemlig reise. Dette var prikken over i-en, sier den nybakte sølvvinneren.

Jacobsens sølv var det svært mange som unnet henne.

- Løpet var perfekt regissert med tanke på spenning og dramatikk. Det Therese gjør i bakken, er helt fantastisk. I tillegg er jeg veldig glad på Astrid sine vegne. Dette var stort, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Kalla var ikke skuffet over den tapte spurtduellen mot Jacobsen.

- Jeg er superglad for bronsemedalje. Det var magisk. Jeg ble dessverre stiv da Therese rykket. Både hun og Astrid var veldig sterke, sier Kalla.

Bjørgen endte på en skuffende 6. plass, hele 1.33.2 bak Johaug.

- Jeg måtte slite da Therese rykket i Mördarbakken. Det ble tungt da vi gikk over til skøytingen. Men sånt skjer, vi må glede oss over at vi får gull og sølv i dag, sier en diplomatisk og varm Bjørgen.

- Det er virkelig sterkt og fortjent at Astrid klarer å komme tilbake og ta et sølv her. Therese var vanvittig sterk. Det er bare å ta av seg hatten, sier Bjørgen.

Johaug angrep fra første meter Norges taktikk var å holde høyt tempo på klassiskdelen i håp om å riste av Kalla, og Johaug tok ansvar i sin spesialitet i motbakkene.

Dermed tok det ikke mange minuttene før majoriteten av feltet måtte slippe. Men - oppskriftmessig nok - plasserte de norske seg godt i tetsjiktet. Kun Martine Ek Hagen måtte slippe av de norske.

Dermed bestod tetgruppen av Marit Bjørgen, Therese Johaug, Charlotte Kalla, Astrid Jacobsen, Heidi Weng, Sofia Bleckur og Kerttu Niskanen.

De nordiske landene dominerte fullstendig. Og mest av alle dominerte Norge.

GULLJUBEL: Therese Johaug jubler for VM-gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLJUBEL: Therese Johaug jubler for VM-gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På den andre klassiskrunden rykket Johaug i den lille Mördarbakken. Motbakkedronninga gikk så fort at Bjørgen måtte slippe.

De eneste som klarte å henge seg på var Kalla og Jacobsen.

Johaug avgjorde med superrykk Etter skibytte virket Bjørgen enda stivere og avstanden til tettrioen økte.

Overraskelsen var et faktum. Langrennsdronninga Bjørgen var sjanseløs.

Dermed handlet det hele om Johaug, Jacobsen og Kalla. Sistnevnte dro mest på skøytedelen, og Jacobsen slet mest med å holde følge.

I Mördarbakken rykket Johaug, som denne gang gikk et perfekt taktisk løp. Kalla ble parkert foran tusenvis av svenske flagg og på toppen av bakken var Kalla hele 11 sekunder bak Johaug.

Jacobsen ga seg imidlertid ikke og klarte nesten å holde følge med Norges motbakkedronning. Men hun stivnet litt på toppen og måtte i stedet konsentrere seg om sølvkampen mot Kalla.

Dermed kunne Johaug gå i ensom majestet inn mot mål.

Dermed er Therese Johaug verdensmester.

SØLV: Astrid Jacobsen slo Charlotte Kalla i kampen om sølvmedaljen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SØLV: Astrid Jacobsen slo Charlotte Kalla i kampen om sølvmedaljen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer