Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Montenegro stoppet den norske gullrekka

Etter thrillerfinale med fire ekstraomganger.

REDDET EKSTRAOMGANGER: Ida Alstad satte inn 24-24 for Norge med ni sekunder igjen på kampklokka. Foto: MARKO DJURICA / REUTERS / NTB SCANPIX
REDDET EKSTRAOMGANGER: Ida Alstad satte inn 24-24 for Norge med ni sekunder igjen på kampklokka. Foto: MARKO DJURICA / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge - Montenegro 31-34.

Norge kom til Serbia med fire strake EM-titler, og var storfavoritter mot Montenegro i finalen i Beograd i kveld.

Kampen ble en 80 minutter lang thriller - med to ganger to ekstraomganger - og til slutt var det Montenegro som sto igjen som mesterskapsvinner for første gang i nasjonens korte historie.

Norge var hakket bak motstanderen i store deler av kampen, og både på tampen av ordinær tid og mot slutten av andre ekstraomgang var det scoringer fra en god Ida Alstad som reddet nye sjanser for Norge.

Men i fjerde ekstraomgang var det Montenegro som var kaldest i de avgjørende fasene.

Alstad sto fram som kampens toppscorer med elleve mål, men Montenegro hadde to storscorere: Milena Knezevic og Katarina Bulatovic med henholdsvis ti og åtte scoringer ble avgjørende.

Effektive Montenegro Norge kom tidlig under - som de har gjort i mange av kampene i dette mesterskapet.

Etter tolv og et halvt minutt ledet Montenegro 7-5. Deretter fulgte en god norsk periode der Heidi Løke og Anja Edin var sentrale da Norge scoret fire mål på rad.

Men helt på tampen av omgangen snudde Montenegro en norsk 11-10-ledelse til 11-12 i undertall - og etter to målløse minutter på slutten av omgangen var dette pauseresultatet.

Norge var ineffektive i første omgang, og scoret på 42 prosent av målene før pause, mens Montenegro satte 57 prosent av sine avslutninger i mål.

Montenegrinerne satte full speed fra start av andre omgang, og det var bare spilt drøye fire minutter da ledelsen deres var økt til tre mål - 15-12.

Tok igjen i overtall I løpet av to utvisninger for Montenegro spiste Norge seg innpå, og utliknet til 18-18 rett før det var spilt 13 minutter av andre omgang.

Ti minutter før slutt holdt Montenegro fortsatt følge på 21-21, før Ida Alstad satte opp Linn Gossé på venstrekanten, som ga norsk 22-21-ledelse. Montenegro tok timeout.

- Det er nå vi skal sette inn støtet, sa Thorir Hergeirsson til de norske jentene.

Men det ville seg fortsatt ikke helt. Ida Bjørndalen skjøt rett på keeper, og Milena Knezevic klinket inn utlikningen for Montenegro.

Så var det Norge som fikk sjansen i overtall, og Hergeirsson som tok timeout. Men Norge misbrukte to sjanser til å ta tilbake ledelsen i løpet av den montenegrinske utvisningen.

Med fire minutter igjen å spille, sto det fortsatt 22-22.

Alstad-miss Tre minutter og ti sekunder før slutt klemte Anja Edin inn ny norsk ledelse via armen til keeper Sonja Barjaktarovic. Men Montenegro slo direkte tilbake og utliknet.

I neste angrep misset Linn Jørum Sulland på et skuddforsøk - og Montenegro hadde ballen med to minutter igjen å spille.

Med like over ett minutt igjen å spille misset Alstad med et innspill mot Heidi Løke, og Milena Knezevic ga Montenegro ledelsen med 38 sekunder igjen å spille.

Norge tok nok en timeout med 31 sekunder igjen på klokka, og Hergeirsson presenterte en detaljert plan for jentene sine. Han tok ut Katrine Lunde Haraldsen og satte inn Karoline Dyhre Breivang med keepertrøye.

Satsingen betalte seg, og Alstad rettet opp missen fra forrige angrep og satte inn utlikningen med ni sekunder igjen å spille - kampen gikk til ekstraomganger.

Svak første ekstraomgang Jovanovic og Knezevic scoret for Montenegro i første ekstraomgang, mens Norge misbrukte alle sine angrep i løpet av de fem første tilleggsminuttene. Det sto 24-26 i favør Montenegro.

Montenegrinerne spilte frenetisk i forsvar i andre ekstraomgang, og Ida Alstad misset med en pasning til navnesøster Bjørndalen, og Montenegro gikk opp til 27-24.

Bare sekunder etter reduserte Heidi Løke til 25-27, men Katarina Bulatovic scoret umiddelbart for Montenegro - før hun fikk to minutters utvisning for å få en ball kastet i ryggen da hun var på vei tilbake i forsvar.

Ida Alstad reduserte til 26-28 med tre minutter igjen å spille. Norge fikk et par dommeravgjørelser til med seg, før Ida Alstad satte inn 27-28.

Og med 16 sekunder igjen, utliknet Alstad til 28-28 med sitt tiende mål i kampen - og reddet nye ekstraomganger.

Nye ekstraomganger Ida Bjørndalen rotet bort ballen i Norges første angrep i tredje ekstraomgang, og Bulatovic sendte Montenegro i ledelsen. Men Bjørndalen gjorde det godt igjen ved å utlikne i neste øyeblikk.

Anja Edin sto ute i norsk 5-1-forsvar, snappet en ball og satte i gang et norsk angrep. Til slutt tok hun også avslutteransvaret, men underarmsskuddet gikk utenfor. Radicevic gjorde 30-29 for Montenegro.

Fem sekunder før tredje ekstraomgang var over, skaffet Edin norsk straffe og montenegrinsk utvisning. Alstad satte inn 30-30 på straffekastet.

Norge fortsatte dermed i overtall i fjerdeomgang. Katrine Lunde Haraldsen reddet og satte igang kontring - som Camilla Herrem satte i mål. Men nok en gang slo Montenegro direkte tilbake.

Snaue to minutter før slutt fikk Montenegro straffe og Heidi Løke ble utvist. Katarina Bulatovic scoret 32-31 fra straffemerket. I de to påfølgende angrepet kastet Edin bort ballen, og Montenegro kontret inn to kjappe - og vant 34-31.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!