Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Montgomery utestengt for to år

Straffen fastsatt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere verdensrekordholder på 100 meter, amerikanske Tim Montgomery, ble i dag dømt til to års utestengelse av idrettens voldgiftsdomstol (CAS) i Lausanne. Chryste Gaines fikk samme straffeutmåling.

Montgomerys straff startet 6. juni i år, og strekker seg dermed til juni 2007. I tillegg bestemte CAS at alle resultatene til den amerikanske sprintere satt etter 31. mars 2001 skal slettes.

For Chryste Gaines del blir alle hennes resultater fra 30. november 2003 slettet.

Ingen positiv prøve

Montgomery var anmeldt av Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) for bruk av prestasjonsfremmende stoffer. USADA hadde lagt ned påstand om utestengelse på livstid. Det til tross for at 30-åringen aldri har avlagt noen positiv dopingtest.

Det er nemlig de nye reglene til USADA som gjør at en av verdens raskeste mennesker kan utestenges. Disse reglene tilsier at en utøver kan utestenges selv om denne ikke har levert en positiv dopingprøve, men at byrået sitter på sterke nok bevis til å dømme utøveren.

Og USADA satt på meget godt stoff i denne saken.

Doping-cocktail

Ifølge Los Angeles Times satt de amerikanske dopingjegerne på mye dokumentasjon i saken mot Montgomery. Papirer som avisen har fått tak i viser at Montgomery har brukt en cocktail av forbudte stoffer. Blant disse designer steroidet tetrahydrogestrinone (THG), erythropoietin (EPO), veksthormoner (HGH) og insulin.

Designer steroidet THG ble først kjent etter at dopinglaboratoriene da friidrettstrener Trevor Graham sendte en sprøyte med rester til det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Mannen som sto bak steroidet var sjefen for The Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO), Victor Conte.

Conte har i intervjuer i etterkant fortalt at han ga Montgomery THG, EPO og insulin. Og ikke bare han, men også samboeren, OL-vinneren Marion Jones. Etterforskere fant sprinterens navn i kunderegisteret til BALCO da de raidet laboratoriets lokaler.

(ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!