ALLSIDIG SPISS: Alvaro Morata blir viktig i kampen mot Italia. Foto:Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
ALLSIDIG SPISS: Alvaro Morata blir viktig i kampen mot Italia. Foto:Mustafa Yalcin / Anadolu AgencyVis mer

Morata representerer fremtiden

Han skapte avisoverskrifter etter Tyrkia-kampen. Han ble kjøpt tilbake av Real Madrid fra Juventus. Alvaro Morata har kun kommet igang og mye kan ventes av den fleksible unggutten.

(FourFourTwo) Fra 2008 til 2012 var Spania mesterlige. Det var fire dominerende år; det var en såpass imponerende opptreden at denne generasjonen neppe vil se noe lignende igjen. Men når Spania gikk på trynet i 2014 var det mange som trodde deres storhetstid var over, og at noen suksess i Frankrike var langt ifra virkeligheten.

Andre visste at dette laget kun trengte et par små justeringer og de ville være tilbake på topp.

Etter ydmykelsen i Brasil valgte to av nøkkelspillerne på midtbanen, Xavi og Xabi Alonso, å gi seg på det spanske landslaget. Den eneste spissen som fungerte godt med alle spillerne, David Villa, var på hell og spilte kun den siste kampen i gruppespillet - da hadde Spania allerede blitt slått ut. Spissen ga seg også på landslaget etter fiaskoen.

Verken Diego Costa eller Fernando Torres klarte å ta rollen som kraftspiss, de klarte heller ikke skape en flyt som passet midtbanespillerne. Det spanske fotball-dynastiet hadde falt.

FORTIDEN: Spania da de feiret EM seieren i 2012. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
FORTIDEN: Spania da de feiret EM seieren i 2012. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

Ny tankegang

Praten om at Spanias tid var over gikk høylytt rundt, men ingen tenkte på nasjonens unggutter på vei opp til seniorstadiet. Ei heller tenkte de på dybden Vincente Del Bosque har tilgjengelig.

Alvaro Morata, en moderat målscorer som tilsynelatende sparer målene til store kamper har fått mye viktig erfaring siden 2014 – og det ser ut til at han er klar for å fylle tomrommet etter David Villa. En rolle som må fylles snarest.

Nå trenger ikke Del Bosque å sette sin lit til den frie sjelen Costa eller den vandrende Torres. På midtbanen har Nolito kommet inn, en spiller som ikke engang var del av storhetstiden. Og allerede har han blitt en essensiell spiller i det spanske laget, med sine friske løp på venstre siden. Andres Iniesta, som fortsatt er på toppen av sin karriere, binder det hele sammen.

Morata er likevel symbolet på det nye i det spanske landslaget – en av flere spillere som har gitt nytt liv til laget. Som en enhet ser de skarpe ut og har en god balanse mellom etablerte og unge spillere. Mentalt sett fremstår de rolige og selvsikre.

Moratas statistikk fra Tyrkia-kampen. Foto: Statszone / FourFourTwo
Moratas statistikk fra Tyrkia-kampen. Foto: Statszone / FourFourTwo Vis mer

Dette laget går direkte inn i utfordringer og minner om det laget vi så vinne EM i 2008. Fiaskoen fra Brasil vil fort bli glemt – og Morata er en stor del av dette.

Slår tilbake

Da Spania ydmyket Tyrkia var den tilbakekalte Real Madrid-spissen en trussel for tyrkerne. I hans første kamp mot Tsjekkia fikk han kritikk for sin relativt anonyme opptreden. Men i kampen mot Tyrkia slo han tilbake, og fastslo sin plass som en stjernespiller. I en selvsikker opptreden smalt han inn to mål mens Nolito, Iniesta, Juanfran og David Silva flokket seg rundt ham.

Kampens første mål kom da Nolito sendte en ball mot Morata som headet den videre i mål. Dette var en symbolsk kombinasjon over endringene i laget – duoens direkte spillestil kombinert med Silva og Iniestas finesse. Spanias mangfold gjør dem til et tøft lag å møte.

Morata gir Spania en livslinje hans forgjengere (Costa, Torres, Robero Soldado Alvaro Negredo og Paco Alcaster) ikke klarte å oppnå. Han er ikke bare en målscorer, en trussel eller kraftspiss. Han er også en skaper, han har karakter og er ekstremt fleksibel.

Han er like komfortabel med å løpe langs siden og slå et innlegg – et undervurdert aspekt av hans spillestil – som han er å ta imot innlegg i boksen. Morata hjelper gjerne til hjemover, dribler seg igjennom flere spillere og er trygg med ballen i beina.

FREMTIDEN: Morata og Nolito er Spanias nye dynamiske duo. Foto: Federico Gambarini / dpa 
FREMTIDEN: Morata og Nolito er Spanias nye dynamiske duo. Foto: Federico Gambarini / dpa  Vis mer

Spania trengte ikke bare en spiss som kunne score mål, men en allsidig spiller.

Skinner i de store kampene

Moratas fremgang gir ikke bare et håp for EM 2016, men hele fremtiden. 23-åringen har noe de andre spanske spissene ikke kan tilby landslaget. Spesielt nå som Spania har gått videre til utslag-rundene vil hans kvaliteter være viktig i kampene som følger.

De siste tre årene har Morata vist seg frem i de største kampene, og med det i tankene har vi mye i vente. Da han var 21 år imponerte han mot Barcelona i El Clasico. Sesongen etter slo han og Juventus ut Real Madrid av Champions League i semifinalen med et mål på Santiago Bernabeu. I år snudde han kampen mot Bayern München i Champions League kvartfinalen.

Dersom Morata fortsetter sin utvikling ser fremtiden lys ut for Spania, det gir også et energi-kick her og nå. Spanias tid med Iniesta, en spiller som vil huskes som en av de beste, nærmer seg slutten.

Del Bosque vet ikke hvordan Iniestas landslags-fremtid ser ut, men han vet at Morata kun er i starten av sin karriere.