DRAR HAN FRA SPANIA?: Cristiano Ronaldo blir, som vanlig, linket bort fra Real Madrid. Nå kan sannsynligheten for ny klubb være større enn tidligere somre. Her er portugiseren etter Champions League-seieren for halvannen måned siden. Foto: David Klein/Sportimage / PA Images / NTB Scanpix
DRAR HAN FRA SPANIA?: Cristiano Ronaldo blir, som vanlig, linket bort fra Real Madrid. Nå kan sannsynligheten for ny klubb være større enn tidligere somre. Her er portugiseren etter Champions League-seieren for halvannen måned siden. Foto: David Klein/Sportimage / PA Images / NTB ScanpixVis mer

Cristiano Ronaldo på vei til Manchester United?

Morata-samtalene med United skal være fryst etter Ronaldos «raseriutbrudd»

Ryktene om en mulig overgang til Manchester United fortsetter å koke.

(Dagbladet): Rykter om fotballspilleres framtid får vi høre om til stadighet i løpet av sesongen. Og når overgangsvinduet åpner, koker det helt til det stenger igjen.

Overgangsvinduet i England åpnet tidligere denne måneden, og Manchester United var svært raske med å sikre seg signaturen til svenske Victor Lindelöf.

Den engelske storklubben ønsker seg åpenbart flere signaturer dette overgangsvinduet, og et av de heteste navnene er for tida Real Madrid-spilleren Alvaro Morata.

Så ble superstjerna Cristiano Ronaldo anklaget for skattesvindel av spanske påtalemyndigheter.

Ønsker seg bort

Den portugisiske landslagsspilleren har vunnet det som er å vinne det siste året, med EM-gull, samt Champions League to år på rad og La Liga med Real Madrid.

Men etter å ha blitt anklaget for skattesvindel ønsker han seg nå bort fra Spania, skal vi tro den portugisiske avisa A Bola.

Ronaldo skal være fast bestemt på å forlate Real Madrid, og kommer visstnok ikke til å endre mening. Dette skal han også ha informert lagkameratene om. Det har så ført til nye rykter om at portugiseren ønsker seg tilbake til gamleklubben Manchester United, en klubb han ikke har lagt skjul på at han savner.

- Jeg er veldig fornøyd med å være i Spania, men selvsagt savner jeg England. Man kan ikke bare skru av minnene, uttalte stjerna tidligere i år.

- Misfornøyd

For La Liga-ekspert Petter Veland er det ikke noe nytt at overgangsryktene svirrer for fullt nå i juni. Og når det gjelder rykter om Ronaldo, er dette blitt en vane de seneste åra.

- Det kommer jo noe nytt hver eneste sommer, det har det egentlig gjort om Ronaldo og Lionel Messi hver eneste sommer de siste fem-seks åra. Det har vært med forskjellig troverdighet, men i alle tilfeller til nå har det vært relativt ubegrunna. For den informasjonen som kom i går (fra avisa A Bola, journ. anm.) virker mer konkret og troverdig, sier Veland til Dagbladet.

- RASERIUTBRUDD: Petter Veland tror Ronaldo-ryktene handler om et lite raseriutbrudd fra portugiserens side. Foto: Viasat
- RASERIUTBRUDD: Petter Veland tror Ronaldo-ryktene handler om et lite raseriutbrudd fra portugiserens side. Foto: Viasat Vis mer

Han sier det er tydelig at Ronaldo er misfornøyd på privatsida i spanske Real Madrid, mest sannsynlig med tanke på skatteanklagene. Likevel antar Veland at Ronaldos angivelige ønske om å forlate Spania handler om et raserianfall.

- Det virker jo som en litt «prematur» avgjørelse. Real Madrid seg jo ut til å ta det hele med mer ro enn man skulle tro de gjorde, og at de selv tror Ronaldo kommer til å roe seg.

Dersom portugiseren ønsker seg bort fordi han er anklaget for skattefusk, er ikke dette noe som bare «forsvinner» dersom han reiser fra Spania. Men ryktene om en mulig overgang til Manchester United, og at Ronaldo ikke lenger trives i Spania, kan også være skapt for å fjerne fokuset fra nettopp skattefusket.

- Jeg tror ryktene nå kan være skapt for å ta bort oppmerksomhet rundt det. Havner man på forsiden av avisene med «feil fokus», må man skape nye overskrifter med annet fokus. De siste 30 timene er det jo ikke snakket om annet enn at Ronaldo ønsker seg bort fordi han føler seg dårlig behandla. Er det en markedsstrategi har de lyktes, sier Veland.

- Skyhøye forventninger

La Liga-eksperten sier til Dagbladet at det kan være flere grunner til ryktene nå. En av dem kan være at portugiseren ønsker seg en ny og bedre betalt kontrakt.

- Da må man sette i gang ryktebørsen. United er et åpenbart alternativ, fordi han er ekstremt godt likt av United-fansen. Han vil være elsket fra første sekund, men det kan også medføre en risiko. For dersom han blir solgt, blir Ronaldo verdens dyreste overgang. Med det blir forventningene skyhøye, og de kan bli på grensa til umulig å leve opp til. Det spørs om han er villig til å gjøre det, sier Veland.

Av økonomiske grunner er det åpenbart at det ikke er alle klubber som kan betale for den portugisiske stjerna. Paris Saint Germain og Manchester United er åpenbare klubber som har råd til å kjøpe ham, men at Manchester City også har råd.

- I sistnevnte er Pep Guardiola, og hans Barcelona-tanker, så det er nok en «no go». I tillegg er det bare én klubb for Ronaldo i England. Han har også vunnet både den spanske og engelske ligaen, så det spørs om han vil gå til PSG, som da kanskje kan vinne den franske ligaen. Uansett vil det være vanskeligere for ham å vinne gullballen om han reiser fra Spania.

For nettopp gullballen kan være noe som får Ronaldo til å bli værende i Spania.

- Det er jo den duellen mellom Messi og Ronaldo. Det å spille for Real Madrid gir større muligheter for å vinne den, fordi de to trigger hverandre og har et ønske om å vinne den. Det står fem-fem mellom de to nå, sier Veland.

- Må melke kua

Flere medier, deriblant britiske Sky Sports, skriver lørdag at en mulig Alvaro Morata-overgang er satt på vent grunnet Ronaldo-ryktene som går. Det sier også Veland.

- Det er et litt usikkert klima rundt Ronaldo akkurat nå. Så jeg tipper Real Madrid har tenkt å gi dette en uke eller to der Ronaldo får agere som han vil, og så blir det noen samtaler etter prøve-VM.

La Liga-eksperten sier at den spanske storklubben åpenbart vil prøve å overtale Ronaldo til å bli, og roe ned situasjonen. Derfor blir ingenting sagt fra deres side i kampens hete.

- Men skulle det komme til et punkt der det ikke er mulig å få ham til å bli, må de melke kua som de kan. Uansett er det sånn at dersom Ronaldo forlater klubben, kommer de ikke til å slippe Morata. De kan ikke miste både toppscoreren og han som ble nummer to, sier Veland.

- Av sportslige årsaker er de nok kun villige til å la én gå. Nå er det slik at Morata kan hende han vil gå for å få mer spilletid, men dersom Ronaldo går fra Real Madrid kan det hende Morata blir i håp om mer spilletid i klubben.

Tror klubbene og spillerne har kontroll

Uansett tror Veland klubbene og menneskene rundt spillerne har mer kontroll enn det ser ut som utad.

- Jeg tror de sitter på mer håndfast informasjon, så det er ikke sikkert det er en så «big deal» egentlig. Men det vil jo være et spørsmål hva United gjør, satser de på begge, eller at Ronaldo kommer.

Enn så lenge sitter Veland på gjerdet og observerer og avventer. Han synes det er en jungel med forskjellig informasjon hva alle hold, men tror det kan ende opp med en slags dominoeffekt: At en avtale mellom én av spillerne og en klubb, kan føre til innblanding fra enda en klubb.

- Ting som ser ut til å være klappet og klart kan endre seg. Det jeg har lært meg er å sitte stille. Det skjer aldri noe når det stormer som verst uansett. Dessuten er alt opp til Ronaldo her. Enten fortsetter han, eller så drar han til en annen klubb. Da er det fordi han selv vil. Uansett sitter han med de beste korta på hånda selv.

Tror det blir vanskelig å beholde Ronaldo

Real Madrids tidligere president, Ramón Calderón, virker ikke helt fornøyd med at Ronaldo selv har uttalt at han vil bort fra klubben.

- Det blir veldig tøft å få ham til å endre mening. Jeg opplevde det samme i Manchester United da jeg hentet ham derfra. Han sa «Jeg vil dra», og slik ble det, sier Calderón til BBC.

Han forteller at man som president ikke kan gjøre noe annet enn å la spilleren gå, og heller prøve å få til så god avtale som overhode mulig.

- Jeg håper ikke han har bestemt seg, men hvis han har det, blir det vanskelig å endre på situasjonen.

I likhet med Veland tror den tidligere presidenten at det er få klubber som kan hente portugiseren.

- Ikke fordi de ikke kan betale ham, men fordi de må tilby ham muligheten til å vinne titler eller personlige priser.