Moren rystet

Daniel-André Tande (27) er endelig tilbake i hoppbakken og svever i lufta igjen. Det har moren delte meninger om.

SKREKKFALLET: Daniel André Tande forteller åpent om det stygge fallet i skiflygingsbakken i Planica tidligere i år på Lindmo. Video: NRK / Lindmo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har sett helt til at han tar hendene på hodet for å beskytte seg. Så klarte jeg ikke mer.

Det svarer Daniel André-Tandes mor, Trude, på spørsmål om hun har sett hele skrekkfallet til sønnen.

Hun er fortsatt rystet etter hendelsen i Planica som nesten kostet sønnen livet. Legene anslo at Tande var uten puls i et sted mellom to og et halvt og tre minutter etter hoppet.

- Jeg fikk problemer med å puste og hyperventilerte. Jeg ringte til flere på teamet, men kom ikke fram til noen. Så ringte jeg til datteren min Ida, og hylte og skrek i telefonen. Jeg tror ikke hun skjønte hva jeg sa, sier Trude Tande til Anne Lindmo under fredagens Lindmo-sending.

FALL: Daniel André Tande ble lagt i kunstig koma etter et stygt fall torsdag, nå skal han vekkes. Video: NRK / NTB. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

- Vondt

Det brutale uhellet skjedde under prøveomgangen i den beryktede hoppbakken Planica. Det siste Tande husker før fallet, er dagen før avreise til Slovenia.

Mor og kjæresten Anja dro rett til Slovenia for å besøke Tande. Der ventet noen nervepirrende døgn.

I etterkant fikk han påvist brudd i kragebeinet og en punktert lunge. Rett før sommer ble Tande utskrevet fra sykehus og fikk reise hjem.

SVEVER: Daniel-André Tande i Midtstubakken forrige måned.Foto: Lise Åserud / NTB
SVEVER: Daniel-André Tande i Midtstubakken forrige måned.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det er vondt å tenke på at man har påført den man er mest glad i den type smerte. Det er fælt å høre på når de forteller hvordan det har vært, sier Tande selv i intervjuet med Anne Lindmo.

- Ville at han skulle slutte

Etter lang tid på sidelinjen svever endelig Tande i lufta igjen. Forrige måned gjorde han sine sju første hopp etter det dramatiske uhellet i mars.

- Det går bra. Jeg surrer på med mitt. Begynt å trene mer normalt igjen. Det er godt, sier hopperen til hopplandslagets egen Youtube-kanal.

Mor Trude var til stede da Tande gjorde «comeback» i Midtstubakken i august.

At sønnen hopper igjen, har hun delte meninger om.

- Jeg sa til Daniel at hvis jeg skal få bestemme, så vil jeg at du skal slutte. Han må jo selv få lov til å bestemme. Det er jo livet hans og det han lever og ånder for. Da bestemte jeg meg der og da at jeg skulle være på plass for min egen del og Daniels.

Tande har på sin side planen klar. Han skal tilbake til verdenscupsirkuset og kjempe blant hoppeliten igjen.

Målet er å hoppe i Planica neste sesong.

- Jeg gleder meg egentlig litt til det. Det er noe jeg veldig lyst til å få til. Å beseire bakken på nytt og forhåpentligvis hoppe langt. Jeg har ikke lyst til at det skal være med på at jeg ikke kan hoppe i en helt sinnssyk bakke igjen, sa 27-åringen til NTB i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer