TOK GULL: Pernille Blume har fått mye oppmerksomhet i Danmark etter at hun tok gull i Rio. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
TOK GULL: Pernille Blume har fått mye oppmerksomhet i Danmark etter at hun tok gull i Rio. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB ScanpixVis mer

Moren til OL-yndling freser mot danske P3: - De går langt over streken

P3-video vekker harme i Danmark. 

(Dagbladet): Den danske svømmekometen Pernille Blume (22) har blitt en stor snakkis hjemlandet etter at hun fosset inn til et svært overraskende gull på 50 meter fri i Rio.

22-åringen har fått bred medieomtale de siste dagene, men det har også blitt noen kontroversielle innslag i hyllesten av den danske svømmeren.

Nylig publiserte Danmarks Radios P3 en musikkvideo som de selv beskriver som satirisk. Den har imidlertid ikke blitt tatt spesielt godt i mot av det danske publikummet.

VARM VELKOMST: Mange hadde møtt fram for å ta imot Pernille Blume da hun landet med flyet i Danmark. Her er hun avbildet sammen med broren. Foto: Martin Sylvest / NTB Scanpix
VARM VELKOMST: Mange hadde møtt fram for å ta imot Pernille Blume da hun landet med flyet i Danmark. Her er hun avbildet sammen med broren. Foto: Martin Sylvest / NTB Scanpix Vis mer

Grov tekst

I musikkvideoen står en mann kun iført svømmebriller, badehette og speedo og synger om Blumes utseende mens han fører hendene sine over hele kroppen.

I sangen kan man høre linjer som:

«Du ligger der og smiler helt søkkvåt. Du får noe til å vokse og banke i kroppen min.»

Blume har ikke kommentert saken selv, men moren Pia Blume reagerer sterkt på musikkvideoen, som ligger ute på kanalens Facebook-side.

- Jeg vet vi har ytringsfrihet, men som en mor mener jeg P3-videoen er langt over streken. Den underkjenner en kvinnes enorme arbeid i nesten 20 år. Pernille har lagt ned så mange timer, og så lager P3 en uakseptabel video ut av det, sier Pia Blume til BT.dk og fortsetter:

- Hun var den første fra Danmark som vant en gullmedalje i år, og det er 68 år siden Danmark tok gull i svømming. Jeg er overrasket over at DR har laget en slik video. Hvorfor skal de det?

Hevder videoen er satirisk

I kommentarfeltet på Facebook har det kommet så mange negative meldinger at P3 har måttet forklare videostuntet.

- Mange av dere mener videoen er banal og motbydelig. Videoen er banal og motbydelig. Ideen var å lage en satire på sexisme - som er et motbydelig fenomen. Videoen er ikke ment å være diskriminerende, men i stedet latterliggjøre sexisme, skriver en av P3-ansatt.

Jonas Delfs, digitalredaktør i P3, utdyper ideen bak musikkvideoen i et intervju med BT.dk.

- Ideen var å lage en superkarikert karakter, som åpenbart er «klam» og motbydelig. Jeg er overrasket over at det ikke er flere som kan se at vi selvfølgelig ikke synes at denne mannen med svømmebriller og speedo er en kul fyr. For meg er dette en stusslig mann. Men det kommer an på øynene som ser, sier han.