AKSJONERTE: Sivilkledd politi og Skatt Øst aksjonerte i dag mot Fredrikstads klubblokaler på Fredrikstad stadion.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AKSJONERTE: Sivilkledd politi og Skatt Øst aksjonerte i dag mot Fredrikstads klubblokaler på Fredrikstad stadion.Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Morgan Andersen pågrepet i Piiroja-saken

Politiet aksjonerte mot FFK i dag.

(Dagbladet): Østfold politidistrikt bekrefter at de tirsdag morgen pågrep to personer knyttet til kontraktssigneringen av estlenderen Raio Piiroja, bekrefter Politiet i en pressemelding.

- Østfold politidistrikt har innhentet kjennelse fra tingretten om ransaking hos Fredrikstad Fotballklubb og FFK Sport AS, samt besluttet pågripelse av to personer knyttet til kontraktsigneringen med Raio Piiroja, heter det i pressemeldingen.

Selskapet og personene er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf § 4-1. Strafferammen er 3 år. Overfor selskap og klubb vil mulig reaksjon være foretaksstraff.

Ifølge P4 bekrefter politiet at én av de to pågrepne er tidligere sportsdirektør Morgan Andersen som var i klubben fra 2006 til 2008.

Politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt vil ikke gå i detalj på hvem som er pågrepet.

PÅGREPET: Politiet bekrefter overfor P4 at tidligere sportsdirektør Morgan Andersen er pågrepet i forbindelse med en aksjon mot Fredrikstad Fotballklubb.Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
PÅGREPET: Politiet bekrefter overfor P4 at tidligere sportsdirektør Morgan Andersen er pågrepet i forbindelse med en aksjon mot Fredrikstad Fotballklubb.Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Det må P4 stå for. Av hensyn til de siktede og saken vil vi ikke si noe om hvem og hvor de er.

- Vi kan ikke si noe om hvem utover at det er to tidligere ledere i klubben, sa Solvoll til Dagbladet tidligere i dag.

Politiaksjon Politiet gikk tidligere i dag til aksjon mot fotballklubben etter Skatteetatens mistanke omkring Raio Piiroja, som angivelig har unngått å betale skatt på lønn han mottok fra sin tid i klubben. Politiadvokat Solvoll antyder overfor Fredriksstad Blad at politiet stilte med 12 mann, og at besøket var uanmeldt.

- Vi har gått til aksjon på Fredrikstad stadion på bakgrunn av anmeldelsen fra Skatt Øst. Vi har hentet inn datamateriell og dokumenter som kan si noe om selve kontraktsinngåelsen, sier Solvoll til Dagbladet.

- Hva skjer videre i dag?

- Nå vil vi forsøke å få innhente forklaringer fra de to, og gå gjennom det materialet vi har beslaglaglagt på Fredrikstad Stadion.

Skatteetaten involvert Aksjonen pågikk fortsatt i 12-tiden tirsdag, og at Skatt Øst og politiet møtte mannsterke opp i klubblokalene tidlig i dag morges, bekrefter direktør Jan-Egil Kristiansen i Skattekrim, Skatt Øst overfor Dagbladet.

MISTANKE OM SKATTEJUKS: To personer med fortid i klubbledelsen i Fredrikstad er pågrepet av politiet for sin rolle i en avtale med et estisk agentselskap som ble inngått i forbindelse med Raijo Piirojas kontraktsforlengelse i 2009.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX .
MISTANKE OM SKATTEJUKS: To personer med fortid i klubbledelsen i Fredrikstad er pågrepet av politiet for sin rolle i en avtale med et estisk agentselskap som ble inngått i forbindelse med Raijo Piirojas kontraktsforlengelse i 2009.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX . Vis mer

- Vi har deltatt på aksjonen i dag. Vi bisto politiet med seks personer, to dataeksperter og fire revisorer. De er fortsatt på Stadion og jobber, sier Kristiansen.

- Hvorfor valgte dere å aksjonere i dag?

- Det vet jeg ikke, men det tar ofte litt tid å samle folk og ressurser til å foreta en slik aksjon. Utover det tror jeg ikke det var noen spesiell grunn til at vi aksjonerte akkurat i dag.

- Kan det bli aktuelt å gå til aksjon mot de to pågrepnes adresser?

- Det blir opp til politiet, men det kan skje, ja.

LÅSTE DØRER: Dagbladet møtte låste dører på Fredrikstad stadion i formiddag. Politi- og skatteaksjonen i stadionlokalene pågikk fortsatt i 12-tiden.Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
LÅSTE DØRER: Dagbladet møtte låste dører på Fredrikstad stadion i formiddag. Politi- og skatteaksjonen i stadionlokalene pågikk fortsatt i 12-tiden.Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Kristiansen sier videre at han tviler på at noen i dagens FFK-ledelse vil bli siktet i saken. De kommer til å konsentrere seg om ledelsen i 2004 og 2007.

Millionbeløp for resultatløs speiding I august 2009 omtalte Dagbladet for første gang avtaleforholdet mellom Fredrikstad Fotballklubb og det estiske agentselskapet Sport & Net Grupp hvor østfoldklubben i fem år hadde betalt store summer for speideroppdrag i Baltikum uten at det resulterte i en eneste nysignering.

Den første avtalen ble inngått så langt tilbake som i 2004 og var sammenfallende med Piirojas ankomst i «plankebyen». Da den ble forlenget i 2007, var det like etter at Piiroja også hadde forlenget sin egen kontrakt til 2011. Ifølge egne ord gikk han da fra 30 000 i måneden til mellom 45 og 50 000 kroner i måneden. Piiroja mottok altså en årslønn på snaut 600 000, til tross for at han var en av Østfold-klubbens største profiler.

Skatt Øst foretok på bakgrunn av medieoppslagene den gangen bokettersyn i FFK. I 2010 ble imidlertid saken lagt død etter a  Skattekrim, Skatt Øst, avdeling Moss, etter samarbeid med estiske skattemyndigheter hadde avsluttet kontrollen og konkludert med at FFK ikke har gjort noe straffbart.

- Vi har fått svar på alt vi har bedt om fra estiske skattemyndigheter, og det er ingen ting som tyder på at den årlige millionen FFK har betalt til det estiske selskapet ender opp hos Raio Piiroja, sa spesialrådgiver David Eilertsen i Skattekrim, Skatt Øst til Dagbladet i juli i fjor, og la ikke skjul på at han var FFK-supporter.

Da saken havnet på hans bord meldte han seg ut av supporterklubben. Etter at saken mot klubben ble avsluttet, ble han igjen medlem.

Politianmeldelse I sommer forsvant Piiroja til den nederlandske toppserieklubben Vitesse, og siden har skattemyndighetene igjen kikket på påstandene om at utbetalingene til Sport & Net Grupp i realiteten var kamuflerte lønnsutbetalinger til midtstopperen.

MISTENKELIG AVTALE: Her er kvitteringen som sto som viser at Fredrikstad betalte agentselskapet Sport & Net Grupp 1 000 000 kroner for speideroppdrag i Baltikum.Faksimile: Dagbladet, 1. september 2009.
MISTENKELIG AVTALE: Her er kvitteringen som sto som viser at Fredrikstad betalte agentselskapet Sport & Net Grupp 1 000 000 kroner for speideroppdrag i Baltikum.Faksimile: Dagbladet, 1. september 2009. Vis mer

I midten av november tok kemneren i Fredrikstad arrest i Piirojas eiendom i byen. Årsaken var mistanke om at esteren har forsøkt å lure seg unna skatteinnbetalinger.

30. november meldte Aftenposten at saken var blitt politianmeldt. Skatt Øst har i tillegg til Fredrikstad også besøkt Aalesund, Bodø/Glimt og Hønefoss den siste måneden. De overgangene som undersøkes er ifølge TV 2 Aleksandr Dmitrijev (Hønefoss), Pavel Londak, Alo Bärengrub (begge (Bodø/Glimt), Sander Post og Enar Jääger (Aalesund).

Faksimiler: Dagbladet 30. august 2009, 1. september 2009, 4. september 2009, 14. juli 2010
Faksimiler: Dagbladet 30. august 2009, 1. september 2009, 4. september 2009, 14. juli 2010 Vis mer