Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Morgenstern om ulykken: - Livet har endret seg. Jeg er engstelig

For to år siden ble hoppstjernas liv snudd på hodet. Nå er han tilbake der marerittet inntraff.

STYGT FALL: 10. Januar 2014 gikk det fullstendig galt for Thomas Morgenstern i Kulm. Nå returnerer han til bakken, som tilskuer. Foto: EPA/EXPA/ ERICH AUER
STYGT FALL: 10. Januar 2014 gikk det fullstendig galt for Thomas Morgenstern i Kulm. Nå returnerer han til bakken, som tilskuer. Foto: EPA/EXPA/ ERICH AUER Vis mer

(Dagbladet): Thomas Morgenstern var verdens beste skihopper. Han tok tre OL-gull og åtte VM-gull, inkludert laghopp, og var ofte ikledd den gule ledertrøya i verdenscupen.

Til slutt ble det 23 verdenscupseire for østerrikeren som tok sin første verdenscupseier allerede som 16-åring i januar 2003 og som vant sammenlagtcupen to ganger.

Ingen hoppere har vært mer suveren enn det Morgenstern var i sine to beste perioder. I sesongstarten på 2007/08 sesongen vant han sju renn på rad. I 2010/11 holdt han på å gjenta bedriften.

Seiersrekkene var på nivå med det aller beste fra Ole Einar Bjørndalen. Det sier det meste.

STYGGE SCENER: Folk fryktet det verste da Thomas Morgenstern lå livløs i hoppbaken i Kulm, men østerrikeren våknet til og er nå helt frisk. Foto: EPA/EXPA/ ERICH AUER
STYGGE SCENER: Folk fryktet det verste da Thomas Morgenstern lå livløs i hoppbaken i Kulm, men østerrikeren våknet til og er nå helt frisk. Foto: EPA/EXPA/ ERICH AUER Vis mer

Men for to år siden gikk det fullstendig galt i skiflygningsbakken i Kulm. Østerrikeren mistet kontrollen i svevet og falt i en hastighet på cirka 100 kilometer i timen.

Morgenstern fikk både store hodeskader og lungeskader. Likevel - utrolig nok - var han tilbake i topp fysisk form bare én måned senere og gjorde comeback i OL i Sotsji.

- Har blitt engstelig Fysikken var bra, men østerrikeren slet mentalt. Derfor valgte han å legge skiene på hylla 26. september 2014.

Denne uka returnerer han til ulykkesstedet, skiflygningsbakken i Kulm, hvor årets skiflygnings-VM starter på fredag.

- Det er spesielt å være tilbake. Det var her jeg vant min første individuelle medalje i 2006. Det var en av mine favorittbakker, men fallet har overskygget det meste. Men jeg er glad at jeg kan komme frisk tilbake hit, sier Morgenstern til avisen Kleine Zeitung.

BOK: Thomas Morgenstern har fått et nytt liv etter hoppkarrieren og blant annet gitt ut bok. Foto: EPA/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT
BOK: Thomas Morgenstern har fått et nytt liv etter hoppkarrieren og blant annet gitt ut bok. Foto: EPA/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT Vis mer

- Fallet har gjort meg engstelig og tankefull. Når jeg gjør noe risikofylt, spør jeg meg selv om det er verdt å gjøre det, forteller han åpenhjertig.

- Livet har endret seg Han har ikke hoppet etter at han valgte å legge opp. Det kommer han ikke til å gjøre heller.

- Livet mitt har endret seg. Rutinene er helt annerledes nå. Hverdagen handler om helt andre ting enn sport nå. Jeg har faktisk skrevet en bok, sier Morgenstern.

- Et comeback er utelukket. Hvis alle renn hadde vært som i Bischofshofen med fantastisk stemning og stabile vindforhold, frister det litt å hoppe. Men når jeg tenker på Kuusamo med vind, kulde og snø, er jeg glad at jeg slipper.

Etter en årrekke med totaldominans fra Østerrike, har den store hoppnasjonen slitt denne sesongen. I stedet har det norske hopplandslaget stått frem som verdens beste.

REDD: Trenerne fryktet det verste da Thomas Morgenstern mistet kontrollen. EPA/EXPA/ JUERGEN FEICHTER
REDD: Trenerne fryktet det verste da Thomas Morgenstern mistet kontrollen. EPA/EXPA/ JUERGEN FEICHTER Vis mer

- Jeg synes det er trist at de kaller det hoppkrise i Østerrike. Vi var på pallen i Hoppuka og har to som kan kjempe i toppen i hvert eneste renn. Og når Gregor Schlierenzauer finner tilbake til formen, får vi enda flere kandidater, sier Morgenstern.

Det er kvalifisering i Østerrike torsdag, før VM innledes med individuelle renn fredag og lørdag. Den beste hopperen over to dager får VM-tittelen. Søndag avsluttes mesterskapet med lagkonkurranse.

SKRAPET OPP: Thomas Morgenstern opplevde alle hopperes mareritt da han falt stygt i bakken hvor det er VM i skiflygning i helga. Foto:  EPA/EXPA/ ERICH AUER
SKRAPET OPP: Thomas Morgenstern opplevde alle hopperes mareritt da han falt stygt i bakken hvor det er VM i skiflygning i helga. Foto: EPA/EXPA/ ERICH AUER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media