VAR innføres i Norge

- Mørk dag for norsk fotball

Tirsdag ble det bestemt at VAR innføres i Eliteserien. Det skaper reaksjoner hos Norsk Supporterallianse (NSA).

SE PÅ SKJERMEN: Dommerne vil ha muligheten til å ta Jonatan Tollås Nations råd om å ta i bruk video fra og med 2023-sesongen: Annika Byrde / NTB
SE PÅ SKJERMEN: Dommerne vil ha muligheten til å ta Jonatan Tollås Nations råd om å ta i bruk video fra og med 2023-sesongen: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotballpresident Terje Svendsen bekreftet tirsdag at fra om med 2023-sesongen vil videodømming (VAR) innføres i den norske Eliteserien.

Det har lenge pågått en diskusjon rundt hvorvidt man skal innføre videodømming på øverste nivå av norsk fotball. I oktober stemte 31 av 32 klubber i de to øverste divisjonene for VAR. Kun Lillestrøm stemte mot.

- Det er teknisk, praktisk og økonomisk mulig å gjennomføre, og det vil bli innført fra 2023-sesongen, sa fotballpresident Terje Svendsen under tirsdagens pressekonferanse, der han også bekreftet at man vil gå i gang med testing av VAR nå.

- Mørk dag

Det betyr at Norge følger i fotsporene til europeiske toppligaer som engelske Premier League, spanske LaLiga og tyske Bundesliga i innføringen av videodømming på øverste nivå.

Noen av de som har vært imot innføringen av videodømming er Norsk Supporterallianse (NSA), som er interesseorganisasjonen for norske fotballsupportere.

Talsmann Ole Kristian Sandvik er tydelig på at tirsdagens nyhet ikke overrasker, men kan skape furore dersom VAR ikke innføres tydelig.

SKUFFET: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel
SKUFFET: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel Vis mer

- Det kan bli en mørk dag for fotballen i Norge. Hvis man gjør de samme feilene som i Premier League, så kan det bli det. Men jeg har en tro på at de som skal innføre VAR kan lære av feilene man har gjort i utlandet, og unngå de, sier Sandvik til Dagbladet.

- NSA er imot VAR. Men det finnes argumenter som taler i fordel VAR, og de er legitime.

Selv er han del av Klanen, som protesterte mot VAR i oppgjøret mot FK Haugesund på Intility Arena for kort tid siden.

Han mener at den protesten i stor grad handler om hvor lite supporterne er blitt involvert når klubbene har bestemt seg for å innføre videodømming i norsk fotball.

Noen svært dramatiske og uvanlige scener utspant seg i kampen mellom Huracan Las Heras og Ferro General Pico i den argentinske tredjedivisjonen i fotball. Vis mer

- Protesten vi hadde på Valle gikk på prosessen, og ikke bare det som har med innføringen. Det som skuffer er hvor lite klubbene har hørt på supporterne rundt noe vil endre hele stadionopplevelsen, sier Sandvik.

- Veldig mange steder får man bare opp VAR-logoen på storskjermen, og da henger ikke supporterne med. Dette må vises. I dag viser jo ikke klubbene noen repriser på skjermen på stadion i Norge.

I flere av de største ligaene i Europa har kritikken mot VAR fra supportere på stadion gått på at man ikke informeres godt nok rundt hva dommerne dømmer på.

Vil unngå europeisk metode

Ofte dukker det opp en VAR-logo på storskjermen, mens dommeren er ute og ser på TV-bildene. Det mener Sandvik at man må styre vekk fra i Norge.

VENT: I Spania har spillere som Hugo Mallo i Celta Vigo måttet vente mens dommer De Burgos Bengotxea har sett på bildene. Det har supporterne på stadion også måttet gjøre. Foto: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock.
VENT: I Spania har spillere som Hugo Mallo i Celta Vigo måttet vente mens dommer De Burgos Bengotxea har sett på bildene. Det har supporterne på stadion også måttet gjøre. Foto: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock. Vis mer

- VAR vil endre hele opplevelsen på stadion. I dag vet vi at det blir mål når det bli mål. Man tar en titt bort på dommeren, og ser om han har dømt mål, eller blåst offside. Med VAR så forsvinner en del av den spontaniteten. Da forsvinner fort noe av uskyldigheten med fotballen også, sier Sandvik.

- Premier League er skrekkeksemplet på hvor ille VAR kan være. Forhåpentligvis innfører man det på en god måte, og da går jeg tilbake til å vise repriser for de som er på stadion. Vi må få vite hvorfor det for eksempel blåses frispark og rødt kort, kontra å godkjenne en scoring.

I Norge har man valgt å kutte TV-bildene på stadionene når det har blitt tatt kontroversielle dommeravgjørelser som offside og røde kort.

PROTEST: Vålerenga-supporterne er blant dem som har vært mot innføringen av VAR. Foto: Christoffer Andersen / NTB
PROTEST: Vålerenga-supporterne er blant dem som har vært mot innføringen av VAR. Foto: Christoffer Andersen / NTB Vis mer

- Hvis man viser repriser, så vil supporterne reagere på det. I dag vises det ikke, og slik jeg forstår det, så har dommerne ønsket dette. Hvis det vises reprise der man tar feil, så kan det skape en amper stemning for dommeren. Med VAR, så må nok norske dommere tåle det. Da har de jo muligheten til å rette det opp, sier Sandvik, som mener man må styre unna VAR på én bestemt situasjon.

- Og så må man ikke bruke VAR på millimeter-offside. Det er utrolig viktig. Man kan ikke begå samme feilen som Premier League.

- Er ikke offside en offside uansett?

- Det kommer jo an på bildene du ser på. Det spørs jo hvor mange kameraer man har, det spørs om man har riktig vinkel. Etter det vi hører, så er det snakk om at man skal ha seks kameraer som fanger opp dette, sier Sandvik.

BEKREFTET VAR: Terje Svendsen bekreftet tirsdag at VAR innføres i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB
BEKREFTET VAR: Terje Svendsen bekreftet tirsdag at VAR innføres i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Så det er en slags «First Price»-utgave av VAR. VAR vil ikke løse alle problemene, og det er menneskelig å gjøre feil. Dommeren blir ikke 100 prosent perfekt uansett. Men verden går ikke under med VAR, det gjør den ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer