Anita Östlund

Mørk hemmelighet: - Levde i frykt

Kunstløperen Anita Östlund (22) åpner seg om marerittet.

ÅPNER OPP: Svenske Anita Östlund levde i et mareritt. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
ÅPNER OPP: Svenske Anita Östlund levde i et mareritt. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer
Publisert

Svenske Anita Östlund ble lenge spådd en stor kunstløperkarriere. I en alder av bare 16 ble hun svensk mester, før hun i 2018 deltok i EM i Moskva og OL i Pyeongchang.

Men så ble det stille.

Östlund røper at det er en tragisk årsak som førte til at hun trakk seg ut av sporten og rampelyset.

- Jeg og mine tre søstre har vært utsatt for både fysisk og psykisk vold av min mor gjennom oppveksten, sier hun i TV4-programmet «Efter Fem».

I fjor sommer ble moren i tingretten dømt til betinget straff for flere tilfeller av mishandling - til tross for at hun hevdet å være uskyldig, skriver Expressen. Verken moren eller hennes advokat har ønsket å uttale seg overfor den svenske avisa.

- Levde i frykt

Östlund forklarer at man over tid nærmest blir vant til å leve under slike fryktelige forhold. Hun sier at man etter hvert tenker at det er normalt - i stedet for fryktelig galt.

PÅ ISEN: Den svenske kunstløperen Anita Östlund. Foto Jonas Ekströmer / TT / NTB
PÅ ISEN: Den svenske kunstløperen Anita Östlund. Foto Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer

Heldigvis fikk den nåværende 22-åringen hjelp fra kunstløpermiljøet. Blant annet fra sine trenere.

- De så at noe var galt. De har hjulpet meg utrolig mye, melder Östlund.

Hun fortsetter:

- Jeg levde i litt frykt mer eller mindre hele tida. Jeg flyktet til skøytebanen for å unngå bråket. Trenerne mine har vært en kjempestøtte, uten dem vet jeg ikke hvordan det faktisk hadde gått.

Hun forteller hun ønsker å stå fram med den rystende avsløringen, i håp om å kunne hjelpe andre barn som ikke har det bra hjemme.

Usikker framtid

Östlund, som har flyttet til Stockholm og startet på en psykologutdannelse, har ennå ikke bestemt seg for om hun skal tilbake på isen og konkurrere igjen på det øverste nivået.

LEVDE I FRYKT: Anita Östlund takker blant andre trenerne sine for at hun kom seg gjennom den vanskelige tida. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/NTB
LEVDE I FRYKT: Anita Östlund takker blant andre trenerne sine for at hun kom seg gjennom den vanskelige tida. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/NTB Vis mer

- Jeg har tatt en pause fra konkurranse og kunstløp for å fokusere på å ha det bra, og på utdannelsen min. Jeg har ikke sagt at jeg slutter, men vi får se hvordan det går. Nå er fokuset på å ha det bra og komme seg videre, sier Östlund.

RASER: Det ble amper stemning da brytelandslaget får sjokkbeskjeden. Video: NRK TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer